用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 有人歡喜有人愁....
go

有人歡喜有人愁.... [複製鏈接]

dear 海官家長:
       正所謂有人歡喜有人愁,今日有家長說頭1x名入不到荃官,反而6x幾入倒:( ,這個派位遊戲真難玩!!過多2年到我,少d EQ到死.傳聞今年縮班,全校得2x多名入荃官. 有冇家長證實一下
   1    0    0    0

版主

唔止,應該有3x個入荃官中,反而麗城官小就好似得2x個入到.....但今年真係好慘,選校時已經要好保守,例如你band 1既,第一志願選band 1 ,第2or3可能要選band 2,一路向下退,所以band 2中至尾既好多已要入band 3
聽到有啲直頭派咗冇選過既學校
幸好我仔都派到第一志願,希望其他叩門既同學都成功.

統一派位除咗睇成績,運氣真係最重要.

恭喜哂,可以入倒第1志願!!!!
原帖由 Lovely媽咪 於 11-7-5 23:35 發表
唔止,應該有3x個入荃官中,反而麗城官小就好似得2x個入到.....但今年真係好慘,選校時已經要好保守,例如你band 1既,第一志願選band 1 ,第2or3可能要選band 2,一路向下退,所以band 2中至尾既好多已要入band 3
...

Lovely媽咪
congratulation!
My daughter is P6 student  in coming year. Could you tell me how many Band 1 students this year?
Thank you

今年大概有61個Band 1!

請問各位小六家長今年Band 1同學會派去邊幾間中學?
如果入唔到荃官,而第二志願揀王少清,又可唔可以入到呢?
因今年開始減班!
謝謝幫忙!

MMChan
Thank you !

版主

入唔到入到呢樣真係好難答,相信亦都冇人可以答,因為呢個遊戲運氣佔既比例好重

我只可以講基本上band1頭既選校第一官中,第2就多數王少清,當然亦有人唔鐘意王少清會選何傳耀或其他.....
而band1中至尾選完官中有啲較保守既第2就已經開始選band 2頭既學校....所以我地呢啲band 2既反而係最憺心,因為好既band 2已有好多band 1既爭,可以寄望既就只係希望隨機no靚,同係自行面試時盡量表現得好啲

我所知今年band 1入既學校有官中/何傳耀/王少清/八三總理/林護(暫時知既有3個)...有2個女仔好勁入到九龍區既名校
而band 2既就李城壁/梁省德/廖寶珊/聖方濟/姚連生/林伯欣....
今年相信係呢2年我聽到最多入胡漢輝同李炳既一年

下年會唔會又加番班呢樣真係未知之數,如果唔加,大家選校時真的唔好太進取,駁唔到後果都幾慘.同10月個次既考試真係要駁盡,起碼提高係自行時被取錄既機會率.

仲有因為減班令到一啲band3學校收多咗band 2既學生,所以今年叩門呢類學校都吋咗好多,聽聞某間睇成績表有C連表都唔俾

校長真係好好,噚日每個課室都會去,派得好既就一齊開心,派得唔好既佢好細心咁安慰啲同學....仲有最後就係我真係覺得家長幾唔得閒都好,陪埋個小朋友一齊收結果啦,噚日見到啲派得唔好既同學好傷心,佢地亦會好亂,但等咗好耐都未見個家長出現,我地睇見都好心痛,呢啲時刻開心同傷心都應該同小朋友一齊渡過,都係一次,過咗想補救都冇用.....

agree!! 雖然我仲有2年,但來年小五的呈分試都要超努力加油!!但我想問下why有d人留响課室,有d人可以去叩鬥.因為我姪女嗰間話如派了第一至三志願要留低,除非有充份理由才可走
thanks!!

原帖由 Lovely媽咪 於 11-7-6 12:06 發表
入唔到入到呢樣真係好難答,相信亦都冇人可以答,因為呢個遊戲運氣佔既比例好重

我只可以講基本上band1頭既選校第一官中,第2就多數王少清,當然亦有人唔鐘意王少清會選何傳耀或其他.....
而band1中至尾選完 ...

版主

咁校長又冇規定派第幾唔可以走,佢只係講如果唔駛叩門就應該留係學校繼續上堂,唔應該帶埋小朋友去慶祝,因為仍然係上課時間.
但當時真係好難講,有人派到第2都想去第1個間叩,等如有人派官中都想去林護試吓,唔通唔俾去咩..
我仔個班啲人根本都冇帶書,所以佢地留低係到傾吓計,有啲就派番啲工作紙,其實都好既,呢班同學好快就各散東西,趁呢個機會傾吓計都好.
而語文班就真係有上堂教書.

Lovely媽咪
Thank You!

版主

原帖由 kiukiuleung 於 11-7-5 19:06 發表
dear 海官家長:
       正所謂有人歡喜有人愁,今日有家長說頭1x名入不到荃官,反而6x幾入倒:( ,這個派位遊戲真難玩!!過多2年到我,少d EQ到死.傳聞今年縮班,全校得2x多名入荃官. 有冇家長證實一下 ...

今日同班家長係到數吓有幾多人入官中,數數吓真係好似得2x個入到

死啦,愈來愈少 ,到我個仔嗰時咪 .
另外想問吓是否有D入了名校,其餘是否入荃官都是頭嗰10位8位?有日我問吓補習老師關於派位問題,他說頭1-3志願成績其他志願no.?
如果他說的是正確就會有頭6x派荃官,1x派倒???????

我們知道你仔仔升了中, 但我們極希望你日後多些返嚟這裡幫吓我們d師弟妹們解決疑難

原帖由 Lovely媽咪 於 11-7-11 16:51 發表

今日同班家長係到數吓有幾多人入官中,數數吓真係好似得2x個入到

版主

原帖由 kiukiuleung 於 11-7-12 13:22 發表
死啦,愈來愈少 ,到我個仔嗰時咪 .
另外想問吓是否有D入了名校,其餘是否入荃官都是頭嗰10位8位?有日我問吓補習老師關於派位問題,他說頭1-3志願成績其他志願no.?
如果他說的 ...

「他說頭1-3志願成績其他志願no.?」--呢句睇唔明?
今年係好奇怪,入到官中既唔一定係頭10位8位,3x/4x都有人入到(呢啲除非係自行時表現極好,如果唔係就真係個no好靚),相反考1x都入唔到,當然keep到頭十位就算派唔到叩門都有機會既.
但講真今年叩門既成功結果真係好少.....
你仲有2年,都仲有機會又變,反而下年就真係好慘啲,人多咗但學位少咗,今日我仔間學校暗示今年收既band 1仲多過舊年5年夾埋收既,可想而知最危既會係band 2,因好既band 2會比band 1攞咗好多.

回復 1# Lovely媽咪 的帖子

補習阿sir的意思是band1頭同band1尾,到统一派位時都是按成績的先後次序派,即派完band頭才到中...尾(頭三志願),但我知道是依随机no.,冇分band頭,中,尾是一個banding派無分得咁仔细.是否?

原帖由 MMChan 於 11-7-6 10:02 發表
今年大概有61個Band 1!

今年公報 band 1 的數字係 64.8 , 但究竟係唔係有人因為過份 "進取" 而出現左人為上既 "數字誤差" 就不得而知喇, 為何今年派位如此不理想? 為何會有 5 年來新低? 希望能痛定思痛 , 無謂苦了孩子也苦了家長

可笑是有人可能心情唔好啦, 竟然公然責怪, 試問同學們每日 8點到 3 點響學校, 成績唔得, 係邊個既責任呀 ? 係家長呀, 定係學生呀 ?? 作為教育工作者, 應好好反省一下, 何謂教育, 不要只把別人的榮譽貼於自己的臉上

版主

原帖由 kiukiuleung 於 11-7-12 17:31 發表
補習阿sir的意思是band1頭同band1尾,到统一派位時都是按成績的先後次序派,即派完band頭才到中...尾(頭三志願),但我知道是依随机no.,冇分band頭,中,尾是一個banding派無分得咁仔细.是否? ...

你啱,一到大抽獎就無論你係頭定尾都係哂同一個籃,純睇你運氣,呢點就係一直以嚟大家覺得唔公平既原因

Agree!
今年派到官中的人數真係好少,因為我把官中F.1名單與海壩街官小的校刋內的名字相應計算,6D班有12個入到官中,而6E班只得5個!入荃官精英班1A就有2個女仔。
阿仔升六年班,就算入到BAND 1,都要靠運氣。

愈來愈少人入倒

原帖由 MMChan 於 11-7-23 13:52 發表
Agree!
今年派到官中的人數真係好少,因為我把官中F.1名單與海壩街官小的校刋內的名字相應計算,6D班有12個入到官中,而6E班只得5個!入荃官精英班1A就有2個女仔。
阿仔升六年班,就算入到BAND 1,都要靠運氣。 ...

版主

原帖由 MMChan 於 11-7-23 13:52 發表
Agree!
阿仔升六年班,就算入到BAND 1,都要靠運氣。 ...

我見1A唔止2個女仔,仲有一個男仔都係海官既....但聽講已經比以前好,因之前好似得1-2個入到,甚至1個都入唔到都試過
‹ 上一主題|下一主題