用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區  

簽名被屏蔽

昨晚的表演很精彩, 各位老師及同學花了不少時間去練習, 唯一有太多是樂器表演, 希望明年減少2個樂器表演, 可以加多一節舞蹈, 唱歌或朗誦 (甚至是同學設計的時裝秀).

簽名被屏蔽

係呀, 佢地好似有無窮既精力, 就算阿囡當天沒有課後活動, 佢都好少準時放學, 唔係話要趕做壁報, 就唔知阿Sir叫佢做咩, 總之日日都係遲放!  佢仲忙過返工, 有時想同佢溝通下, 都要睇大小姐有無時間同精神!!!

簽名被屏蔽

大小姐剛剛打電話返嚟俾我, 話玩得好開心, 今晚仲可以玩到1:00am (佢話副校批準), 所以今晚會同班同學開P喎!

簽名被屏蔽

阿囡昨天回來就洗澡及上床睡覺, 晚上叫佢起身食飯都唔願起, 好似好耐無訓覺!!!

係我規定阿囡打俾我, 年中小六畢業營都係去浸會園玩, 但就忘記打俾我, 所以佢今次沒忘記打俾我, 我都很開心.

簽名被屏蔽

Hi Hoining,

你囝囝個班有無話要買"工服"(係實驗室穿的白袍)?  阿囡昨晚先跟我講要明天帶 (明天有堂), 真係俾佢激C, 一陣間要走去買.

回復 90# Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽

你囝囝個班可能未上IS堂, 所以老師未講啩, 我囡雖然有寫在手冊內, 但佢無主動同我講, 咁啱我攞佢本手冊, 然後再問先知.

只有維多利亞有得買, 不過大碼已經無貨, 好彩中碼啱阿囡.  冬季校服的領呔, 學生會話未有貨, 記得提小朋友間中去學生會問下.

回覆 92# Hippomother 的文章

簽名被屏蔽

阿囡今日已買領呔 (HK$16/條), 佢話係班主任攞上班房問佢地要唔要買, 不過數量有限, 部份學生買唔到, 可能要遲D返貨先有得買.

簽名被屏蔽

家家有本難念的經!!

我星期一晚先同阿囡嘈, 事原阿囡星期一晚話要開電腦, 我問佢無功課做咩, 佢答我"無", 我攞佢本手冊睇, 發現有三樣功課要星期三交, 即刻問佢做咩唔做, 佢話都唔係明天交, 而家開機做週記交俾班主任 (其實想開機上fb), 我好言相勸, 話佢知星期二佢要晨操, 下午有PE及放學要打籃球, 佢一定累死, 而且遲放, 回家食飯+洗澡都要8:00pm後才可以開始做, 佢亦不能保證明天沒有其他科功課, 點解今日唔先做部份?  大小姐開始發脾4, 佢堅持死都唔做, 我"興"起上嚟同佢開片!!!

大家平靜後, 佢都肯做一D, 我亦向佢say sorry, 因為一時火遮眼而打佢! 結果第二日佢放學打俾我時, 佢就已經講話好累, 好彩沒有其他功課, 只需完成昨晚未做起的功課, 我當然打蛇隨棍上, 話我昨晚已經講明佢一定會累死, 宜得回家即上床睡覺, 所以話佢地真係唔鐘意聽人講, 動不動就發脾氣, 都不能面對問題, 對住佢地真係!!

回覆 96# Hippomother 的文章

簽名被屏蔽

做呢一代父母很艱難, 嚴D對佢地, 又話你係虎爸虎媽, 太鬆呢, 佢地又會變成港孩, 對香港的教育制度失望極了, 越改越亂, 連父母都仲未適應, 小孩又如何適應呢?

希望你小朋友只是未能適應教學模式, 慢慢會好過來 (男仔係慢D懂事, 當佢發力會叻過好多女仔).

簽名被屏蔽

你有無同佢坐低傾過?  最緊要知佢想點, 有時佢地以為升上中學後, 就可以放下以前沉重既包袱 (小五同小六要為呈分試), 其實佢地要面對既野仲多!!  如果真係佢大頭蝦, 唯有好似小學咁捉佢對齊書本及功課 (當然唔幫佢對功課內容, 只係睇佢有無帶齊野返學).  

重有一個月就要考試, 又要開始忙碌, 加油!!!!