用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂 ...
go

一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂

派位機制已不是孫明揚這期的新事, 但這機制實在是很有問題!!

不只中學派位機制不知所謂,小學派位機制一様係派位機制

回復 1# teian 的帖子

totally agreed.

Very unfair.

相比之下,我覺得小學比中學更不公平,還好有叩門這條路,可以讓孩子用能力切切實實考入喜歡的學校.

身同感受, 依家D派位機制愈來愈不知所謂, 垃圾政府害了班苦學生.

出生率不段升升升升升升.....
小中學不段減減減減減減.....
條數真係唔知孫公你點計出黎?????

落台養病啦:;pppp:

小一計分最冇得頂係父母舊生有十分,父母起碼二十幾至三十幾年前畢業,又關咩事呢?
十年人事都幾翻新啦,局長!

一個唔好彩隨機號碼排得後,就算年年考第一都無用,都係要東奔西跑去心儀的學校叩門  仲有不斷微調教程使書商成本增加,攪到啲教科書貴到死,都係教育局攪出黎累街坊,累百姓.

講得好好好好好好..........呀。
你地班官番去瞓啦,你地啲仔女可以用亞公錢出國讀書,梗係唔洗玩嚟個不知所謂的大抽獎派學位遊戲。

我地就係到任你地玩,激氣

醒目開學勳章 貢獻勳章

以前,又話升中試唔好
好喇,唔考試喇..又話現行派位機制不知所謂

咁~ 你想點呀?自己去一間間學校考?咁咪一樣亂~
恐龍家

人就是這樣,當年有升中試時,傳媒和一些家長破聲大罵,壓力太大,一次定生死......等等,取消升中試,太多次考試又是壓力大,不同級數學校有不同乘分方法不公平,當有新制度出現時,一定有人懷念舊有的事物,我地系咪千年不變,萬年不變,等世界各地都超越香港,當然新不一定比舊好,但也不一定全是不好,每個機制都是一路行一路改進,唔會一出就是十全十美。

垃圾、不知所謂的派位制度,小學是打好基礎非常重要,如果小朋友又乖又叻派得差,家境清貧冇錢讀私校甘咪比佢害死。點解要分一半學位比有分人仕入先,錯曬low,應該全部一齊考筆試或者抽籤。

系呀、唔信教又無分,歧視我們這些沒有宗教人士,應該什麼人都沒有得加分才平等。

原帖由 MW9919 於 11-7-7 13:09 發表
小一計分最冇得頂係父母舊生有十分,父母起碼二十幾至三十幾年前畢業,又關咩事呢?
十年人事都幾翻新啦,局長!

Is it really better to just use a random number so that every candidate is assigned a place at random?  This is the fairest but is it desirable?
原帖由 mio8390 於 11-7-7 14:39 發表
系呀、唔信教又無分,歧視我們這些沒有宗教人士,應該什麼人都沒有得加分才平等。

全部一齊考筆試 = lots of training for young children

Is this desirable?  So much pressure on such young children!
原帖由 kkhon 於 11-7-7 14:39 發表
垃圾、不知所謂的派位制度,小學是打好基礎非常重要,如果小朋友又乖又叻派得差,家境清貧冇錢讀私校甘咪比佢害死。點解要分一半學位比有分人仕入先,錯曬low,應該全部一齊考筆試或者抽籤。 ...

This game reflects the education system in HK is a MESS!!!! Those elites in our peers never played such nonsense 'activities'. Why? Sigh~

什麼機制都無用,家長只會選擇一線名校,除非這些名校有求必應,無限額收生先可解決家長的心願。

原帖由 annie126 於 11-7-7 12:06 發表
身同感受, 依家D派位機制愈來愈不知所謂, 垃圾政府害了班苦學生.