用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖母無玷聖心幼稚園
樓主: KW
go

聖母無玷聖心幼稚園 [複製鏈接]

Re: 聖母無玷聖心幼稚園

我都係聖心學生的家長,我仔仔現在讀K3下午班墨魚組,下年度會升上聖心小一。以我作為三年家長對聖幼的看法,總括來講都有八十分或以上。我覺得揀學校,第一不能夠同那些弁利的幼稚園比較,因為學費貴,資原更好些;第二要留意下學生日常的表現,無論幼小中,你都分別出A校,B校,C校,邊間會好些。第三要睇下你對學校的辦學理念係吾係認同。有時我們都會碰到一些激氣的小問題,其實間間學校都係一樣會有。祝各位好過!

KW 寫道:
Lam&HimM、

你有無睇校規呀?其中一條説不准電髮、我忍不住笑.我諗無Й家長帯小朋友電髮掛、你肯他們都不肯、坐幾個鐘

我都有睇呢條,我老公都話咁細過點會電髮架,仲問點解佢唔寫不准染髮,我老公話呢樣野好多人都會幫d小朋友做,學校應該話唔準先岩!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

KW
我今日2點都會咗交留位費呀,唔知有無撞到你呢?   

JoJoJo
你仔仔讀下午墨魚組,我個囡係下午螃蟹組,佢第一輪去小學交表唔收,我想問你係咪有宗教分呀.

wing1206,

yeee! 我係單人匹馬去 排第三等開門.之後趕返公司!走時2:05左右、穿米色長身乾濕褸
[quote]
wing1206 寫道:
KW
我今日2點都會

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Lam&HimM,

Last time when I brought my son to attend interview, myself want to go to washroom. (你明啦女人有時急需去washroom換某D野)、老師問大人定小朋友想去、我説是我本人.她説忍耐下interview好快架.
我當時幾無奈…算啦!他們可能不想家長周圍行、所以咁答.

我亜B非常鍾意校車、見同學(亜BN1學校係屋企附近)日日坐自己無得坐喊幾次!昨晩先話明天一定要坐校車返學!
Lam&HimM 寫道:
婆婆星期一同囡囡一起去交表,排隊時囡囡話要vivi。
啲老師唔比婆婆同囡囡去,結果有老師同囡囡去vivi。之後個女話唔鍾意間學校。唉!我都唔知出年佢仲要坐校車都唔知點算好! 我擔心佢唔肯返學。

有朋友是幼師,佢哋都話聖心不是太好,that's why有hestitation.

其實最緊要睇件製成品(即小朋友), 很多時員工都說老闆或公司怎樣不好, 特別是因不滿而離開的員工, 我想用家(即家長)意見較為實際D, 但又要小心那些網上自稱家長的人, 他們可能是其他幼稚園的fans或老闆, 所以在網上得回來的資料要小心處理, 最實際都是在返學放學時走到學校門口觀察和打聽一下家長或小朋友意見, 如果要求不太高, 大部分幼稚園都應該可以接受的, 其次是家長同學校直接對話都能有所得益.

Hi I&I Mon,
I&IMom 寫道:

hi, kena,
不過我嘅目標係聖幼 - 聖小 - 沙官中>>> just curious, if this is the path/target of yr daughter, why not chose 沙小 instead of 聖小 lei???  better chance to enter 沙官中 wor!

你囡囡同我囡囡同期喎, 唔知係咪同學仔呢?

我當時都是在沙官與聖心兩家小學考慮了很久才決定選聖心.  原因我住得很近, 省回搭校車的時間都幾好用. 而且我個囡都好想返聖小, 可能真係好似 YY(芝芝媽咪) 講的歸屬感吧.  最主要係諗住第二輪都派得唔好, 返去聖小叩門機會大D囉.  不過佢有個同學仔家姐都讀緊沙官小, 佢可以直入都放棄, 入返聖小.  聽講係話沙官真係要谷到入精英班, 好似話上下午各收一班可直入沙官中, 其他派位就一般.  咁我又唔知個囡資質如何, 我諗到5 年班睇成績再定,  而家都言之尚早, 不過見同屋苑有幾個都係聖幼-聖小-沙官中. 所以我有此目標囉.  

KW,
你都有揀聖心?係咪同我一樣住大圍?我琴日最後都有去交留位費,都係同大家一樣,在網上發現有好多話間學校唔好的MESSAGE,所以心大心細,不過平心而論, 確係間間學校都有好同唔好的地方,一些已經在聖心讀緊的家長並未為子女轉校, 證明學校又唔係差得咁緊要...
唯一有個地方我真係好疑惑、唔係好明,就係我總共去過間學校4次,一次

頌謙媽咪,

可能想做勢? 我見好一些學校都係咁

Mommy11

頌謙媽咪 ,

以我做左三年家長, 講真, 間學校同家長溝通真係唔多, 但唯有係自己採取主動.  有需要就打電話比佢班主任, 問番佢係學校嘅表現, 或有什麼需要她們協助跟進.  否則只有兩次家長會可面對面跟老師對話.  

不過你話點解唔安排一個班房, 我諗係因為上課時間無多餘的課室 囉

Kena,
唔該!如你所說,如果老師樂意解答家長的疑問就無問題喇,其實我地做家長

頌謙媽咪,

セ咁岩你又報左聖心!真係夾!你呢個point 我都係咁睇.我住M0S呀!
[quote]
頌謙媽咪 寫道:
Kena,
唔該!如你所說,如果老師樂意解答家長的疑問就無問題喇,其實我地做家長

Lam&HimM:
sorry,現在才回覆。評估約2-3個月做一次,下次是12-1月。下學期會再有家長會。
Lam&HimM 寫道:
請問芝芝媽咪
那些評估幾納做一次?

老師的確未試過主動致電給我,次次都是我搵她們,不過她們都很樂意解答。坦白講,1班40人,老師又要兼顧下午班,都幾難會主動致電每個家長。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@
該用戶已被刪除

Lam&HimM:
別客氣! 聽聞有些KG的老師經常致電給家長,告訴他們小朋友在校內的情況呢! 但在聖心,一定靠小朋友告訴媽媽在上課學了甚麼,以及自己發現一有疑問,立即找老師問清楚。幸好芝芝都肯講,而且認識多幾個同班同學仔的媽咪,每天交換情報! 因為每個小朋友可能只講少部份,加起來就大概知道課堂內的事啦!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Wing1206,

係呀!
‹ 上一主題|下一主題