用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區  

係我呀, 1C果個, 之前個user name login 唔到, 所以之後都會用個新名, 亞女話中文測驗老師改左一半已有一半人肥佬, 唔知真定假 , 有無人知今晚家長會時序

Date : 21 Oct 2011
Venue: School Hall
Time :
7:00-7:40 Mathematics
7:50-8:30 Liberal Studies

See you there!

有冇睇綱上通告,Activity day F.1去迪士尼,$334 亞媽駛錢,佢地就happy~

第一次和新同學去參加戶外活動,而且活動內容幾有趣,相信佢地會開心興奮的

但我個女話無得入去玩喎, 300蚊係午飯跟車資

原帖由 bluediamond 於 11-10-26 11:06 發表
但我個女話無得入去玩喎, 300蚊係午飯跟車資

$300=車資及午餐-->好貴

另中三以上去邊?

果度寫住係入場+活動費用+午餐+車費架!
另外中四中五係去做社會服務架!
知唔知呢個係咪=學校旅行

唔好意思, 可能個女唔會了老師的說話, 佢話果日叫全校活動日

請問琴日有冇人去咗家長交流會,原來要揀科黎聽,我聽咗地理同art,地理科老師話呢兩個月啱啱教完睇地圖,黎緊就會教香港的地理環境,相信會比現在學嘅難,因為會比較多生字及問答。
而Art我聽完好似冇聽佢講過嘢咁,淨係知道今年唔會再參加維園嘅渣打藝術嘉年華,同埋就算有參加都要join果個club先有得玩…有D失望!

有冇人聽咗中史同科學,講咗咩?

我係小六學生家長,女女對體藝有興趣,但有D問題想問
1. 請問體藝1個禮拜/CYCLE 上7堂PE / ART , 咁其他科會唔會少左堂數上?

2. 體藝有無家政/DT?
3. PE堂係唔係一定會有游水呢PART?

回覆   creativy45c

科學科本年度繼續進行課程改革,其發展目標:1.提升學習興趣;2.發展學生的思考解難能力。我很認同其理念,希望能順利實行起來吧!

有個別家長反映小朋友對本科有學習困難,老師表示學生剛升中,要時間去適應,並指出教學和温習重點主要參考老師提供的教材,課本其次,學生要理解原理和方法,不著重串生字。

科主任是一位教學經驗豐富的老師,惟對於低年級的IS,卻經驗尚淺。我覺得他是有心的,至於是否有力,則拭目以待。

回覆   lopoto

1. 體藝一個循環週主修的上7堂 PE / VA,非主修的上2堂 PE / VA。而地理 / HISTORY則隔年上,但我不肯定這安排是否受前者影響。不過,由中一開始就已經有通識科。

2. 家政 / DT是有的

3. PE堂有游泳課,主修VA的同學則輪流上一個單元,教授基本技巧,大約是3、4課;主修PE的同學的游泳課多一些、要求亦高一些。

(如有錯漏,請其他家長修正、補充)

回覆 113# kswiss 的文章

.....outdated:D

如果入住宿舍,請問係咪逢星期五返屋企?星期日返去呢?請問幾點要係學校走?又幾點返去呢?
thanks

宿生於星期五或學校假期前一天的六時三十分前離開,星期日或上學前一天10時半前回到宿舍,但亦可於上課當日回校。祇要預早填寫意願就可以了。

我見體藝有開放日+WORKSHOP
WORKSHOP 有無用呢?
因為WORKSHOP 同開放日係分兩日
請問係唔係去開放日+講座已經足夠?

原帖由 ^^. 於 11-11-8 10:47 發表
宿生於星期五或學校假期前一天的六時三十分前離開,星期日或上學前一天10時半前回到宿舍,但亦可於上課當日回校。祇要預早填寫意願就可以了。

thanks a lot