用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區  

今日去家長講座,原來A同D班有15個人入咗拔尖班,連功課都同大班唔一樣!
有個家長問咗個問題我覺得好攪笑~拔尖有拔尖班,補底嘅又有補底班,咁中間果D點算吖?笑咗!
返到屋企問亞囡平時食完午飯去邊,佢話多數都係喺學校周圍行吓,去吓圖書館,同佢講話三樓english centre原來好好玩,佢話都要去睇吓,等佢練習多D講英文都係好事!

我都好想個囡去english centre玩吓,接觸多D英語,點知佢話食完飯時間唔多,寧願周圍行吓。有咁好機會都唔把握,可惜

溫馨提示,今個星期五豐昌順送冬季校服到校,已訂校服嘅請準備尾數支票!

回復 83# creativy45c 的帖子

:) 唔該哂:)

回覆 6# creativy45c 的文章

其實, 我個女以前小學都是讀高了一級, 結果令到小朋友及家長都壓力好大, 只為考試而讀書, 而且真的要因才施教, 因為有些同學可能語文好但數學唔好, 如果全面高一級, 個同學已無數學天份, 讀同級數都可能未明, 你仲叫佢讀高一級, 佢自然分數低, 無興趣, 相反對一些數學好語文差的同學亦然, 所以, 還是現在用拔尖的方法較佳, 鼓勵同學好的科目更上一層樓, 而較弱的科目要更努力以赴, 最好的是每次test都有平均分, 自然了解子女的強弱科目作合適處理

另外我家長會那天遲到了, 可唔可以大概告訴我中國語文科老師講了什麼, 還有測驗時會出什麼, 會唔會有課文問題, 不供詞填充(課文詞語)…… 因為個女都唔知, 另外, 知唔知果日, 英文科個女主持係Miss ?, 因為我同個女講, 個女唔知我講邊個Miss, 唔該晒

回覆 1# et_0429 的文章

咁你個女而家應該讀得好輕鬆啦!呢d算唔算先苦後甜呢.
我果日都遲咗小小,開頭我仲以為我miss咗講解,到英文時先知原來跟本冇講解,完全係答問大會,你問果d問題問到我覺得自己好似冇去到咁.....sorry,有冇其他人知呢?

我都遲,當時中國語文科老師剛談及有關閱讀評估之類的,會在堂上即時做一篇讀書報告,祇可以帶一本書(指定的其中一本),書上可以作一些標示,但不可帶其他預先準備的材料。另外,會有課外的文章,測考學生的閱讀理解和語文運用能力,至於修辭技巧,就一定是在課堂上學過的。

由於我唔多留心,所以大約是聽到這些,請其他家長補充一下。

唔該晒! 因為她小學時是要考課文內容及詞語的, 我唔知中學要唔要, 因為唔要就無謂花時間溫喇, 我個女英文科是較突出, 其他中文及數學卻可能比別人弱, 但上到S1讀起來明顯較輕鬆 (因為是英中), 但我想讀書講恆心, 到出年S2 優勢便會失去, 所以, 都不可掉以輕心

最近幾次小測完成績,都沒收到e-mail,其他家長是否都一樣?

回覆 1# bb201109 的文章

我由開學到而家只係收過兩份數學小測嘅email,我都想知道你地係咪!

我收過3份,但每班是不同的。

在家長內聯網上也有"Quiz Results" 一欄,「學生測驗成績」一目了然,清楚列明Subject, Quiz Name, Quiz Date, Full Mark, Class / Group Average Mark ,還有分科成績統計,很有條理

我都係收過2次數學小測的e-mail, 其他科沒有

原帖由 ^^. 於 11-10-18 23:39 發表
我收過3份,但每班是不同的。

在家長內聯網上也有"Quiz Results" 一欄,「學生測驗成績」一目了然,清楚列明Subject, Quiz Name, Quiz Date, Full Mark, Class / Group Average Mark ,還有分科成績統計,很有條理 ...

Thank you!!!

聽日係數學同通識家長日,有咩嘢想問?

囝囝話今日PE筆試好深,吾明!唉....

小朋友剛升中,需要一點時間去適應的,不用擔心。

回覆 2# bb201109 的文章

PE筆試是否修PE至要考?

較早前我與女兒談及在內聯網的家課欄上看到一則關於小測的通告,我家小姐話是給主修PE的同學,唔關佢事:D

回覆 1# ^^. 的文章

Thank you!

.....outdated:D