用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 拔萃小學
樓主: 小天使kiki
go

拔萃小學

爸爸D,

同我估計冇錯,都係俾d師兄"lui"死。 因為班師兄當時已經大部份入到DBS,所以一定冇咁上心考。 點知就"lui" 到班師弟妹。 可能下年會多d小朋友入B1。

你小朋友叩門情況如何? 好"等"你"唔弟"。 無論如何支持你,加油!!!

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 19:48 發表
係一班有十一個,一班有十四個,共25個女仔. 你入得小拔頭三都唔會揀太差. 而家大部份都落咗20後. 學校只識話唔會提供任何建議,怕會誤導.江前啲師兄85%上大拔,考分班試唔關佢哋事,啲師兄交白卷,劃公仔,填哂A又有.死未! ...

原帖由 evacalbee 於 11-7-18 18:09 發表
Tsa好似係計三年。如果咁講應該仲有幾年都差。
再者,Tsa向來都唔關學生自己事。要學校緊張,學生先識"幫下手"。

唔關TSA事!

回復 23# redkoni 的帖子

原帖由 evacalbee 於 11-7-18 20:41 發表
係? 我有排都仲未熟行情... hee..
唔好意思... hee..

小意思啫, 你唔好介意就真. :)  教育局的遊戲規則鑊鑊新但又鑊鑊甘, 玩小朋友唔使本.

今年和出年都係計番同2年的PSI成績.  咁即係今年如果只有band 1 位20個, 出年都係一樣噃 !

原帖由 BigBoyMaMa 於 11-7-18 16:40 發表
爸爸D,

同我估計冇錯,都係俾d師兄"lui"死。 因為班師兄當時已經大部份入到DBS,所以一定冇咁上心考。 點知就"lui" 到班師弟妹。 可能下年會多d小朋友入B1。

你小朋友叩門情況如何? 好"等"你"唔弟"。 無論如何支持你,加 ...

原帖由 爸爸D 於 11-7-18 09:43 發表
拔萃小學唔同女拔小學, 係完全無關係,女拔早幾年已經劃清楚河漢界.小拔啲女仔裙以前一樣有條藍邊,俾女拔投訴完改咗啦.個校徽都改過啦.

唔講開都無留意, 女仔套校服抄到咁足

原帖由 BillyM 於 11-7-18 22:14 發表

唔講開都無留意, 女仔套校服抄到咁足

咁又唔好話佢抄,以前小拔係同男拔掛勾,佢地係兄弟來的。
近年小拔至開始收女生,可能想學下姊姊件校服。

照計小拔程度好高,叩門應該唔差架?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原帖由 virgokaren 於 11-7-20 01:33 發表

照計小拔程度好高,叩門應該唔差架? ...

當然無話唔俾佢"參考", 但小拔現在除了名稱和所屬集團外, 同男女拔都毫無關係, 套校服設計到咁似, 我局外人第一眼就覺得係要混淆下d家長, 令人覺得間學校同女拔好有關係.

係我多心, 校方應該並無此意, 如果唔係就應該連冬天都係要著藍恤衫撞棗紅呔喇.

回覆 21# BigBoyMaMa 的文章

咁樣諗都唔合情理嘅。中一編班試並唔喺只喺為咗母校而考,都有為自己而考架........ 如果自己求求祈祈嚟考,事問又點能爭取到被編入精英班呢?

會唔會學校得幾十個女生, 所以校服商未必肯轉登為學校造新衫, 索性用女拔款?

原帖由 virgokaren 於 11-7-20 01:33 發表

照計小拔程度好高,叩門應該唔差架? ...

有frd 有细路讀DPS, 所以一早己經知道冇咗大拔撑, 舊小拔冇得玩 !  d 老師係甘轉, 行政混亂, 有人記2次過都照升 (舊制時80%) 考試卷寫埋不是孩子应寫的字眼又照升.  

而家的師弟都有人跳車啦, 我frd 要揾band 1小學收又揾唔到, 頭痕中....

回覆 33# Tinkerbell 的文章

但舊小拔係英文小學,英文程度幾好,大部份科都用英文,日聽夜聽,唔打得都talk得,係自行時面試都係用英文,叩英中/直資(二綫,eg.NPL和培基)應該有着數。
不知,佢有幾多人要入B3?和這班派得唔好的同學仔/女,會轉到邊間?

回復 34# hingmami 的帖子

有無人可以回答?

回復 35# hingmami 的帖子

二十四個女仔中,有三個派DGS,3個派協恩,一個派黃芴南後轉QE,一個派旅港開平轉聖傑靈,一個派銀禧,一個官立嘉道理,二個派九龍塘真光,一個勞工子弟,一個ST.Teresa,一個崇真,一個北角蘇浙轉播道,一個直資good hope,一個後叩入返good hope,一個啟思,一個派得唔好叩入播道,兩個叩入顏寶玲,,一個叩入黃芴南

原帖由 angel88 於 11-7-24 22:34 發表
二十四個女仔中,有三個派DGS,3個派協恩,一個派黃芴南後轉QE,一個派旅港開平轉聖傑靈,一個派銀禧,一個官立嘉道理,二個派九龍塘真光,一個勞工子弟,一個ST.Teresa,一個崇真,一個北角蘇浙轉播道,一個直資good hope,一個後叩入返good hope, ...

跟一間九龍城區的普通小學差不多。

Hi angel88,

請問男仔除咗DBS外,其他情況如何?

謝謝!

原帖由 angel88 於 11-7-24 22:34 發表
二十四個女仔中,有三個派DGS,3個派協恩,一個派黃芴南後轉QE,一個派旅港開平轉聖傑靈,一個派銀禧,一個官立嘉道理,二個派九龍塘真光,一個勞工子弟,一個ST.Teresa,一個崇真,一個北角蘇浙轉播道,一個直資good hope,一個後叩入返good hope, ...

Hi 爸爸D

can you check PM. tks !

原帖由  於 11-7-18 09:43 發表
拔萃小學唔同女拔小學, 係完全無關係,女拔早幾年已經劃清楚河漢界.小拔啲女仔裙以前一樣有條藍邊,俾女拔投訴完改咗啦.個校徽都改過啦.