用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區  

回復 mic823 的帖子

我個仔係都係全部合格, 但又唔係好標青, 不過, 睇返佢D考試卷, 就真係火滾滾, 有D係大意比人扣分, 有D係D字樣衰比人扣.  唔係衰呢D, 可能成績再好DD, 比佢激死, 好彩學校會派試卷比我地睇, 先知佢D野...

我個仔就好似開龍雀咁, 成日都會講下d學校野, 老師呀, 同學呀(是非同笑料最多), 都會講, 同埋有時, 我想知既野, 就會問下佢.   

回覆:mic823 的帖子

我囡也是全部合格……成績普通啦。不過我想問中英文是否200分滿分?

回覆:賽馬會體藝中學 交流區

各位家長,我的仔仔今年P6佢好鍾意藝術好想入讀,不知道貴校收va學生的標準是不是很高,你地又有冇修讀va的學生呢,可否分亨下?

聽聞數學科全級第一成績是85分.

回復 Jerrylaomama 的帖子

我仔係讀PE, 所以VA 我唔太清楚.

我想講, 如果你小朋友好想報體藝, 我覺得應該要比佢試, 因為, 報體藝又唔影響自行報個兩間. 而且, 體藝真係一間唔錯既學校. 值得報架!!!

回覆:k_wong7 的帖子

我好擔心好大競爭

回復 Jerrylaomama 的帖子

唔好擔心啦, 要相信自己小朋友既能力同實力.  仲有呀, 唔試就一定唔得, 試下無壞.

祝你小朋友考到心儀學校!!!

回覆:k_wong7 的帖子

多謝你的分享及意見:loveliness:

今年升中,想報體藝,但校長唔贊成,話體藝而家好差.各位體藝家長,可否比的意見.

回覆:chzgogo 的帖子

請問貴校校長有冇講,邊方面好差?校風?成績? 咁當然如果你的小朋友是band 1a的學生,我估多數校長都不會鼓勵你小朋友考體藝啦,希望個學生可睇高一線啦.  但就事實所見,體藝又唔見得係一間好差既學校,DSE 成績又唔係差,所以,想知貴校校指好差係邊方面.

多謝你的回復,佢指成績方面.請問體藝2012DSE 成績點樣.入U率几多.因我囝囝好想入.佢成績OK,體育活動亦好.

Hi

您們d仔囡都好叻呀。我囡囡有一半科目不合格,重災區為Maths, IS及PE.
請問您們如何幫仔囡溫習呢?

thanks

引用:Hi您們d仔囡都好叻呀。我囡囡有一半科目不

原帖由 florencelau 於 13-01-14 發表
Hi

您們d仔囡都好叻呀。我囡囡有一半科目不合格,重災區為Maths, IS及PE.
我只係叫佢做返啲pass paper,同係補習社温習,佢自己就話上堂聽書好重要囉!始終唔同小學,唔可以好似以前咁同佢温習,攞佢本英文書想同佢温啫,嘩,自己都唔鬼識呀!

florencelau  同意,thanks  發表於 13-1-14 22:57

回復 chzgogo 的帖子

呢個TOPIC之前有人講過, 你可以參考以下連結

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2307633&extra=page%3D1&page=18

補充一句, LS係用英文教

回復 florencelau 的帖子

我地都只係叫佢做PAST PAPER, 去補習社, 但平時都有叫個仔每日溫習, 佢都肯, 唔多, 一個鍾左右, 有時佢都會偷雞, 隔日, 或者一星期三次, 但講明, 有唔合格, 就即刻要每日溫.  

唔知考唔考到體藝,現在應否放棄福中,請各位指教.

florencelau  Hi
我上年亦有同樣情況,直資收了囡囡,放棄體藝.之後叩門入了(有參加體能test).  發表於 13-1-15 13:34

我同樣有這個問題,崇真已取錄,如果放棄又驚體藝吾收!

florencelau  Hi
我上年亦有同樣情況,直資收了囡囡,放棄體藝.之後叩門入了(有參加體能test).  發表於 13-1-15 13:34

回復 k_wong7 的帖子

Hi
你仔仔真聽話,我都成日叫囡囡預習及每日溫習。但她沒有理會,只愛上網,對她冇辦法。

thanks

醒目開學勳章

請問體藝interview 難唔難架?
用甚麼形式interview?

回復 mic823 的帖子

有一科唔合格(地理),第一次算OK