用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區  

GE TEST我女話好多人不合格

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

今日聽完中一考試的talk, 聽完都有D暈, 好似仲係唔知點同個女溫書!!

阿囡仲未派GE test卷, 不過聽佢講好深 (好多生字), 要派卷返黎睇下內容先知.

原帖由 Hoining 於 11-11-11 20:46 發表

你地咁快派左la, 我仔未派喎

D理聽講派左
E班10個人合格 聽講比MISS PAU 鬧都九彩

回覆 105# chaselam 的文章

簽名被屏蔽

回覆 104# Hippomother 的文章

簽名被屏蔽

阿囡話老師未派卷, 阿Sir只講分數俾佢地知, 不過英文有分Comprehension & Grammer 卷, 佢班只有兩個Comprehension剛剛合格(25/50), 我囡都差幾分才合格, 而Grammer就有4-5個不合格.

原帖由 Hoining 於 11-11-14 10:54 發表
我仔都派左la...佢都吾合格呀! 真係吾知佢想點只係顧住玩, 考試la都吾想去執好d notes, 更加hea住無諗過溫書, 我就泥比佢激c la

吾合格係正常 D班都係得5個合格
不過吾習慣溫書,長遠係有D問題.

原帖由 Hippomother 於 11-11-14 11:39 發表
阿囡話老師未派卷, 阿Sir只講分數俾佢地知, 不過英文有分Comprehension & Grammer 卷, 佢班只有兩個Comprehension剛剛合格(25/50), 我囡都差幾分才合格, 而Grammer就有4-5個不合格. ...

妳個女果班好強BOR GE只得4-5個不合格

唔知佢有無聽錯, 都係要派卷先知.

你囡囡係1E班嗎?

原帖由 Hippomother 於 11-11-15 21:35 發表
唔知佢有無聽錯, 都係要派卷先知.

你囡囡係1E班嗎?

當然不是E班(邊有咁叻)資訊係同學收風
阿囡派卷,  英文有分三份卷Comprehension 23 Grammer 卷全班十個合格, 佢班只有一個Comprehension剛剛合格(25.5/50).

哈哈,ed學校係咁架啦;份卷勁深,做多多野,攞小小分。唔係點分高下?

總之唔係排嬲尾嗰20個就得~

好似小學嗰啲下下都攞80分、90分,好難啦~

回復 113# pineapple0983 的帖子

簽名被屏蔽

Hi chaselam,

你可以多D上嚟大家交流一下意見, 我都想知其他班教書情況, 可以對此校了解多D.

回覆 113# pineapple0983 的文章

我都有同阿囡講升中後好難攞到高分, 千期唔好輕視D題目, 我只係要求佢12月考試可以全部合格, 我已經滿足.

回復 1# Hippomother 的帖子

我覺得升上中一後,有d科真係超難;例如d"之乎這也",Eng Lit,history;特別 ed band1 英中,好多時上堂教高一級不特止,考試仲出到無有咁深;唔好話答題,連條題目問乜都唔知.....

如果真係唔惦,都係要考慮補習架啦~

仲有,聽講校網上有 pass paper,叫小朋友試下做,熟悉下d題目/答案都好,唔會到時發台瘟~

你以上講的科目阿囡都唔鍾意 (仲有Geog.), 佢話而家呢個年代都無人用文言文, 出來社會做野又用唔到, 都唔知學呢做咩??  所以佢考試合格已經是好好!!

如果真係唔合格, 都要再同佢傾傾, 睇下佢需唔需要補習.

回復 117# pineapple0983 的帖子

簽名被屏蔽

回復 116# Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽