用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.2E 家長交流互助區
樓主: katiecheung
go

2011-2012 P.2E 家長交流互助區 [複製鏈接]

今日亞囡身體不過而早退,麻煩各位可否幫忙post今天的功課,謝謝!

Hi mavisng2003,

希望您囡囡早日康復!

19-9-2011 功課如下:

中文
1. 重(一)改
2. 週四黙課外文
3. 在大格簿上寫上姓名,班別及我的詞庫

Eng:
1. C(2)
2. GR BK P.4 corr P.3
3. 26/9 Dict NM 3A P.4-7

Maths:
1. 明天bring EM2A
2. 2上A P.19
3. 課册 P.6
4. CR P.4

Others:
1. 明天交Cir 30B 支票
2. PTH 書P.12, Ch2交

如有錯漏,請更正!

唔該晒CDFamily , 我個囡又抄漏野

回復 102# CDFamily 的帖子

真係好多謝你呀!麻煩咗你添!唉!亞囡成個暑假都無病,但一返學就....唉!

我仲有樣想請教各位,請問"我的詞庫"除了寫名、班別之外,還要做功課嗎?

阿囡都係唔知駛唔駛做,只係話手冊寫了即係要做,但問佢做乜,佢就淨係話搜集詞語,所以我而家都唔知點做好!
仲有,想問下你們囡囡有冇長春本中文補充,因為佢今天突然間問本補充唔知去左邊,但上星期四手冊明明寫左「明帶長春」,咁即係星期五已交了啦,但佢今日話老師上堂問同學有冇帶,所以佢都唔知本補充去左邊!
原帖由 mavisng2003 於 11-9-19 19:55 發表
真係好多謝你呀!麻煩咗你添!唉!亞囡成個暑假都無病,但一返學就....唉!

我仲有樣想請教各位,請問"我的詞庫"除了寫名、班別之外,還要做功課嗎? ...

回復 105# boygirl 的帖子

你係咪講本中文長河補充,係呀!上星期四手冊上叫帶,所以應該好似你咁講星期五交咗。老師今日問嗰本會唔會係TSA呀?

唔該哂!咁我都放心d!
另外,我剛剛諗到個方法解決「我的詞庫」問題,因為都真係唔知係咪功課,駛唔駛做,所以我都係叫她照做,寫定d詞語,然後再比另一本空白的格仔簿她帶回學校,咁樣就可以避免她欠做或做錯的問題!雖然咁做係複雜d,但總好過欠交功課啊!
原帖由 mavisng2003 於 11-9-19 20:30 發表
你係咪講本中文長河補充,係呀!上星期四手冊上叫帶,所以應該好似你咁講星期五交咗。老師今日問嗰本會唔會係TSA呀?

咁都係一個好方法,我睇其他班講"我的詞庫"好似係叫同學每日抄幾個不明白的詞語,又或者每日看書後寫幾個詞語,這方法其實同你所講都好類似,唔知道會唔會每一班都一樣呢?

原帖由 boygirl 於 11-9-19 20:41 發表
唔該哂!咁我都放心d!
另外,我剛剛諗到個方法解決「我的詞庫」問題,因為都真係唔知係咪功課,駛唔駛做,所以我都係叫她照做,寫定d詞語,然後再比另一本空白的格仔簿她帶回學校,咁樣就可以避免她欠做或做錯的問題!雖然咁做係複習d,但 ...

唉...對住她們的「懞盛盛」,有時就真係要用其他另類方法!
原帖由 mavisng2003 於 11-9-19 20:49 發表
咁都係一個好方法,我睇其他班講"我的詞庫"好似係叫同學每日抄幾個不明白的詞語,又或者每日看書後寫幾個詞語,這方法其實同你所講都好類似,唔知道會唔會每一班都一樣呢?

...

回覆 104# mavisng2003 的文章

唔駛客氣!互相幫助!應該的!
"我的詞庫"應該唔駛做,只是預備遲d用!

謝謝您!:)

原帖由 CDFamily 於 11-9-20 10:22 發表
唔駛客氣!互相幫助!應該的!
"我的詞庫"應該唔駛做,只是預備遲d用!

今日亞囡仍是請病假,同學仔幫忙寫手冊,我想麻煩各位幫忙對一對:

中文:
1. 標(一)
2. 工(動詞)
3. 長河Ex.2

英文:
1. Dict Cor
2. P(2)
3. P(1) Re-cor

數學:
1. CR 改 P.4
2. 2上A p.20 (1-8)
3. EM 2A P. 6-8, 10,12
4. WS(2) 改正

Others:
VA:搜十二生肖

我有些問題想請教大家:
~數學第2項功課 是做書嗎? 可是p.20 只有1-3題,p.20(1-8) 是甚麼意思呢?
~明天要數Eng maths 的書本嗎?
~VA搜集十二生肖是指搜隻圖片嗎?

唔好意思,麻煩大家!

2上A P.21 (1-8), not P.20
No need to bring EMaths tmr ar!
十二生肖是指搜隻圖片/相片

Hope your girl get well soon!!

原帖由 mavisng2003 於 11-9-20 17:03 發表
今日亞囡仍是請病假,同學仔幫忙寫手冊,我想麻煩各位幫忙對一對:

中文:
1. 標(一)
2. 工(動詞)
3. 長河Ex.2

英文:
1. Dict Cor
2. P(2)
3. P(1) Re-cor

數學:
1. CR 改 P.4
2. 2上A p.20 (1-8)
3. EM 2A P. 6-8, 10,12
4 ...

唔該哂你呀!咁2上A P.21(1-8)係咪做在書呀?

原帖由 lbb 於 11-9-20 17:16 發表
2上A P.21 (1-8), not P.20
No need to bring EMaths tmr ar!
十二生肖是指搜隻圖片/相片

Hope your girl get well soon!!

回覆 112# mavisng2003 的文章

P.21 (1-8)

天氣轉涼啊! 請大家保重身體!

係做在書ar

原帖由 mavisng2003 於 11-9-20 17:24 發表
唔該哂你呀!咁2上A P.21(1-8)係咪做在書呀?

回覆 114# mavisng2003 的文章

是的! 做在書上!

Ibb, CDfamily:

真係唔該哂地呀!麻煩哂你地呀!

請問今天數學功課是否要做書p.25, 27(1-6)嗎? 不過這兩頁書不是已經做了嗎?

另外,英文Vocab writing 是否每個抄五次?

回覆 119# mavisng2003 的文章

Hi mavisng2003,

my girl wrote the same things and

VW do 5 times is correct.

"sorry my chn typing doesn't work"
‹ 上一主題|下一主題