用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區  

回覆 118# lopoto 的文章

去年,我祇參加過中一入學簡介會,沒有參加過其他節目。至於開放日 和幾個工作坊,就好像試食一樣;試過了,體會深一些,但錯過了也無妨。

回覆 120# kswiss 的文章

共有96個宿位,各級宿生都有,比例上中一生較多。

各位會員,你們好!
由於本人的零電腦水平只是幼稚園生,現在小朋友巳升上中學,叫做鬆一下,很想和你們交流.
有關本月9曰發表的"體藝活動費昂貴"文章,不知往哪裡去?是否我做錯了格式,請各位指教.謝!

回覆 123# 軒爸 的文章

試試以下方法:
1.登入
2.進入版面後,按一下自己的「登入名稱」,例如「軒爸」
3.在彈出的方塊最下方可以看見自己最近發表過的文章

重有三個禮拜唔夠就考試,下個禮拜會暫停所有活動,有冇人聽過學生會有past paper賣?我記得之前好似有人講過,叫亞女問佢又話唔知問邊個,激死!

問到啦!
琴日亞女終於問到啦,原來學生會嘅綱有得免費down load D past paper架,叫你地D 小朋友practice吓啦!

回覆 126# creativy45c 的文章

謝謝您!

想問下平日Uniform test會唔會計入成績表內, 若會考試及Iniform Test 各佔比重如何?

回覆 128# bluediamond 的文章

.....outdated:D

唔知我有冇記錯,平時分好似佔15分!

回覆 126# creativy45c 的文章

我找不到,可否提示

回復 1# bb201109 的帖子

亞囡話喺學校的綱頁,用學生的A\C登入就可以找到~

登入網頁可找到去年的past papers, 但是否只得去年的papers, 另有關平時分比重謝謝回覆, 我想應不過20%吧

亞女昨日同我講話對間學校好有歸屬感, 大家有無睇今期Newsletter, 校長篇有關姚明嘅文章都幾有意思

回復 134# bluediamond 的帖子

我個囡都好鍾意學校,尤其享受宿舍生活。

我都有睇學校的家長通訊,校長籍姚明的故事勉勵學生要以學業為重,我很認同。

考試在即,讓我們為子女打氣、加油吧!

Hi, 想問你地D細路考咗幾日試有冇話D題目難唔難吖?我問親個女都答我OK 啦!:nothing:

回覆 136# creativy45c 的文章

我個女的答案都係一樣「OK 啦!」

整體來說題目並不難,但部分有點狡猾的,所以要花時間思考。

佢知中文有好多人做唔哂,問問你囡囡情況如何?

P.S. 對於考試,我囡從未如此認真過,不但自動自覺去温習,還會做 pass paper。佢話小學考試冇乜野讀,但今次考試則要努力温習。
(題目難唔難就見人見智)

回覆 1# ^^. 的文章

問咗亞女佢話中文卷好深,佢覺得中文仲難過英文喎,奇怪!佢話佢都係啱啱好做完份卷喳!
我個女成日都同我講話好想讀返小學,因為小學跟本冇唔合格呢回事,但係我都係見佢升咗中學後就好自動自覺咁去溫書,好過小學時好多,我諗佢都係驚衰同怕瘀,所以咁努力囉!
大家加油啦!

回復 138# creativy45c 的帖子

大家加油!

見佢地升咗中學後咁生性,無論成績如何都賺咗啦!

回覆 1# ^^. 的文章

係吖,宿舍嘅讀書風氣真係好似幾好,我果日揍亞女返宿舍見到BONNIE,佢都話呢班細路都幾乖,因為宿舍有個獎勵計劃,每間房嘅總成績好係有獎架,從而推動佢地主動溫書。
真係唔錯!
考完試仲請佢地去睇戲,真happy!