用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂 ...
樓主: mamami
go

一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂

見到大家有滿肚子苦水, 但又何良策可解決呢?

其實不論用甚麼方法都有人話唔公平......
曾經發過咁的夢:
先將一半學生set就自行分配, 但每人只准報一校, 每校最多收50%學額,
剩餘50%由現有ps1學兄學姊成績計算的評分機制改為用自己的TSA成績作校與校之間調適,再按學生各科的表現的呈分分數作校內調適。以tsa將學生分成約x等份(以standard score拉curve計算), 然後按成績次序全港派位(即係不分校網), 同分才參考學兄學姊的PS1。
(那個x是不用公佈, 咁就唔駛出現d媽咪成日問自己仔女係band幾)

另外亦建議呈分試應包括以下科目:
中(+普)、英、數、常(+科+國民+公民+德育/宗教)、術(視、音、體、電),五組各佔20%, 讓家長不要只顧呈分的六科而對其他科學習採半放棄狀態。
愛收集舊書包、背囊的傻人

咁我想改...哥哥(姐姐)讀緊男校(女校), 妹妹(弟弟)比番5分佢去抽.  哥哥姐姐讀緊非官津小學, 妹妹弟弟都可以多番5分.
~easybring~

我是說沒有宗教背景人仕,為什麼沒有加分,是宗教辦學不是有教無類,為什麼自益自已友,其實收沒有宗教人仕是比多個機會增加信佢地宗教的人數。

原帖由 TiTiTiTi 於 11-7-12 13:06 發表

唔信教唔系低人一等,只不過既然相同宗教背景,可以避免學校舉辦活動時出現家校之間的摩擦!
例如你信耶穌,學校要你個仔拜黃大仙,咁點先? ...

回復 33# hohoho2003 的帖子

agree!!

只是部份家長覺得讀直資或私校是一定是好過免費學校,例如在外國讀什麼學校都的比香港好。
不要忘記,香港大部份好成績的學生都是在9年免費教育下成長。
如果現時的教育制度真是說得這麼差,為何在出名學校和成績好的學生都能派到他們心儀的學校?當然現時的制度還有好多問題,但已有大部份人仕受惠。

原帖由 KKLmama 於 11-7-12 13:22 發表
如果唔係有咁不知所謂嘅教育制度, 都唔駛我地啲家長咁辛苦要比錢讀直資 / 私校啦.什麼9年免費. 簡直係BS!!!

捍衛公平!請即取消已註冊的學位或退學

嘩嘩嘩!Brand 1 殺校潮殺到來啦!