用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區  

回覆 1# ^^. 的文章

係吖!亞囡之前喺電話同我講得唔清唔楚,原來星期五係試玩日,但係幾時知結果呢?雖然亞囡修art但係我都幾鍾意佢參加呢D球類活動,一來佢地而家發育時期做多D運動可以增高,二來呢D活動可以增強佢地團隊精神!

回覆 41# creativy45c 的文章

共有兩次試玩,明天(星期一)放學還有一次,亞女在期待中。由於我個囡比較活躍,佢已經有太多運動,所以我寧佢參加其他活動,例如唱歌、國畫之類,可以補下拙

明日水運會, 如果落大雨, 會唔會取消

回復 43# et_0429 的帖子

學校於2009-09-29 曾發出此通告:Cancellation of the Swimming Gala

當日因持續下雨取消水運會安排;旦願明天唔好又再來一次

通常通告會係幾時出? 今日還是明早, 若明早的話出門前可能要Check check. Anyway, thanks!

回復 1# et_0429 的帖子

剛剛亞女打電話來,如果明天掛3號風球就會6:30前send 短信比家長取消swimming gala.

回復 2# et_0429 的帖子

重有,如果明天取消swimming gala寄宿生可以即刻返屋企!

回復 1# creativy45c 的帖子

明天如果6:30前取消三號風球可繼續否則swimming gala將取消!

回復 48# creativy45c 的帖子

噢!真不想孩子們失望!不知有沒有機會補辦呢?

回復 1# ^^. 的帖子

應該冇得補啦!
但係頭先打電話比亞囡諗住叫佢搭港鐵返黎,點知佢話而家玩緊"捉衣因"唔走住,你話吖,佢地邊有失望吖!:;pppp:

係呀!我個囡都唔願走。打風有打風的玩意兒,開心就得啦 總是好事嘛!

係吖!到佢地大過咗,呢D都會變成佢地美好的回憶

在8號風球的日子,當一般學生都呆在家中的時候,佢地竟然可以跟同學一起
不一樣的經歷,不一樣的回憶! (羨慕不已)

你地覺得佢地算唔算多功課做吖?我睇返佢地開學到而家都係做咗20份工課。

我認為功課適量,讓女兒能自行處理,順利過渡升中的功課要求和工作模式,更能兼顧課外活動和閲讀。尤其是VA的習作,完成的時間是可長可短的,一定要有時間才能好好享受。

開學至今三星期,我在網上見到她交過多份功課,經歷幾次默書和小測,完全不用我去操心。週末回來,有時間可以上網和休息,星期日盡情地玩樂和比賽,這就是青春!我感到十分欣慰

好贊成你嘅講法,我地幫佢地揀呢間學校都係想咁啫,愉快學習又能夠承擔適當的壓力,但係我喺intranet度睇唔到佢幾時有小測?

回復 56# creativy45c 的帖子

我在家長內聯網內的HW Distribution Records看到的,昨天小測科目包括Mathematics和English。更加值得一讚的是,上星期測過Geography之後,學校在當日大約5時已將QUIZ RESULT REPORT
透過Quiz Management System電郵給我,真係好有效率呢!

P.S. 每班的安排或許有點不同,是時間上的差異而已。

咁就真係奇怪啦!我冇收過Quiz Management System的電郵,但係我之前巳經update咗我嘅emil比學校,冇理由唔同嘅班差咁遠㗎?!

回復 2# ^^. 的帖子

我頭先試吓再開intranet睇吓唔同班的HW Distribution Records,原來每班嘅內容格式真係唔同架,你地1C班係最清楚架!

回復 59# creativy45c 的帖子

剛收到一封主題為:Jockey Club Ti-I College PTA AGM and Parents Day 的 e-mail 你也收到了嗎?

當日我會出席。能夠見見中、英文科老師真好,讓我可以多了解小朋友在開學後所面對的一些學習問題,以及如何配合。

家長內聯網系統的確讓我們可以跟進小朋友的學習情況,不過,正如我未收到28/9小測的成績,有時每班和每位老師的情況可能略有不同,相信要視乎老師當時的工作安排而定,因為他們又要教學,又要開會,又要帶活動,可想而知有時未必能即時批改小測卷及將成績公布的了。

整體而言,囡囡入學後的各種安排我都很滿意,亦欣賞學校十分重視學生學業及其家校合作的決心。因為學校有一個很不錯的內聯網系統,讓我每天也可以上網查看,我現在更適時跟貼囡囡的學習情況,尤其是功課進度,想知的都能知曉。以往我未必會每天check她的功課冊,如果她不拿出來給我,更加不會知道有默書和測驗,連通告都時時欠交(我囡跟我一樣咁大頭蝦)。反而,現在到了中學,佢就方便到再無藉口唔跟