用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

阿囡都話上英文班好悶, 佢地成班好嘈, 個外籍阿Sir都無話佢地.  成班人都唔聽書, 始終唔係學校老師, 佢地都無咁聽話.

我囡借左幾本書, 但都未開始做, 我由佢玩埋七月, 到8月就要佢盡快完成, 亦要睇下中一課本. 暑假我要阿囡上英數及英文班, 要佢keep住D英文, 費時佢玩到"阿媽叫咩都唔記得".

請問崇真中學考試形式是怎樣的?

原帖由 chaselam 於 11-7-28 20:02 發表
請問崇真中學考試形式是怎樣的?

Pass Paper

回復 23# pineapple0983 的帖子

簽名被屏蔽

Hi Hoiling,
你仔仔入左邊班? 我個女係1C班, 唔知係咪普通話班? 因為1E同1C都係40人一班, 都唔知邊班打邊班, 有無高人指點?

原帖由 Hippomother 於 11-8-5 10:06 發表
Hi Hoiling,
你仔仔入左邊班? 我個女係1C班, 唔知係咪普通話班? 因為1E同1C都係40人一班, 都唔知邊班打邊班, 有無高人指點?

YAHOO
中1-3級,

E班係最勁,英文最勁頭42名先可以入,

其次係C班,中文勁,

再其次係D班,數學勁,

冇咁好就係B班,再落去A班。
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007071101403

Hi Chaselam,
多謝你的回覆, 學校在家長日通知入普通話班要先考普通話,而且英文及數學要達要求才可入, 而小女的普通話及英文也不差, 所以叫佢去試考普通話班, 如果入唔到普通話班, 都會入到英文班, 因為小學都學左6年普通話, 唔想佢浪費左, 始終普通話對佢地日後出來做事是有利的.
請問E班的英文勁, 是否老師會教多D英文?

Hi,
你地係邊到睇到分班呀?我上網睇唔到喎??
Thanks.

原帖由 eieio 於 11-8-5 11:01 發表
Hi,
你地係邊到睇到分班呀?我上網睇唔到喎??
Thanks.

http://admin.sttss.edu.hk/itD/php/Streaming/get_S1_Post_Name_list.asp

原帖由 Hippomother 於 11-8-5 10:32 發表
Hi Chaselam,
多謝你的回覆, 學校在家長日通知入普通話班要先考普通話,而且英文及數學要達要求才可入, 而小女的普通話及英文也不差, 所以叫佢去試考普通話班, 如果入唔到普通話班, 都會入到英文班, 因為小學都學左6 ...

中一新生家長小聚時副校長提及到英文班是英文程度比較好的學生,普通話班是有報考才被考慮,成績最好的學生不一定在英文班,而英文班與其他班的分別是老師在教授英文科時會教一些比較深入的知識,然而,那些知識在考試中是不會出現的。

另外,之前的回覆是在YAHOO知識中找到的。

回覆 2# chaselam 的文章

Thanks very much.  My son is in Class 1C

回覆 25# Hippomother 的文章

簽名被屏蔽

Hi Hoininig,

那你仔仔D數肯定好叻.

回覆 33# Hippomother 的文章

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 1# Hoining 的文章

早兩日副校出通告話學校搬網站,網站會關閉至另行通知,0的老師都要用email聯絡!

簽名被屏蔽

有無其他家長收到學校信, 通知取錄小朋友入戲劇組? 8月22日要開始返學校綵排, 請問9月表演完, 是否仍要入戲劇組?

簽名被屏蔽

原本都以為唔會入, 因為阿囡話是以電話通知取錄, 點知星期六收到封學校信, 仲以為有什麼事耍學校寄信來通知!!

阿囡想入English Drama, 但唔知表演完後是否仍要練習, 佢又想參加羽毛球及籃球隊, 但星期二要學英文, 撞正籃球隊時間, 希望佢唔入啦 (如果兩樣都入選, 唯有要佢二選一), 邊有咁多時間呀??!!
‹ 上一主題|下一主題