用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際朗誦節2011
樓主: sharon0908
go

校際朗誦節2011

Hi, please PM the information to me, thanks!

原帖由 媽咪 於 11-8-27 00:46 發表
Hi sharon0908,

This is Mummy.  My son and daughter have joined the Speech festival for 3 years, this year is the 4th.
They get awards (1st, 2nd and 3rd) in all English Solo Poem every year.  Thank yo ...

有沒有九龍區老師介紹?

請問有無人有英文朗誦誦材, P5. Boy?

有沒有九龍/港島區老師介紹?

原帖由 媽咪 於 11-8-26 16:46 發表
Hi sharon0908,

This is Mummy.  My son and daughter have joined the Speech festival for 3 years, this year is the 4th.
They get awards (1st, 2nd and 3rd) in all English Solo Poem every year.  Thank yo ...

Hi Mummy,
My kids will join 2011 Speech Festival, could you please PM contact info of your son's and daughter's tutor to me?
Many thanks,

For more information
http://www.hksmsa.org.hk/

媽咪:

我剛pm 你,等你回覆。

各位bkmum,由於版規唔俾疑似sell老師的訊息,我只可以用pm分享跟老師上課心得,pm問的問題,我剛全部解答
找好的語文老師已經不易,找朗誦專科係*好*困*難*的,不論三語,找到bk期亦不易
今年看來仲難搞,上年派位搞到今年家長心慌

下星期中,大部份學校截飛,有心報名要快啊,有d學校唔俾報多過一項/跨區,好多麻煩野的,過埋中秋至考慮,連坊間老師/centre也愛莫能助
年資深的bkmum別見怪,循例講多兩句
-粵語/PTH,全部詩詞和散文類別,無得揀
-小學至初中英文non-open詩詞,女仔三揀一,男仔二揀一,不得在這個類別多報,即使跨區或找不同老師報名,電腦會查出,可能會被取消資格
-英文散文reading(158-175),無得揀兼要買書,上台持書讀,不可背書
-英文散文speaking(140-148),無得揀,上台背誦演出,公開組,故不設分區
-幼稚園同學必定係31/12足5歲才可參賽
-N476,N478上台時開粵語或PTH,是朗誦技巧重要而非語言
最"爛玩"詩詞/散文組合
K3 : 英文 N1,N140 中文 N476,N478
P1 girls : 英文N1,N140,20/21/22,158 粵語 312,412 PTH 331,431
P1 boys : N1,N140,51/52,167 粵語 324,424 PTH 337,437
小學仔,個人/二人最多玩到12組,至今我未領教過,希望唔會係報紙上見到

又來幾個問題,一次過答

-英文誦材,以往係九龍塘宣字頭個間小學網頁,係有的,今年唔知有無,大家可以嘗試

-係私人老師/centre報,會有誦材俾埋

-中文誦材,唔好介意我咁講,無謂估,比起大會定稿和更正稿的背多背少背錯字,就係參賽者的錯,係學校攞番份官方版本穩陣

-我只係一個陪阿仔玩咗好多年朗誦的家長,唔可能有齊幾百個項目的誦材,我都唔方便開口問老師攞唔關事的年級材料,各位得理解找誦材係功課的一部份

-舊年的bkmum們,陸續收到你地的答謝,好成績係要靠自己,呢句係老師放係咀邊的,我都聽咗十年八年,話事話,佢「老人家」真係無「潤」過你地D小朋友嗎,佢見到懶蟲同學和家長,會毫不猶疑炳落去的

好似某補習社話齋:tann話---

只要,衰咗咪搵我算賬,我當做好事而已。我個衰仔亦試過同一年幾個冠亞軍但有一個得第四,食鏍絲係無得賠,一命二運,無得唔信,五至係讀書

---報名---
-----------
今日上堂問過老師,佢仍然肯幫手報名的,如果
-幼稚園唔係會員
-學校唔俾報或唔俾跨區
-要報二人朗誦,又唔係同一間學校
-miss咗學校deadline

呢d情況,盡快pm我,我試下轉介,過咗9號要俾貴D附加費,老師話的

我D同事自己教番仔女,搵佢報英文詩詞項目,佢幾有心機mark陷阱,搞笑係,連個官的賽後評論,又係個幾幅被,算唔話得架啦,散文咁長就唔知啦

最好緊係在學校報名啦,攞公假都易D

p.s.假如我無覆呢個版面bkmum訊息,你可以pm我,睇漏眼在所難免

回覆 2# sharon0908 的文章

sharon0908, what do you mean of "-N476,N478上台時開粵語或PTH"?  I only planned to train up my kid on PTH.  Do you mean on the date of competition the judge may request the participant only to use 粵語 (或 PTH)?

Sharon09,

I also urgently need the information of the centre.  Please PM me.  Thanks a lot!

醒目開學勳章

上年阿女參加過英語獨誦 & 英語集誦, 覺得幾好玩, 今年諗住就算老師唔推薦佢都照玩英獨, 點知老師叫佢玩中獨, 咁老師叫得既就會同佢訓練, 既然係玩就報埋英獨, 不過就要自己訓練, 唔知自己得唔得?? 就當係挑戰埋自己.....嘻嘻!!!

我幫阿女報擇左P.3 THE DRAGON, 睇落好似容易D.....

醒目開學勳章

上年阿女參加過英語獨誦 & 英語集誦, 覺得幾好玩, 今年諗住就算老師唔推薦佢都照玩英獨, 點知老師叫佢玩中獨, 咁老師叫得既就會同佢訓練, 既然係玩就報埋英獨, 不過就要自己訓練, 唔知自己得唔得?? 就當係挑戰埋自己.....嘻嘻!!!

我幫阿女報擇左P.3 THE DRAGON, 睇落好似容易D.....

Sharon09,
Please also pm the information of the centre to me, thank you very much.

Hi there

My girl is P1 and the school ask them if anyone interested in English / Chinese Speech, click the HKSMSA website as well as provide poem.

Do you know wht it means?  是不是代表經學校提名的同學已經full了,想參加的就要自己報名呢?所有都要自己來,例如,找誦材和練習呢?

As my girl is just P1, the teacher base on wht to select the canadidate?  So bused...

pls help.

thx

Dear sharon n all mommies,

Does anyone has good teacher recommend?

thanks

回復 33# 嵐嵐mimi 的帖子

hi, 我個囡既老師今日都比左3首我地選, 我都係諗住THE DRAGON/JACK.  我同妳相反, 英文學校TRAIN, 普通話自己攪, 不過照往年經驗, 學校都會幫下手TRAIN埋

Sharon09,

I also need the information of the centre.  Please PM me.  Thanks a lot!

"solo entry form"一问

想问问:
中文和英文的“个人项目报名表”solo entry form都是一样的吧??
既是大家都用用一个表格:“表格编号-2”,对吗?

Hi Shannon,

Could you please check PM?
Thanks.