用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密 VS 旅港
go

迦密 VS 旅港

小女派了第三志願旅港開平啇會中學,現會叩第二志願迦密,因對旅港所知不多,迦密 同 旅港,邊間好啲呢?

旅港擺第3都有????

迦密band 1A ,  旅港 band 1B

回復 2# lopoto 的帖子

旅港今年有五班,入到旅港唔會令你失望。

個人喜歡旅港多啲. 學生好乖

原帖由 漢堡飽 於 11-7-5 13:22 發表
旅港今年有五班,入到旅港唔會令你失望。

上年,我仔個校長話旅港/華英唔放第一入唔到,我仔填左華英

估唔到今年第3都得

旅港 上年排位仲係1A, 今年1B

我都覺得旅港好.校風好.學生乖.不會死讀.

迦密band 1A ,  旅港 band 1B--> 我揀迦密

原帖由 chachamother 於 11-7-5 13:00 發表
小女派了第三志願旅港開平啇會中學,現會叩第二志願迦密,因對旅港所知不多,迦密 同 旅港,邊間好啲呢?

第二志願迦密,第三志願旅港,咁第一志願唔通MCS?

我個人較喜歡迦密.

回覆 2# wingleema 的文章

旅港擺第3都有-----seems impossible

回復 2# redkoni 的帖子

第一係協恩

原帖由 chachamother 於 11-7-6 17:58 發表
第一係協恩

我自己都會先選女校MCS或協恩,欠運氣吧,就算叩唔迦密,讀旅港也相當不錯,放心喇.
迦密今年只得74個位抽,華英得68個,這兩大熱門放第二志願機會很微,如果不是九龍城校網對Band1學生特別有利,這種博唔到頭二志願還能夠第三抽旅港(有96個位的熱門)類似情況,在其他校網是較難發生.

回覆 7# dawnhu 的文章

回顧以往五年的會考成績兩間學校根本差不多,兩間都很好.......

Hello kansang or any parents,

Where did you find "兩間學校以往五年的會考成績"?

There is no detailed student performance in current school reports and I could not find the school reports of previous years.

I would like to know more about 迦密 in Homantin. Is it a very good school?
Please share your opinion -- both good and bad points of the school. Thank you very much for your great help.

參觀過呢幾間中學,覺得以迦密的校長表現最進取,由其對那位女副校長的積極態度。小朋友都有說佢地d師兄師姐回來探班都話迦密現在谷得很辛苦。迦密升左做B1A一d都唔出奇。

回覆 4# redkoni 的文章

Thank you! 最後都去旅港註冊,OK 呀!我和阿女而家都接受哂讀旅港喇!註完冊,覺得旅港都好OK!

回復 15# mybabykingdom 的帖子

早在幾年前留意各學校每年的年報就會看到的了...........這些學校成績一向很好.......

回復 17# chachamother 的帖子

歡迎加入開平大家庭, 我阿仔今年在開平升中二, 他很開心。去年我希望他入迦密, 但他卻想入開平, 今年我朋友希望她兒子入開平, 但她兒子卻喜歡入迦密, 結果如她兒子得其所願, 真是世事難料。
入開平不會令你失望, 多些上「旅港開平中學討論區」分享心得。
開平今年A Level 考試有兩位同學考獲4優2良, 另外恆商有一位考獲6A的男生, 亦是開平學生, 旅港開平 Add Oil XXD

回覆 1# jemm 的文章

Thank you for sharing.