用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人知沙官同聖馬太邊間好些
樓主: josejandy
go

有無人知沙官同聖馬太邊間好些

原帖由 josejandy 於 11-7-23 23:12 發表
其實我都喜歡聖馬太,唯一問題係要由大圍返秀茂坪,我要揸車送返學,唔知遠唔遠呢

吓!
真係遠左D.
大圍不如諗吓叩兩間主風/呂明才 OR 叩九龍城區小學.
條條大道通羅馬. 唔一定聖馬太.

原帖由 HIN2003 於 11-7-25 18:03 發表

吓!
真係遠左D.
大圍不如諗吓叩兩間主風/呂明才 OR 叩九龍城區小學.
條條大道通羅馬. 唔一定聖馬太.

唉,要好好想想

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

再加陳瑞琪喇沙又點睇?

原帖由 josejandy 於 11-8-12 00:12 發表
再加陳瑞琪喇沙又點睇?

都算 net 34熱門, 跨區的話學位少. 到時可能要叩門.
學校好少 負面comment, 應該ok! 路程尚可接受, 有無天主教宗教分?

謝謝你的回覆,其實係有朋友响度教!

原帖由 josejandy 於 11-7-27 00:00 發表

唉,要好好想想

我住秀茂坪   聖馬太真係谷到暈ga
我都15 16好無揀呢間

原帖由 josejandy 於 11-8-13 16:02 發表
謝謝你的回覆,其實係有朋友响度教!

咁3間我會選陳瑞褀喇沙!

點解呢?請指教

原帖由 josejandy 於 11-8-16 00:25 發表
點解呢?請指教

有無聽過"有人在朝好辦事".
就算無特別照顧, 起碼對學校都會了解多D, 好過道聽途說.
CALL個朋友出黎傾吓, 講出小朋友特質, 聽吓他的意見.
要記著, 別人話好的學校, 唔等於適合自己小朋友的學校, 家長的責任, 是為小朋友選擇適合的小學.
請不要盲從追求名校.

原帖由 HIN2003 於 11-8-16 09:55 發表

有無聽過"有人在朝好辦事".
就算無特別照顧, 起碼對學校都會了解多D, 好過道聽途說.
CALL個朋友出黎傾吓, 講出小朋友特質, 聽吓他的意見.
要記著, 別人話好的學校, 唔等於適合自己小朋友的學校, 家長的責任, 是為 ...

聖馬太都有人在朝!但好像現時為止聖馬太較合我仔

原帖由 josejandy 於 11-8-16 23:53 發表

聖馬太都有人在朝!但好像現時為止聖馬太較合我仔

既然深入了解過聖馬太, 覺得比較適合的話.
GO AHEAD!

我自己同細佬妹都係讀官塘聖馬太小學,我細佬中學去左陳瑞琪喇沙,亞妹中學去左上智 !

今時今日有著同一個問題,我2邊都有地址,官塘同沙田,我到底點簡 ! 好煩 !
[

原帖由 babycoming 於 11-8-30 12:18 發表
我自己同細佬妹都係讀官塘聖馬太小學,我細佬中學去左陳瑞琪喇沙,亞妹中學去左上智 !

今時今日有著同一個問題,我2邊都有地址,官塘同沙田,我到底點簡 ! 好煩 ! ...

你自己边間中學

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 babycoming 於 11-8-30 12:18 發表

今時今日有著同一個問題,我2邊都有地址,官塘同沙田,我到底點簡 ! 好煩 ! ...

仲以為你想直升添...
恐龍家

回復 3# josejandy 的帖子

因家住46網,  冇心儀小學, 如果報讀沙官(有20分), 就要搬去沙田, 還是唔搬, 誇區報48網藍循(20分)博一博呢?