用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際朗誦節2011
go

校際朗誦節2011 [複製鏈接]

校際的英文組出咗syllabus喇,我尋日已經係小兒的私人老師度攞到誦材,兼聽埋briefing。記得的大致係咁嘅

大會加價,每項加十幾廿蚊,對上一次係十幾年前

男仔的英詩相對較難,小學至中四大部份都幾調皮,唔夠聲底會輸蝕,中五以上幾深奧

女仔的英詩難度,跟往年相若

翻炒的獨誦例有,老師說,今年翻叮得嘅,唔慌好野

散文用書減少,大部份同年級的男女組也採用同一本書,只係大部份

K3的N1英詩和N140故事,明顯短咗,程度差唔多

各位bk mum學期尾前,問吓學校老師有無得攞喇
中文誦材20/7面世,要報centre找老師都係時候啦
   0    0    0    0

上個星期,小兒的朗誦老師送過來的中文誦材,幸好中學組不太困難,老師做briefing時,提及今年最難處理是小學粵語二人對話,雖然已「事不關己」,仍請他做過示範,我嘗試過,點頭頓足果真考功夫

P.S. 小兒老師只給所屬年級的誦材給我的小朋友,有需要可聯絡大家相熟的centre/老師

已知, 謝謝

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

各位 bk mum,資深朗誦評判宋立揚老師今年在校際誦材中撰文,有關二人朗誦的要點,老師今天給我閱讀,非常透徹,是歷屆的常犯錯誤, 但受囑咐無法上載,大家可向centre/朗誦老師查詢閱覽

anyone know of any other competition? my son is only going onto K2, not qualify for the HK speech festival.  Preferrably English, but Mandarin also good.  Maybe he tries other smaller competitions first, it will prepare him for the bigger one later!

Can anyone also kindly introduce the centres you joined for this festival? Thanks.

宋老師
「二人朗誦」真係唔容易,特別係小學生。
我聽過宋老師講朗誦,好正!

原帖由 sharon0908 於 11-8-10 13:18 發表
各位 bk mum,資深朗誦評判宋立揚老師今年在校際誦材中撰文,有關二人朗誦的要點,老師今天給我閱讀,非常透徹,是歷屆的常犯錯誤, 但受囑咐無法上載,大家可向centre/朗誦老師查詢閱覽 ...

請問有冇可代報名的老師或中心介紹, 謝!

我都想找老師或中心教小女朗誦,請介紹,謝謝!!

要中文朗讀的誦材,有無呢?

有無朗誦的資料可提供?或有無好老師介紹 ?

想知道内容,怎麽報名?

請問是否K3以上才可參加?

原帖由 sharon0908 於 11-7-5 01:30 發表
校際的英文組出咗syllabus喇,我尋日已經係小兒的私人老師度攞到誦材,兼聽埋briefing。記得的大致係咁嘅

大會加價,每項加十幾廿蚊,對上一次係十幾年前

男仔的英詩相對較難,小學至中四大部份都幾調皮,唔夠聲底會輸蝕,中五以 ...

請問有無人有英文朗誦誦材, P1/P2. GRIL,Please PM to me. Thank you very much!

想問散文獨誦 - 粤語女子組 - 小學二年級
我喜歡 - 張曉風是否節錄?
我有成篇文, 不過不知由那裡開始, 那裡完結?
有人可告知嗎?

請問有無人有英文朗誦誦材, P4. Boy,Please email to me at [email protected]. Thank you very much!

校際朗誦節2011

有沒有老師介紹?
email address: [email protected]

Thanks

My little angel
Lilypie Baby Ticker

Hi sharon0908,

This is Mummy.  My son and daughter have joined the Speech festival for 3 years, this year is the 4th.
They get awards (1st, 2nd and 3rd) in all English Solo Poem every year.  Thank you for your teacher recommend for us.  We're very happy and willing to learn from all material from the teacher.

BTW, thanks.

校際朗誦節2011

原帖由 sharon0908 於 11-8-10 13:18 發表
各位 bk mum,資深朗誦評判宋立揚老師今年在校際誦材中撰文,有關二人朗誦的要點,老師今天給我閱讀,非常透徹,是歷屆的常犯錯誤, 但受囑咐無法上載,大家可向centre/朗誦老師查詢閱覽 ...

Hi,
I have sent pm to you. would you pls check and reply. many thanks.
‹ 上一主題|下一主題