用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區  

名囡話老師想提升佢地的體能, 但唔知要維持幾耐?  佢地唔係在校內跑, 好似要跑去沙田, 佢話跑得快就可以冲身, 否則要成身臭汗上堂!  如果當日有PE, 我要俾多件PE衫佢帶返去換, 其實可唔可以改放學先跑??

回覆 61# Hippomother 的文章

簽名被屏蔽

阿囡上星期五已背默中文, 今日又再默中文, 英文未開始默. 而家係佢自己溫默書, 我無幫佢默, 係時侯要佢自己負責, 除非佢成績唔得先出手!

阿囡真係好"動", 連田勁及手球的校隊也收佢, 不過唔可以參加, 佢超額啦!  唯有睇明年佢會唔會放棄籃球, 改參加另一樣活動!!!

簽名被屏蔽

小囡不是什麼運動健將, 只係佢喜歡玩多過讀書.

我發覺件運勳衫好容易起毛粒, 件衫只係著左三次就起粒粒, 重差過小學的運動衫 (小學至少可以穿兩年), 而家可能一年要買3-4件啦!!

我見有D中學的運動衫好似人地國家隊那些布料 (唔知係咪Cotton+Poly), 那些也透氣+吸汗, 唔知學校可唔可以改料呢?

阿囡派左紙要買樂器 ($3300), 我自己走去通利買, 比指定公司平$2XX, 而且用指定信用咭買書仲有九折, 可以慳返D.

回覆 66# Hippomother 的文章

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我個囡本來想參加掃描, 但佢之前入選左辯論學會, 所以唔會再參加其他野啦!

我囡間班每個星期都要默中文, 數學又成日有quiz, 上星期先測完英文, 佢話佢間班只有一個fail, 點解咁快咁多quiz?

簽名被屏蔽

原帖由 Hoining 於 11-9-21 19:12 發表
亞仔都有quiz同test, 不過佢無話我聽佢自己攪掂
我只係驚佢太大意成日吾記得帶漏野, 比人記缺點

我女話quiz同test都很簡單
不過IS上學時完全跟不上
現在必須預習
你嘅小朋友上課如何?

簽名被屏蔽

昨天阿囡要回校晨操 (5:00am就起身), 送左佢去火車站我就反屋企再訓. 下午佢又要留校排戲, 放學時已經5:30pm, 好在我事前已通知不用上英文堂, 否則佢8:00pm先返到屋企, 肯定累死!!  所以昨晚佢9:00pm自動自覺上床訓, 仲叫都唔理你, 而家返學仲辛苦過以前, 十足大人打工, 早出晚歸!!

你地有無買長袖冷衫?  我買唔到 (之前校服商在校時, 已經係無得買), 我已經去過2次, 電話都打過3次, 供應商話要10月中才有 (係上海做喎)!!  遲D天氣又涼返, 驚阿囡會凍親 (同時佢話班房冷氣好凍, 已經只係開2部冷氣機), 學校又唔准穿運動那件白色jacket, 一定只可以穿冷衫, 但有D學校都接受穿校裙可以襯件運動jacket, 點解一定只可以係冬天穿運動服才可以穿jacket??  如果冬天凍都改穿校褸, 仲同佢穿jacket咩!!  而家係校服商無得賣, 唔係我唔去買!!!

我去過乙明村維多利無得買要10月中先有貨,所以我去左豐昌順買, 我校裙系維多利買,因為我摸過佢既質料比較好,
但因佢暫時無冷衫,所以我唯有去豐昌順,不過都OK . 你可以去睇睇.

營業時間:上午十時半至下午六時半 ( 一月至六月期間逢星期日休息 )
地址:沙田禾輋村禾輋商場二樓202A號舖
查詢電話:2684 1387

原帖由 Hippomother 於 11-9-28 12:42 發表
昨天阿囡要回校晨操 (5:00am就起身), 送左佢去火車站我就反屋企再訓. 下午佢又要留校排戲, 放學時已經5:30pm, 好在我事前已通知不用上英文堂, 否則佢8:00pm先返到屋企, 肯定累死!!  所以昨晚佢9:00pm自動自覺上床訓, ...

叻人特別辛苦

回復 73# Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽

Hi clmum,

我有問過豐昌順, 有我要的碼已經無貨, 唯有等下啦!

Hi Hoining,

我都係想在校時買, 但因為阿囡好遲先落樓, 走埋去問已經無得買.

Hi chaselam,

小囡唔係叻過人, 只係參加左籃球校隊, 一定要操.

簽名被屏蔽