用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del.............
go

del............. [複製鏈接]

del......................................
   0    0    0    0

醒目開學勳章

點都試下先LA!!!!

電腦派位是冇分頭或尾 , 只要您是 b1生再加上抽到個好 no. , 就有機會派到 1頭的學校 .
經電腦派位的學生不是全部都是最top 的 , 所以如是同 banding 的我也覺不要轉 , 幾多人想也派不到 .
而且小學成績多是家長陪讀才取到 , 上到中學要靠自己 .
所以不要更快就打退堂鼓 . 叫小朋友努力啦 !

回復 3# 淋雨 的帖子

BAND ONE 尾入 曾記係差左的的.
其實填表都做已做好資料收集. 心中有數.
上左 中學係靠自己 . 亞媽只有在旁鼓勵.

曾肇添末代會考14分或以上高達88.2%,葵青李兆基你地熟喇都是64.9%, 你諗吓學生必須付出甚麼的代價, 啲家長成日都話聽人講,人講乜就信乜,無咁大個頭戴咁大頂帽,根本就是家長自己崇尚虛榮的心態,行錯路又要面死撐,一錯再錯,由唔知變成無知.  09年1月有S3疑因自覺進度追不上受不住壓力而輕...

洗乜驚吖, 事在人為; 我成日教個小朋友, 人地考第1係天生架咩? 咪又係努力 ! 人地用1個鐘溫習, 你咪用3個鐘囉...................

哈哈....我好認同你既講法...我都成日同阿囝講,只要你肯努力,一定成績唔會差....
原帖由 kimberleych 於 11-7-10 11:34 發表
洗乜驚吖, 事在人為; 我成日教個小朋友, 人地考第1係天生架咩? 咪又係努力 ! 人地用1個鐘溫習, 你咪用3個鐘囉...................

冬日勳章 醒目開學勳章

亞仔讀梗曾記,d學生真係勁ga,不過亦有小部份追吾上ge会留班,你可以試一年先,吾得先算lor~

回復 8# 小妮子 的帖子

原帖由 redkoni 於 11-7-10 11:29 發表
曾肇添末代會考14分或以上高達88.2%,葵青李兆基你地熟喇都是64.9%, 你諗吓學生必須付出甚麼的代價, 啲家長成日都話聽人講,人講乜就信乜,無咁大個頭戴咁大頂帽,根本就是家長自己崇尚虛榮的心態,行錯路又要面死撐,一錯 ...

算啦,件事都過左咁耐,唔好再提啦.......

我相信學校已經作出應對架啦,e+都好左好多架啦。

以前有個住我樓下的女仔,自從升左上去之後,人變得好鬱鬱不歡,對眼成日望住自己對鞋,好怕正面望人;但e排碰到佢,已經見番以前的光彩,應該好好多;反而有 d 男仔又長期都好開心,我相信好睇個人。

我估讀得ed top 既學校,唔只個學生心理質素要高,做家長亦要充份配合,壓力唔細。除非個小朋友天份好,讀書過目不忘又另計。

不過以我所知,曾記學生要補習既又係相對少d既,可能校內都已經有支援掛,或者可能上門補都未定啦~反而另外幾間沙x好多要補習。

原帖由 pineapple0983 於 11-7-10 13:09 發表

我估讀得ed top 既學校,唔只個學生心理質素要高,做家長亦要充份配合,壓力唔細。除非個小朋友天份好,讀書過目不忘又另計。

pineapple, 唔怪得有咁多"沙田柚"讚你,你有果句講果句, 實事求是, 我都要掹車邊讚埋你.

小朋友讀書過目不忘,我都幻想梗,我做父母家陣過目即忘,又老花,又耳聾,睇少咗d衰野,聽少咗d是非,我的壓力過晒檔俾小朋友,仲大鑊!

唔試過點知, 小學成績並不代表一切, 樂觀去看, 努力付出是一定, 讀唔上時唔通冇彎轉?

簽名被屏蔽

拿著曾肇添派位證去扣門會易D,快D 試下LA!

quote]原帖由 Hoining 於 11-7-10 16:25 發表

我亞姨個姪孫係曾記讀, 佢全級第一我問佢讀得辛苦嗎? 佢答我好easy咋一d都吾辛苦(後來我先知佢真係過目不忘嗰隻, 仲有聽過一次就記得)...我舊年先搬入mos, 我真係信咁易ga, 好彩我勤力做research咋, 吾係 ... [/quote]

阿仔今年亦是入到曾記,但是他自行的志願,他亦知會很辛苦,但因為阿仔是屬於有競爭才會發力的人,至於將來是怎樣?冇人會知?既然是他和我的選擇,如果真是讀不上,只能怪自己.現在我在心理上,給他一點調節,因為很多人都好叻,只要盡力就可。

醒目開學勳章

大囡ballet 老友都系曾记中二升中三,之前倾计,她说大部分同学都好似有过目不忘的能力,每教完一课,第二日就已经熟哂!(可能她是精英班!)

原帖由 淋雨 於 11-7-10 10:20 發表
朋友個仔由葵青區小學用沙田地址報沙田大抽獎,本想自行考崇真,但崇真唔收.佢聽人地講曾肇添幾好,但由於唔熟果區,不知道曾肇添仲勁過呂明才,把曾肇添排第一志願,結果中左.個朋友諗諗吓點解崇真都唔收,而曾肇可以派到. ...

小學唔夠人叻, 唔代表中學唔可以叻過其他人, 現在已經派了入去, 咪試下囉! 好多人都係中學先開始發力, 只要努力d, 係會有機會追上. 唔可以咁快就睇低個小朋友.

TST 其實唔係大家想像中咁催谷,既然派左入去,梗係要讀啦!如果小朋友唔比心機讀書,就算去到邊間學校結果都是一樣。

星期六講座話冇精英班。可能高年級有啦。
‹ 上一主題|下一主題