用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del.............
樓主: 淋雨
go

del.............

TST 係好多測驗的, 而功課係不多, 前幾天同親戚傾開有個係主X小學, 年年頭1/2名, 入到TST, 只係全級3X, 所以好DOWN, 其實全級3X幾, 係TST已是很TOP啦, 何必比自己甘大壓力.

另外沙崇E+係當紅炸子雞, 先幾年, 4年前吧! 沙田BAND2頭首選, E+佢自行階段, 收了不少九龍塘私小的小朋友.我表妹科科A, BAND1頭都入唔到. 但最近佢亞媽話唔會比表弟讀(佢地屋企沙祟附近), 因前年有個BAND1頭師兄入去, 第一年讀精英班, F2去了奮進班(最差既一班), D卷深到無朋友.         

原帖由 淋雨 於 11-7-11 06:43 發表
應該由葵青區去到沙田區是降左小小,不過未跌出band1區,是band1尾,如果唔係,沙田崇真無理由在自行階段唔收佢.個家長心知不妙的地方是崇真都唔肯收,入TST咪好難追,長期頭dub dub。問到底,究竟為咩先?!band1頭跟band1尾的學生能力 ...

原帖由 catcatmom 於 11-7-12 00:40 發表
第一年讀精英班, F2去了奮進班(最差既一班),

家陣學校咁巧立名目,"奮進班"個名對成績差的學生攞景定贈興!

a
原帖由 catcatmom 於 11-7-12 00:40 發表
TST 係好多測驗的, 而功課係不多, 前幾天同親戚傾開有個係主X小學, 年年頭1/2名, 入到TST, 只係全級3X, 所以好DOWN, 其實全級3X幾, 係TST已是很TOP啦, 何必比自己甘大壓力.

另外沙崇E+係當紅炸子雞, 先幾年, 4年前 ...

依家d中學間間都咁進取,加上明年新學制,到時成績表一出,d中學又要再排過名la...

聽聞奮進班一班得20個人左右,係學校想做到照顧成績差既學生, 我想不是想放棄這班成績落後既小朋友. 沙祟有一年會考14分有78%, 直逼呂中, 應該補底做得好
O瓜!

原帖由 redkoni 於 11-7-12 00:46 發表

家陣學校咁巧立名目,"奮進班"個名對成績差的學生攞景定贈興!

原帖由 eist212 於 11-7-11 23:36 發表
Lucia 6119,

請問個女仔讀Good Hope是因甚麽而壓力大?又以怎樣的成績考入TST?謝!

聽她 媽咪 說...因為她女兒 也是自我要求高的人, 在good hope 競爭大 , 時常睡不好

至於 怎樣的成績考入TST , 我沒有詳細問 , 應該是插班入 的 , 而且那個女孩 在 good hope 的成績也不算差..

唔熟曾xx中學.. 我只知男仔係遲熟d.. 俾個機會小朋友, 升左高中先來勁既大有人在..

沙祟近年升得好快,前幾年仲係band 2,而家已經係接近band 1 頭,聽講佢採用汰弱留強的方法,成績唔達標的通通勸籲離開,留得低的就努力吹谷,所以成績就越來越好,所以沙祟係唔會留下不達標的學生,派左入去,成績唔達標都唔可以留低。
(只係聽小道消息,有錯見諒)

簽名被屏蔽

原帖由 kswiss 於 11-7-12 00:13 發表
可唔可以分享一下有咩心得有咁大躍進?
也不是什么心得,因為太害怕,所以將他所有課外活动取消哂,另外知道他原來上堂不明白也不会問老師,便替他找補習老師
一星期補三天,考試前十天開始就每日都要補習,
另外,規定他大部份科目都一定要重覆抄筆記,(是補習Miss建議)
而家就補緊中三的課本,
出年揀科,真係不容有失 !

原帖由 yanyan-mummy 於 11-7-11 20:24 發表

是全班/全級20名內?TST如要選phy chem bio這些科目最好全級在50-60名內~

是全班20名內,
如果係全級20名,就唔駛担心楝科啦!
老師說 要揀理科,以此成績還是很危險!

原帖由 toyotacar2 於 11-7-12 18:14 發表
也不是什么心得,因為太害怕,所以將他所有課外活动取消哂,另外知道他原來上堂不明白也不会問老師,便替他找補習老師
一星期補三天,考試前十天開始就每日都要補習
另外,規定他大部份科目都一定要重覆抄筆記,(是補習Miss建議)
而家就補緊中三的課本,
出年揀科,真係不容有失 !

多謝你的指導!  令郎頗像在黃埔軍校參加特訓,小朋友有不同特質,我相信未必每個人都受用,不過令郎確是抵讚!

原帖由 toyotacar2 於 11-7-12 18:30 發表

是全班20名內,
如果係全級20名,就唔駛担心楝科啦!
老師說 要揀理科,以此成績還是很危險!

即係全級100名左右,如果keep到呢個成績,揀理科問題應該唔大。中四會有三班理科,兩班文商科。不過聽講三班理科中,會有一班係尖子。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kenny325i 於 11-7-12 18:59 發表

即係全級100名左右,如果keep到呢個成績,揀理科問題應該唔大。中四會有三班理科,兩班文商科。不過聽講三班理科中,會有一班係尖子。

對~
如只想選phy chem確是三班理科,但如想選全理即phy chem bio+m2則只有一班,要50名內比較穩陣~

原帖由 yanyan-mummy 於 11-7-12 19:28 發表

對~
如只想選phy chem確是三班理科,但如想選全理即phy chem bio+m2則只有一班,要50名內比較穩陣~

明白!
一班38人,要入全理科,30名內才穩陣!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kenny325i 於 11-7-12 19:36 發表

明白!
一班38人,要入全理科,30名內才穩陣!

其實都好複雜,因其餘2班都有約10個phy chem bio ga~
所以我話頭50名左右都可以,不過最好梗係全理果班lor,吾使周圍走ma~

原帖由 yanyan-mummy 於 11-7-12 22:40 發表

其實都好複雜,因其餘2班都有約10個phy chem bio ga~
所以我話頭50名左右都可以,不過最好梗係全理果班lor,吾使周圍走ma~

明白!
仲想請問:中四編左班後,是否到中六都不再編班?
謝謝!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kenny325i 於 11-7-13 08:55 發表

明白!
仲想請問:中四編左班後,是否到中六都不再編班?
謝謝!

係呀~
一直到中六都吾變gala,包括老師~

原帖由 yanyan-mummy 於 11-7-13 11:19 發表

係呀~
一直到中六都吾變gala,包括老師~

咁又幾好喎!唔該曬!

TST啲學生行出嚟真係個個都好乖。

原帖由 redkoni 於 11-7-11 02:25 發表

以我觀點,你囝囝讀曾記才是適合的配搭,囝囝自行入相信成績名列前矛,但也未必一定讀得上(比喻),不過,既然家長和小朋友都清楚自己做梗乜,又清楚呢間學校,覺得適合才有備而來,成功機會很高,大家升中選校何嘗不是試吓, ...

為甚麼一直要潑冷水呢,初中甚至高中先發力大有人在。係咪Band1尾入到去一定考尾個批?係咪成績唔好自信心即刻崩潰?

我記得某頗有名的直資小學校長講過,你們的小朋友係從2000幾位小朋友中選出來的。就算考包尾,你的小朋友也有2000多人排你後面。你係TST考得普通,可能已比某Band2學校名列前茅者優勝。

要比較,應該和自己比,有否更進一步的能力;或是和全港比。我覺得應該一試,如果成績唔係太差,係一間成績好的學校讀書是利多於弊。