用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Enopi--好唔好架...有沒有你地的小朋友學更呢??可否分享 ...
go

Enopi--好唔好架...有沒有你地的小朋友學更呢??可否分享下嗎??

我個仔現時五歲,剛從學校裏學完一些基本的單字發音phonics,想問你們的小朋友有沒有學過enopi呢??可否分享嗎??

回復 1# lpchun2004 的帖子

只係學過 Math E.nopi, 佢學得好開心, 尤其是 critical 果 part 仲自動自覺攞嚟做, 起學校係全級最 top 果三個之一!

My daughter is also studying Enopi Math. So far so good la!

親眼見到,enopi某centre用中文教小朋友英文vocab(嗱,呢個係xxx,係xxx呀).咁貴一堂,咁樣上法,你覺得值唔值?
我問centre點解會用中文教英文既,佢地話因應小朋友既能力喎...咁我又問教數學用英定中教,佢都話如果d小朋友係得既,咪英文教,唔得既,都要用中文輔助...
其實用中文教,我覺得ok架,但佢地係話明用英文教架ma(書展個sales都係咁介紹),講左係咁又唔係,我覺得有d貨不對辦囉!

原帖由 lpchun2004 於 11-7-4 15:36 發表
我個仔現時五歲,剛從學校裏學完一些基本的單字發音phonics,想問你們的小朋友有沒有學過enopi呢??可否分享嗎??

my girl is an Int'l school student.  she is learning enopi maths and the teacher is teaching in english.. the centre is in whampoa garden.. seeems good...