用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優小朋友有沒有公文數
樓主: ballcat
go

資優小朋友有沒有公文數

D數學叻既小朋友都有學公文數是因為家長幫佢地報讀,而不是小朋友自已選擇。
佢地超前一般人是因為數學方面比別人資優,不代表佢喜歡這教學方法。
當然世界上有這麼多人一定有資優生喜歡這類教學法,但應該數量唔多。

原帖由 kenkao 於 11-8-5 13:03 發表
其實"公文數是太死板,資優生沒有理由會喜歡"呢句…
我覺得有少少主觀
我識得有D數學叻既小朋友都有學公文數, 佢地超前學多左好多級學到去中學數 ...

原帖由 kenkao 於 11-8-5 13:03 發表
其實"公文數是太死板,資優生沒有理由會喜歡"呢句…
我覺得有少少主觀
我識得有D數學叻既小朋友都有學公文數, 佢地超前學多左好多級學到去中學數 ...

May be their parents didn't know other better programs in the market.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Some classmates of my kid's school (International School) study Kumon. But all the Math team members (students who represent the school to compete outside) do not study Kumom, and the top students in Math discriminate students who study Kumon.
In my opinion, if your kid is gifted in Math, don't let him/her study Kumon. Drilling under Kumon's method is no good (or even harmful) to the kid's talents.

路過, 諗左好耐問唔問好.............
各位資優家長, 大家既"目標小學", "目標中學"同"目標大學"係邊間?

醒目開學勳章

無學公文,阿仔讀EPGY。。。

請問ANCHAN59 媽咪, 有冇EPGY多啲資料可以分享一吓. 小兒剛剛做了online test.

For my son's case (K3 now), he just finishes the class work very fast, and maybe sometimes ask "50+30-7" or negative number arithmetic to his teacher. Not too sure he feels bored or not but the teacher hasn't complained. Sometimes he says "the work is very easy".

回復 2# ha! 的帖子

那要看學校的氣氛、資源和老師的處理。仔仔maths的表現也是較佳,他會在老師教的範圍中自設難題給自己。
另有一個game叫24, 即四個number 配加減乘除=24,有apps好方便同仔玩。

以下係另一位公文媽媽在另一個論壇的心聲,姑且引述一下:

"我個仔係學左半年就放棄,因為真係好厭煩,我發覺佢重複得very過分.一份功課最小重複10次,最多果份係29次,大部份都重複21-25次,每日5張紙,呢5張紙d題目又係來來去去都差吾多,自問我個仔都吾係蠢,重覆5,6次就算啦,點解要重覆29次呀,佢可能當我白痴又好蝦(我草起所有功課跟號數排好,真係重複得好恐怖.)吾掛之得呀仔會好討厭公文式.所以決心同公文式講bye-bye."

How about enopi?

是資优生而又能頂得順'公文式'的重覆及機械式操練,我相信那生除到IQ高,EQ都好高!

我想,培養資优生,要多給予他們思考空間,problem -solving 類的數學題遠比過份重覆的運算練習有意思.

個時我不知道我仔是資優時,都有同佢報, 唸住計數會快些, 點知唔夠三個月,佢已經唔like, 話做乜重覆計來計去,呢度計完o個度又計.最後都要quit. 因為真係好機械色, 我唸適合好乖的小朋友去做.

我在美國, kumon每份功課最多只會重複3次, 點會29次呀? haha

公文數較為刻版,copy book形式學數,試問會好得去邊?