用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區  

miriam 發表於 18-7-13 12:34
暑期作業既錢會係開學校雜費個度交返

多謝Miriam解答我們這班中一家長!(emoji)(emoji)

littlelamblamb 發表於 18-7-13 15:42
多謝Miriam解答我們這班中一家長!(emoji)(emoji)

係,呢d資料
只能從在讀學生的家長口中知道
謝謝佢

請問
有無全班或者全級家長whatsapp groups的?

olimo 發表於 18-7-13 17:35
係,呢d資料
只能從在讀學生的家長口中知道
謝謝佢
應該未有whatsapp group

回覆樓主:

請問體藝是否只可在自行分配學位才可選擇?
統一派位的甲部同乙部是否可以選?
成績方面是否要中英數常4科A才可以申請?
因為囡囡成績只有B,但視覺藝術有些天份,
好想入讀,謝謝

littlelamblamb 發表於 18-7-13 15:39
你仔仔肯住?家離學校好遠?

我仔5年級時去參觀體藝最吸引佢就係個宿舍,所以佢好樂意住宿舍,我家去學校大約1小時

suki_chris 發表於 18-7-13 19:26
請問體藝是否只可在自行分配學位才可選擇?
統一派位的甲部同乙部是否可以選?
成績方面是否要中英數常4科A ...

2017/2018 年度,應該答到你

kymmak 發表於 18-7-13 23:14
2017/2018 年度,應該答到你

吾該曬

恭喜晒各位!囡囡今年升小六,上年參觀已對體藝很有興趣。請問是否只收B1學生?囡囡第一次程分退步了,由B1尾跌了到B2頭。今年有B 2 入咗嗎?

joe0307 發表於 18-7-15 01:55
恭喜晒各位!囡囡今年升小六,上年參觀已對體藝很有興趣。請問是否只收B1學生?囡囡第一次程分退步了,由B1 ...

我諗
你在升中派位選校那邊開新po好d

想問問
canteen那微波爐
是否比學生叮食物?
如果帶飯回校叮
有無雪櫃存放?

醒目開學勳章 王國長老

olimo 發表於 18-7-15 07:44
我諗
你在升中派位選校那邊開新po好d

想問問
canteen那微波爐是否比學生叮食物?

可以

如果帶飯回校叮有無雪櫃存放?

kymmak 發表於 18-7-13 20:59
我仔5年級時去參觀體藝最吸引佢就係個宿舍,所以佢好樂意住宿舍,我家去學校大約1小時
...

想了解多些住宿舍問題,星期五放學後回家,星期日晚回校?若平日放學後有活動,可以申請外出?

littlelamblamb 發表於 18-7-15 13:35
想了解多些住宿舍問題,星期五放學後回家,星期日晚回校?若平日放學後有活動,可以申請外出?
...

對呀,星期五6:30前要離校,星期日晚上10:30前要返到宿舍
自選組合: 1.)自由出入
2.) 1星期只能兩次外出,但要之前家長向學校申請
3) 不能外出

醒目開學勳章 王國長老

littlelamblamb 發表於 18-7-15 13:35
...
一定要寫家長信畀學校批, 估計港隊青少訓先會易批.

我曾經叫我囡住宿舍, 佢話好難趕返去.

只可以講好多有校外訓練既都唔會住宿, 練完當 21:00, 練完教練再訓示下唔知幾點, 學生要係好似 22:00 前返到宿舍, 如果地點遠既加上遲放, 好難依時返到去.

仲有就係晚餐你點搞先? 練完仆倒返去, canteen 收左, 會唔會留餐我唔知喇, 想買野食但又怕趕唔到返去時, 餓一晚?

我知有港隊既學生住東涌, 都係每日山長水遠咁返學無住宿.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

kymmak 發表於 18-7-15 13:42
對呀,星期五6:30前要離校,星期日晚上10:30前要返到宿舍
2.) 1星期只能兩次外出, ...
我囡就係唔想趕頭趕命咁返宿, 校外訓練唔止兩日, 所以佢打死都唔住宿.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

kymmak 發表於 18-7-15 13:42
2.) 1星期只能兩次外出, ...
仲有就係話畀成 $5000 個月, 一星期出左去幾日, 又要係外面食埋先返去好唔抵.

...

如果星期一至四,有港青訓練就要考慮清楚

回覆樓主:

這請問學校有無講
7月17 pre s 1要穿小學校服應考

olimo 發表於 18-7-16 08:03
這請問學校有無講

冇聽過要著校服。

另外想知學校有冇買賣二手書服務?

醒目開學勳章 王國長老

olimo 發表於 18-7-16 08:03
這請問學校有無講
唔使著校服

醒目開學勳章 王國長老

littlelamblamb 發表於 18-7-16 08:31
冇聽過要著校服。

另外想知學校有冇買賣二手書服務?
無二手書買賣

註冊當日 PTA 有搞送舊書同舊校服, 當日每人限取兩本書同兩件校服, 完左之後唔會再有攤位.