用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

nillnill 發表於 19-9-11 20:49
我未聽過對體藝的負評。如前提及,我是北區的家長,對沙田所知不多。體藝參觀過,無什麼金毛﹑粗口,暫時 ...
體藝擁有優先收生權, 以往係3月FIRST IN,4 SECOND IN, 理論上今年自行轉制係有機會提早接受報名,
(因為要同其他津校係自行搶人)
但學校校歷出年都係3月FIRST IN,

我諗你留意下體藝OPEN DAY (DEC 15)
到時問下學校有冇UPDATE資訊

醒目開學勳章 王國長老

nillnill 發表於 19-9-11 20:49
我未聽過對體藝的負評。如前提及,我是北區的家長,對沙田所知不多。體藝參觀過,無什麼金毛﹑粗口,暫時 ...
之前好少家長糾正, KITTY 媽係一位好熱心既體藝家長, 佢分享左好多學校既野, 到我去參觀時發現係外間無了解到學校, 因為有收外藉學生, 有外國交流生, 令到有唔少誤解.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mch411 發表於 19-9-11 22:13
體藝擁有優先收生權, 以往係3月FIRST IN,4 SECOND IN, 理論上今年自行轉制係有機會提早接受報名,
(因為要同 ...

睇呢份資料, 新安排仍然只有兩間自行所揀既中學, 並唔包括體藝, 所以之前討論都有提過, 明明入到神校, 點知一個程咬金體藝殺左出黎, 搞到要同神校拜拜

總之如非一心一意想入體藝, 真係唔好亂黎, 否則明明肥肉 (神校) 早已到口, 都要吐返出黎

有關自行分配學位正取學生的新通知安排

5. 問:如學生已向兩所參加派位中學申請自行分配學位,是否有機會收到兩所學校通知為正取學生?
    答:如個別學生向兩所參加派位中學申請自行分配學位,並同時獲錄取,其家長會分別獲該兩所中學通知其子女獲甄選為正取學生,有關學生會按現行中學學位分配辦法機制獲派首選的中學。

【教育局資訊】2020/21 中學學位分配辦法內容

行事曆
※ 申請官立、資助及按位津貼中學及參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學*
     [申請日期為2020年1月2日至1月16日]
    ● 2019年12月5日至2020年1月16日期間的辦公時間內,帶同申請學生的身份證明文件正本到教育局學位分配組申領《中一自行分配學位申請表》
    ● 2020年1月2日至1月16日自行向中學遞交《中一自行分配學位申請表》及學校所需文件
    ● 參加中學學位分配辦法的中學會於2020年3月31日通知正取學生家長其子女獲學校納入其自行分配學位正取學生名單
    ● 如申請學生在自行分配學位階段獲參加派位中學或賽馬會體藝中學取錄,有關中學將於派位結果公布當日(即2020年7月7日)致電家長,通知其申請結果及相關安排

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mch411 發表於 19-9-11 22:13
(因為要同 ...
19/20 學年
First In - 17 March 2019
Second In - 28 March 2019

20/21 學年

First In - 7 March 2020
Second In - 未有資料

當好似今年咁即係要到 18/19 March 2020 先 Second In 既話, 再分批 Second In, 想 31 March 2020 要通知係咪收, 真係有難度

總之我聽到新安排但無提體藝真係流晒汗

miriam 發表於 19-9-11 23:56
19/20 學年
First In - 17 March 2019
Second In - 28 March 2019
其中一個可能性係3月31前公佈的話,有D人當水泡再叩直資, 增加工作量,
索性7月同大抽獎一齊公佈

miriam 發表於 19-9-11 19:08
證明你有努力爬文
見亞仔好想入唯有刨多D文了解清楚

醒目開學勳章 王國長老

mch411 發表於 19-9-12 09:22
見亞仔好想入唯有刨多D文了解清楚
我好少少, 小學時有位體育老師係舊生, 再加埋係 EK pm 問現就讀家長, 再有小學師姐家長都讀緊, 可以搵到好多資料, 再爬埋超舊帖, 不論好同壞既評語都睇晒.

想請教各位體藝學生嘅家長,體藝响ARTS方面係咪比其他校優勝D?
我小朋友之前讀WKF,英文OK,今年轉咗去ICS(國際學校),佢ART方面有天份,想响呢方面多加栽培,佢將來亦想响呢方面發展!
體藝有沒有教DIGITAL ART?
小朋友同我講想返番去WKF

回覆樓主:

想請教各位,體藝今年開放日幾時?
呀仔小五想去參觀校舍,謝謝各位

紅雙喜 發表於 19-10-13 15:29
想請教各位,體藝今年開放日幾時?
呀仔小五想去參觀校舍,謝謝各位

12月15日(星期日)

nillnill 發表於 19-10-14 13:29
12月15日(星期日)

好的,唔該曬~
請問要唔要網上登記?

醒目開學勳章 王國長老

紅雙喜 發表於 19-10-14 21:44
好的,唔該曬~
請問要唔要網上登記?
20/21 入學申請及開放日報料集中帖 (19-10-14 10:55 編輯)

賽馬會體藝中學升中簡介會 ~~ 15 Dec 2019 (21 Oct 2019 接受登記)

miriam 發表於 19-10-15 00:01
20/21 入學申請及開放日報料集中帖 (19-10-14 10:55 編輯)

賽馬會體藝中學升中簡介會 ~~ 15 Dec 2019 (21  ...

唔該曬

想請教PE生放學後會唔會好多校隊練習?功課做得夜嗎?如果喜歡運動,但係運動成績唔突出,會唔會讀唔上?thanks

EiloJ 發表於 19-12-30 18:06
想請教PE生放學後會唔會好多校隊練習?功課做得夜嗎?如果喜歡運動,但係運動成績唔突出,會唔會讀唔上?th ...
校隊每星期兩日訓練, PE生最少要入一校隊,入兩隊要申請, 再加7堂PE

中學功課好少要第二日交
功課我覺得唔算多 (對比沙田區其他英中),
亞仔訓練完返屋企沖涼食飯,
除非趕dead line, 否則佢做一個鍾左右就休息,
有時冇功課, 有時係學校做一陣已完成,
都試過要兩三粒鍾先做完,
不過有同學成日做到好夜, 有好多同學鍾意朝早返學趕dead line,

亞仔小學band 1b成績, 讀就冇乜問題, 測驗就肥左3科,
要時間適應中學測考

mch411 發表於 19-12-31 10:57
校隊每星期兩日訓練, PE生最少要入一校隊,入兩隊要申請, 再加7堂PE

中學功課好少要第二日交

Thanks, 好詳細。DSE 都要考PE嗎?

醒目開學勳章 王國長老

EiloJ 發表於 19-12-31 11:34
Thanks, 好詳細。DSE 都要考PE嗎?
DSE 係另一樣野, 去到 S.3 選科, 對運動真係有興趣可以選修 PE, 無興趣都會 keep 住每 cycle 有兩堂 PE, 選修 PE 一 cycle 8 堂, 完全唔同

miriam 發表於 19-12-31 14:01
DSE 係另一樣野, 去到 S.3 選科, 對運動真係有興趣可以選修 PE, 無興趣都會 keep 住每 cycle 有兩堂 PE, 選 ...

明白了,唔該晒
‹ 上一主題|下一主題