用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

派位 [複製鏈接]

我兒剛畢業, 這所小學是很嚴的。 程度一定比普通小學深(補習班老師說的,他默英文時有D字唔識讀)。功课一般5項, 間中8-9項。
今年派位好似幾好,  我兒跨網去九龍城派band 1。
叻的學生自行已被九华、香港聖若瑟、喇沙、男拔收了(打探回来),其他band 1也入了聖言、觀瑪等,而band 2生會讀番自己中學。
   3    0    0    0

恭喜晒你呀,學校有冇公佈派位結果?咁st.jos都派得幾好wor,你呀仔一定好叻,名列前茅。

他並非很出衆,平均考7至9名, 最惨有1次呈分試失手跌至16名, 被評為band 2 頭。 所以千其唔好飄怱, 追唔番的。
即係話:學校估計前十名入band one
我估計: 1) 今年重新洗牌, 上年的学兄考得好, 爭多了些
               band one 位回來, 所以我兒變了band one 尾
OR:     2) 我兒仍然是band two頭, 留在觀塘根本無得博, 但九龍城英中仲有少少位剩, 只要唔好揀一間太熱門,可以一博, 但只可博一間,因為band 2 學校少, 後果可能跌去band 3。
博唔博,老師叫你自己决定,我選擇博,因為以他的成績, 我有信心他可以叩到一些直資中學 (當然不是頂级那些),
我兒英文科平均85分, 而中文及GS曾考得全班最高分,
只是太飄忽了。音樂及美術也要留意,這些分影響一兩個名次, 也會叫人遺憾!

今年及明年, 用同一標準, 條線點切, 學校應該掌握到。選校時先計好數及自己能承受風險的程度。祝好運!

skytrain,

首先恭喜你囝囝入到心儀學校。

另外,想問清楚,你所說的名次是全班名次,還是全級名次?若果是全級名次,咁咪得好少band 1學生?今屆六年級共有多少人?

是全班計,
全級約99人, 我估約30-35%是band 1, 全級最高总分有580, 我兒得500分

明白了,多謝你的回覆。
‹ 上一主題|下一主題