用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖母無玷聖心幼稚園
樓主: KW
go

聖母無玷聖心幼稚園 [複製鏈接]

Re: 聖母無玷聖心幼稚園

KW
你單人匹馬去,噤我無留意到,我只顧望d有細路的,我排第7呀,我揸車呀,架車泊係門口的.

請問各位媽咪知不知道校車 幾多$ 一個月
(由第一城 ~ 聖心)?

ShannaMaMa、

I asked the teacher during registration. She said it will cost $300+ from MOS to 聖心.  If 由第一城 ~ 聖心 should be cheaper.

KW

ShannaMaMa 寫道:
請問各位媽咪知不知道校車 幾多$ 一個月
(由第一城 ~ 聖心)?

ShannaMaMa,

聖心有成十幾條校車路線, 去齊大圍, 沙田同馬鞍山, 遠近價錢唔同, 我記得好似三百元左右, 而我囡囡因為好近學校270元咋   

I&IMom,

我囡囡返下午班嘅. 我想問下你係第三輪入到係咪沙官上午呀? 咁你原本派左去邊間呢? 因為如選沙官下午, 我識好幾個第一輪已派到.  第三輪是否要見小朋友架呢? 唔好意思, 咁多問題, 不過好想知第三輪收生係點情況.

你囡囡對上小一習慣嗎? 係咪都好多烏龍野呢, 佢多唔多同學派到沙官小?

請問入讀聖心bb的家長, 妳地之前有冇比bb讀N1或者PLAYGROUP, 如果有請問係邊度讀呢? 因為我都想BB第時讀聖心呀!THANKS!

12月11日星期六下午3:30,係我仔仔K3下午班墨魚組的家長日,等了一陣和校長講話後,便帶我們參觀每一個課室,似乎頂層的課室是重新間過,整得幾好。何老師話墨魚組的英文堂,係由嗝離聖小的外籍校長黎安德修女教的,遲D教併音;請問其他家長的家長日有無新消息呀?

另外在我PM的綱址,再kick總錦標,就是上年度的運動成績。

CarmenYsm,

其實讀過playgroup或且其他班是好的, 起碼interview時小朋友無咁驚人, 知道就黎要返學, 會定d, 我個囡囡自細都好怕羞, 但上過playgroup就無咁驚人, 都肯答o下人

CarmenYsm:
芝芝未返k1時,都係返playgroup,上了一年(每星期兩天,每次一小時),讓她習慣群體生活,學下常規、禮貌等。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

RCHU01 & yy(芝芝好媽咪),

請問妳們的小朋友在那裡上playgourp呢?

CarmenYsm,

我是在基督教服務處觀塘幼兒園上的,一星期一次, 分高低班的, 由於老師都是在職的, 很有經驗和愛心, 除了地點不很就腳外, 我覺得很滿意   
該用戶已被刪除

Hi I&I mom and other mammies,

I have one question about 升小.If I choose 聖小in 1st and 2nd round and got accept by 聖小. 我重可唔可以私下再報 考沙小 3 rd round?

請問你知道15分 1st round 入聖小 机會大嗎? I am living in MOS so 2nd round is 誇區所以 机會不大.要等 3 rd round.

我target 聖小 or 官小(呂明オ1st round 15分almost no hope and 2nd round 誇區chance too low) Please kindly advise, many thanks.

kena,

聖小有冇興趣班讀架, 聽講 p1 都已經有分精英班喇, 我個仔仔今年都係聖幼讀, 依家 k2, 上兩個禮拜開家長會, 老師話今年剛剛 k3 派位最新消息只係得幾十個入番聖小讀, 係以往收生最小既一年, 不過老師強調校方從來冇計算收生比例數目, 老師私底下講話因為好多家長都放棄擇聖幼小學, 我問過老師, 佢地話大多家長都擇沙官, 沙呂, 有一半家長擇馬鞍山小學, 所以我都想知道聖小多 d 資料, thanks !

不過我都覺得聖幼改變左好多, 今年家長會俾我地家長了解多左好多小朋友學校既情況, 我去學校等開家長會個陣, 老師都好主動問我個小朋友叫咩名, 跟住同我講小朋友學校 d 野, 今年俾我感覺明顯好左好多, 校方話, 下年會有請一個外籍修女教小朋友講英文, 多 d 溝通.

hoveypan,
有冇諗住同小朋友擇咩小學呀 ?

may9wsm:
>>>下年會有請一個外籍修女教小朋友講英文, 多 d 溝通>>>really?若成事真係一大進步,證明校方肯從善如流。

>>>聽講 p1 都已經有分精英班>>>eee....,我的聽聞是小二喎∼好似係全級排名1-40就入I班,41-80入H班,但80名以後還會再按排名編班了嗎?如果會,最後一班實被人知考第尾?
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

may9wsm,

未呀, 我都好頭痛, 因小兒比較好動, 現在都經常被老師投訴呀. 我想聖小都是不合小兒啦. 您有冇好介紹?

二零零四至二零零五年度沙田區校際田徑比賽
團體成績及最佳運動員
男子甲組
冠軍 沙循 (47分)
亞軍 黃達道 (34分)
季軍 可暉 (26分)
殿軍 明珠 (24分)
第五名 譚兆 (20分)
最佳運動員 葛汶竣(禧年上)

男子乙組
冠軍 黃達道(49分)
亞軍 聖心(33分)
季軍 朱正賢上(23分)
殿軍 禧年下 (20分)
第五名 聖若瑟 (16分)
最佳運動員 李嘉豪(黃達道)

男子丙組
冠軍 靈糧(25分)
亞軍 聖若瑟�沙官下 (23分)
季軍 呂明才�冼次雲 (14分)
殿軍 主風 (11分)
第五名 聖心�黃耀南 (10分)
最佳運動員 翁國邦(黃耀南)

女子甲組
冠軍 聖心(56分)
亞軍 主風(45分)
季軍 沙官上(30分)
殿軍 愛禮信 (22分)
第五名 黃達道 (21分)
最佳運動員 佘芷盈(聖心)

女子乙組
冠軍 聖心(49分)
亞軍 聖若瑟(46分)
季軍 馬主風(36分)
殿軍 靈糧 (22分)
第五名 黃鳴謙 (20分)
最佳運動員 張翠花(陳祖澤)

女子丙組
冠軍 聖心(34分)
亞軍 聖若瑟(28分)
季軍 莊啟程(17分)
殿軍 沙循 (16分)
第五名 靈糧 (13分)
最佳運動員 林詠恩(聖若瑟)

二零零四至二零零五年度沙田區校際乒乓球比賽成績
男子組(團體)
冠 軍 聖母無玷聖心學校
亞 軍 浸信會沙田圍呂明才小學
季 軍 聖公會主風小學
殿 軍 樂善堂陳祖澤學校
第五名 保良局朱正賢下午校
胡素貞博士紀念學校上午校
聖華學校
馬鞍山聖若瑟小學

女子組(團體)
冠 軍 聖母無玷聖心學校
亞 軍 胡素貞博士紀念學校上午校
季 軍 保良局朱正賢下午校
殿 軍 保良局朱正賢上午校
第五名 田心谷六村公立學校
沙田崇真學校
馬鞍山靈糧小學
香港黃族宗親會黃鳴謙紀念學校

男子組(單體)
冠 軍 潘尚熙(呂明才)
亞 軍 許演珩(聖心)
季 軍 葉俊謙(呂明才)
殿 軍 何博謙(聖心)

女子組(單體)
冠 軍 陳瑋文(胡素貞上)
亞 軍 湯

Hi  May9wsm, YY,

聖小要P.3才有興趣班, 精英班則由p.2開始, 上學期段考派成績表有見老師, 據她所講分班係全級頭1-45名 I 班, 46-90名 H班, 其他平均分配在 M,P,S 三班中, (因學校簡寫係IHMS, P-PRIMARY) 好似話精英班會教多D課本以外嘅野,  不過係年年都會因排名而編班, 今年係, 出年成績唔係90名又會OUT番出黎架

聖小今年都有外籍修女教英文, P1 只有一班係, 咁啱就係我呀囡個班, 雖然呀囡有時會話唔明老師講咩, 但我又覺得佢好LUCKY 囉, 見佢做英文習作, GRAMMER 呀, 好似好順手就做好, 我諗聽得多係有幫助嘅.

至於上年派位, 我識嘅好多都派到第一志願, 而選聖小的, 多數在第2輪都派到,  都係住大圍88網嘅,   胡素貞都好多同學仔選.  但都有聽到選呂明才第一志願, 第二輪派唔到派到去第5個志願都有.

Hi KW,

KW 寫道:

I have one question about 升小.If I choose 聖小in 1st and 2nd round and got accept by 聖小. 我重可唔可以私下再報 考沙小 3 rd round?

"可以的, 但通常都會先行在派位那間註冊, 到你心儀那間取錄了, 再去取回註冊證."

請問你知道15分 1st round 入聖小 机會大嗎? I am living in MOS so 2nd round is 誇區所以 机會不大.要等 3 rd round.

"那要看當年投考多唔多兄弟姊妹在此校就讀, 因為佢地會有30分,教友又多5分,  上年我都係15分第一輪入唔到."

Hi Kena,

多謝你的解答.請問你是否同區第ニ輪入?
kena 寫道:
Hi KW,

[quote]
KW 寫道:

"可以的, 但通常都會先行在派位那間註冊, 到你心儀那間取錄了, 再去取回註冊證."

"那要看當年投考多唔多兄弟姊妹在此校就讀, 因為佢地會有30分,教友又多5分,  上年我都係15分第一輪入唔到."
[/quote]

‹ 上一主題|下一主題