用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 冇考2次呈分試都可以派到band 2學校?
go

冇考2次呈分試都可以派到band 2學校? [複製鏈接]

版主

我地學校有個學生考完第1次呈分試後,第2同第3次都因為唔同既原因冇考,好似係病同隻手受傷,真正原因好似係個小朋友一到考試就緊張到病,個阿媽見佢咁就唔駛佢返學校,以避過考試...但今次派位佢居然派到band2既學校,依定好多家長都覺得好奇怪,究竟係點解,一個冇考2次試既學生都可以去到band2學校,咁對辛辛苦苦考到band1但派咗去band2既學生咪好唔公平??有冇人既學校都試過呢個情形
   0    0    0    0

係咪學校做手腳?

原帖由 Lovely媽咪 於 11-7-6 16:43 發表
我地學校有個學生考完第1次呈分試後,第2同第3次都因為唔同既原因冇考,好似係病同隻手受傷,真正原因好似係個小朋友一到考試就緊張到病,個阿媽見佢咁就唔駛佢返學校,以避過考試...但今次派位佢居然派到band2既學校,依 ...

就算只呈過1次分,學生巳經有Banding可以參加统一派位.  至於公平與否,有些人真的患重病或發生嚴重事故而缺席呈分試,也須要酌情照顧這些人的實際情況.

原帖由 Lovely媽咪 於 11-7-6 16:43 發表
我地學校有個學生考完第1次呈分試後,第2同第3次都因為唔同既原因冇考,好似係病同隻手受傷,真正原因好似係個小朋友一到考試就緊張到病,個阿媽見佢咁就唔駛佢返學校,以避過考試...但今次派位佢居然派到band2既學校,依 ...

有遇過
小六時隔離班個女仔,在第二次呈分試考左一半科目之後冇考,佢亞媽識親口同我講個女逃學冇考試,佢亞媽喊住揾校長傾,個校長幫佢個女請病假,當時2次呈分後係band 2,可惜個女唔珍惜在第3次呈分試又逃學,今次校長公事公辦照呈0分。結果派左一間道教學校。

果個同學一早已經知道 3 次考左 1 次就可以抽架喇, 所以咪一路都唔考, 廢事一"失手" 就拉低左 咁

版主

吓... 真係可以考一次都得,咁如果考完第一次已肯定係band 1頭,跟住好似佢地咁咪一定唔驚失手趺落grade囉

原帖由 Lovely媽咪 於 11-7-7 10:19 發表
吓... 真係可以考一次都得,咁如果考完第一次已肯定係band 1頭,跟住好似佢地咁咪一定唔驚失手趺落grade囉

如果有心做呢d欺詐行為,只會教壞細路,將來佢更可能去偷呃拐騙,家長最後得不償失...

原帖由 Lovely媽咪 於 11-7-7 10:19 發表
吓...mouth:" /> 真係可以考一次都得,咁如果考完第一次已肯定係band 1頭,跟住好似佢地咁咪一定唔驚失手趺落grade囉

咁都要學校很幫佢先得,校長都會諗過值唔值得幫先。就算比佢入到band 1頭,佢都逃唔考試,到時死得仲快,咪又係要轉校。

如果真係有病考唔到,真係有原因o既,咁就無得眼紅人哋,
但相反有欺騙成份,會係小朋友一生o既污點,亦都唔洗恨..

版主

呢對母子基本上已經犯眾憎,因為佢地唔去考試,又唔肯返學補考,又唔肯寫信俾學校話唔考試,攪到第2次同第3次呈分試拖到最後一刻學生先可以對卷,因當時大家都好心急知道考成點 到對完卷個學生就會施施然咁返學
因為咁多年都未聽過有啲咁既事,大家仲好八卦想知佢派咗去邊,所以當聽到原來咁都得,大家都好震驚

嘩, 咁考完第一次好勁的話, 打斷個仔隻手先.

我細妹有個朋友個仔,因病無考一次過呈分試,學校話以用佢之前的成績,派左去band 1 學校

早知係咁, 我囝考完第一次呈分試就算啦! 最後果次勁失手!

原帖由 Milkky 於 11-7-7 13:56 發表
早知係咁, 我囝考完第一次呈分試就算啦! 最後果次勁失手!

如果是真,真係一個大漏洞, 最起碼應該在原有的分數上打個折扣, 如果唔係, 對考晒的人很不公平.

版主

原帖由 flowerpolly 於 11-7-7 12:24 發表
嘩, 咁考完第一次好勁的話, 打斷個仔隻手先.

佢第2次考唔到既理由真係話隻手受咗傷
‹ 上一主題|下一主題