用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問聖瑪加利男女英文中小學~中學難入嗎? ...
go

請問聖瑪加利男女英文中小學~中學難入嗎? [複製鏈接]

據我所知此校你一條龍由小學到中學, 我想問如果唔係聖瑪加利的小學原校生易入嗎? 要點準備?
   0    0    0    0
eeeffff eeefff eeefff :roll: :roll: :roll:

我女兒舊年自行68個位,今年得番38個,你話D位係咪收小學原校生   

原帖由 eeefff0307 於 11-7-10 13:48 發表
據我所知此校你一條龍由小學到中學, 我想問如果唔係聖瑪加利的小學原校生易入嗎? 要點準備?

原帖由 大頭mama 於 11-7-11 00:28 發表
我女兒舊年自行68個位,今年得番38個,你話D位係咪收小學原校生   

請問此校校風如何??

多謝大頭mama的回覆!! 聽聞此校D Language 好叻, 係interview 入嗎? 要考入學試嗎? 係唔係一定要Band one 頭先有機會呢? 如果我係跨區生機會微嗎?
eeeffff eeefff eeefff :roll: :roll: :roll:

小學確實很多人爭!中學今年應該留左很多位比小學直升,我想band one 生都有機會!面試條件中英數三科b+或以上,操行B+或以上,所以近年收生甚嚴,校風都有保証!

原帖由 eeefff0307 於 11-7-11 23:10 發表
多謝大頭mama的回覆!! 聽聞此校D Language 好叻, 係interview 入嗎? 要考入學試嗎? 係唔係一定要Band one 頭先有機會呢? 如果我係跨區生機會微嗎?

這校BAND2頭便可, 不過行為一定要好.

好多謝你們的回應, 可能你們會覺得本人誇張, 阿仔暑假後升四年級, 讀緊直資小學, 但又無一條龍上中學, 唯有早些留意比較類似現在小學教學模式的中學, 朝住呢個方向努力!!  學費貴嗎? 校長和老師好嗎?

回復 1# eeefff0307 的帖子

今年中一學費加了$200,中二照舊$1960,校長甚少露面!但副校長非常好人,老師也很有愛心!我女兒很喜歡這間學校!也算是一間升Level中的學校

多謝大頭mama的回覆!! 我真的希望到我囝囝那時唔會好難入啦!!
‹ 上一主題|下一主題