用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2011-12升小一交流區
樓主: 維豬豬
go

2011-12升小一交流區

原帖由 維豬豬 於 11-8-11 14:29 發表

又有另外一架校巴打來俾我啦, 佢哋500蚊 7:10上車, 3:25落車, 呢架車既時間同價錢都好似好啲囉. 佢好似係行土瓜灣 - 鑽石山線, 應該係細車.
但點解你又會420蚊既?  有無人知芳姨架車好唔好既? ...

維豬豬,你係聯絡學校比的list裏面個d保母車,定係自已再找?其實可以點樣再找多些保母車比較呢?

好彩我地行5mins(爬10mins)就到
我隻野一定要早番補課ga la唉
- -"

今年470la, 我都冇check 價, 只係跟住張list最前又最啱路線打去問, 價錢合理咪成交囉, 我仔話架車係12座位, 不過唔止12個學生, 大約16個, 校車編號A2, 洪姑娘
原帖由 維豬豬 於 11-8-11 14:29 發表

又有另外一架校巴打來俾我啦, 佢哋500蚊 7:10上車, 3:25落車, 呢架車既時間同價錢都好似好啲囉. 佢好似係行土瓜灣 - 鑽石山線, 應該係細車.
但點解你又會420蚊既?  有無人知芳姨架車好唔好既? ...

原帖由 Fannylok 於 11-8-11 21:58 發表

images/smilies/default/suprise1.gif 吓,小一都要噤早,其實小一要返早的機會多唔多呢?因為我仲考慮緊撘校車定自已送,因為自已送可以打鐘前先返,噤佢可以瞓多20-30分鐘,但如果小一都好大機會要早返,噤就寧願坐校車了。唔該 ...

我都有諗過好唔好自己送,但如果遇到打風落雨都會好麻煩,放學晒住個太陽等車又會好辛苦.
所以都係搭校車喎使煩.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 Fannylok 於 11-8-11 22:01 發表

維豬豬,你係聯絡學校比的list裏面個d保母車,定係自已再找?其實可以點樣再找多些保母車比較呢?

兩架校車都係list入面既,
第一個打電話來既姨姨係分班試o個日坐係樓下登記電話既.
第二個係之前我去學校睇放榜時個姨姨抄低o左我電話既. 我都一舊雲, 仲以為係同埋一間校車公司, 只係唔同人添, 所以份校車list我都無掉o左去邊添.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 IJai 於 11-8-12 02:02 發表
好彩我地行5mins(爬10mins)就到
我隻野一定要早番補課ga la唉
- -"

你就好啦, 首先已經煩少樣.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-12 10:00 發表
今年470la, 我都冇check 價, 只係跟住張list最前又最啱路線打去問, 價錢合理咪成交囉, 我仔話架車係12座位, 不過唔止12個學生, 大約16個, 校車編號A2, 洪姑娘
...

想問下你小朋友架校車既上車地點同時間?
我住消防局對面, 落車要係馬頭圍村既大昌, 上車就可以係屋企門口.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

傲雲峰正門, 不過大風大雨上車都好狼狽, 上咗車會經紅茶館轉入譚公道, 除咗A2, 16號都係呢度上落車, 但我唔知價錢, 你可以再check 下
原帖由 維豬豬 於 11-8-12 20:26 發表

想問下你小朋友架校車既上車地點同時間?
我住消防局對面, 落車要係馬頭圍村既大昌, 上車就可以係屋企門口.

如果冇額外活動, 早讀課一星期有兩次
原帖由 Fannylok 於 11-8-11 21:58 發表

images/smilies/default/suprise1.gif 吓,小一都要噤早,其實小一要返早的機會多唔多呢?因為我仲考慮緊撘校車定自已送,因為自已送可以打鐘前先返,噤佢可以瞓多20-30分鐘,但如果小一都好大機會要早返,噤就寧願坐校車了。唔該 ...

Kimuimoo

唔該晒,噤都仲有幾曰可以遲點!其實早讀係一齊讀書,定係睇圖書?你小朋友係陳瑞祺讀左一年,辛苦嗎?我好擔心我仔仔追唔上

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-13 10:48 發表
如果冇額外活動, 早讀課一星期有兩次

維豬豬

我都係呀,我藍田都有兩條線經,我仲以為佢地有聯繫,我依家都唔知家長曰留左資料比邊個,不過唔理lu,依家可能考慮自已送,等仔仔可以瞓多廿分鐘,不過我就要早起兩個鐘

原帖由 維豬豬 於 11-8-12 20:22 發表

兩架校車都係list入面既,
第一個打電話來既姨姨係分班試o個日坐係樓下登記電話既.
第二個係之前我去學校睇放榜時個姨姨抄低o左我電話既. 我都一舊雲, 仲以為係同埋一間校車公司, 只係唔同人添, 所以份校車list我都 ...

自己帶圖書返去, 一日中一日英, 唔辛苦, 上學期功課少, 連長假期都冇乜功課, 不過, 下學期長假期就要預留時間做功課, 唔好全個假期都安排旅行行程
原帖由 Fannylok 於 11-8-17 23:08 發表
Kimuimoo

唔該晒,噤都仲有幾曰可以遲點!其實早讀係一齊讀書,定係睇圖書?你小朋友係陳瑞祺讀左一年,辛苦嗎?我好擔心我仔仔追唔上

原帖由 Fannylok 於 11-8-17 23:13 發表
維豬豬

我都係呀,我藍田都有兩條線經,我仲以為佢地有聯繫,我依家都唔知家長曰留左資料比邊個,不過唔理lu,依家可能考慮自已送,等仔仔可以瞓多廿分鐘,不過我就要早起兩個鐘

...

我之前都有掙扎咗好耐要唔要自己姐姐送,但始終打風落雨都好麻煩,放學又要晒住太陽等巴士小朋友亦都會辛苦,所以倒不如搵返個唔錯既媬姆車搭比較實在. 陳瑞祺既媬姆車真係有好多選擇,可以夾到啱為止既.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

幼稚園三年都係我帶返學,大家有傾有講好開心;我諗住帶一年,等佢適應左小學的生活先,起碼每曰有段時間唔駛理功課,淨傾計,希望到時我唔會撘車瞓著左,hehe!

我都學你睇緊上年10-11的post,果然知多好多野,不過相對今年真係好靜,希望開學之後會多d人交流下啦!

原帖由 維豬豬 於 11-8-19 11:19 發表

我之前都有掙扎咗好耐要唔要自己姐姐送,但始終打風落雨都好麻煩,放學又要晒住太陽等巴士小朋友亦都會辛苦,所以倒不如搵返個唔錯既媬姆車搭比較實在. 陳瑞祺既媬姆車真係有好多選擇,可以夾到啱為止既. ...

我睇緊你地上年d post,雖然暫時只睇到開學,不過都知多左好多野,你真係好,今年過來幫返我地d新手。

噤你小朋友鐘唔鐘意學校?我仔仔好慢熱,又拘謹,唔係得人喜愛的類型,好擔心佢唔適應,又或者同老師唔夾。

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-19 11:11 發表
自己帶圖書返去, 一日中一日英, 唔辛苦, 上學期功課少, 連長假期都冇乜功課, 不過, 下學期長假期就要預留時間做功課, 唔好全個假期都安排旅行行程

其實舊年都唔係好多家長上嚟交流, 但多得有d高年班家長不厭其煩釋除咗我地新仔的疑慮, 可惜有d今年要升上中學了, 佢地的煩惱可能還比我們多, 嚟緊一年未必再能緊貼解釋我地的問題, 我只是希望能繼承佢地樂於助人的精神, 為新同學們能更早適應小學生活
我個仔好喜歡這所小學, 還已經訂下目標要升上陳瑞祺書院, 雖然不是眾人口中的最好, 但若能如願, 已心滿意足了

原帖由 Fannylok 於 11-8-20 00:02 發表
我睇緊你地上年d post,雖然暫時只睇到開學,不過都知多左好多野,你真係好,今年過來幫返我地d新手。

噤你小朋友鐘唔鐘意學校?我仔仔好慢熱,又拘謹,唔係得人喜愛的類型,好擔心佢唔適應,又或者同老師唔夾。

...

原帖由 Fannylok 於 11-8-19 23:58 發表
幼稚園三年都係我帶返學,大家有傾有講好開心;我諗住帶一年,等佢適應左小學的生活先,起碼每曰有段時間唔駛理功課,淨傾計,希望到時我唔會撘車瞓著左,hehe!

我都學你睇緊上年10-11的post,果然知多好多野,不過相對今年真係好靜,希望 ...

咁就要辛苦你啦,我啲時間夾唔到送返學,不過搭校車返學真係要早成半個鐘出門口,或者遲啲會轉只搭放學.
有媽咪提醒過我返學時間好多人等巴士,要排隊.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-19 11:11 發表

好彩聖誕節算係上學期既長假期啫,仲可以去一次旅行先.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 Fannylok 於 11-8-20 00:02 發表

...

你放心啦,我囝囝唔單止好慢熱、又拘謹,仲要再加埋個古板㗎性格同硬頸脾氣,做事一成不變又固執.....
所以你囝囝都未算最唔得人喜愛㗎一款啦.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-20 14:27 發表
其實舊年都唔係好多家長上嚟交流, 但多得有d高年班家長不厭其煩釋除咗我地新仔的疑慮, 可惜有d今年要升上中學了, 佢地的煩惱可能還比我們多, 嚟緊一年未必再能緊貼解釋我地的問題, 我只是希望能繼承佢地樂於助人的精 ...

我都係咁話,邊樣野係最好每個人心中把尺都唔一樣,只要小朋友讀得開心、同學仔之間都有好㗎品格我就認會係一間好學校,我囝囝仲係比較細,但我本人就絕對喜歡陳瑞祺書院.
歡迎進入維豬豬愛的小屋