用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學 vs 港大同學會小學 邊間好
go

高主教小學 vs 港大同學會小學 邊間好 [複製鏈接]

家住筲箕灣,父母都是在職父母, 以上2間邊間比較適合呢? 此兩校的舊生父母可以比D意見嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

YES, 除左小朋友性格, 仲要配合父母期望, 如果揀錯學校, 小朋友都父母都會好痛苦
或者講講你有咩選校原則??
原帖由 Gerard 於 11-7-3 10:46 AM 發表

兩間是很不同類型的學校, 你要清楚自己和小朋友需要的是什麼, 兩間都是好學校

題外話, 昨天去完港大同學會小學簡介會, 印象非常好

仔仔性格比較慢熱,但老師說他認字不錯,而他亦對自己有要求。我諗他需要有愛心的老師,可以引發他的學習興趣。請問應該哪間小學比較適合?

醒目開學勳章 王國長老

對高主教唔算認識, 只可以分析HKUGA俾你聽
港同係活動教學, 課堂上都有互相既環節, 而老師COVER左基本野之後, 係會要求小朋友再自己去搵資料同消化再變成功課/PROJECT, 呢個係HKUGA基本教學模式, 越高年班越明顯, 所以對自己有要求既小朋友, 可以學到好遠, 由於港同功課比較多OPEN QUESTION, 或者有時答案都無絕對岩與錯, 所以小朋友對自己要求, 同學左幾多/功課有幾豐富, 有絕對影響(你明啦, 一份PROJECT寫2行又得, 寫一本書又得)
講愛心, 港同低年班有各樣支援, 社工係長駐的, 有社交小組自理小組親子寫字小組, 高年班有中英數補底, 我無見過學校為左成績去俾壓力家長或學生, 真係默默SUPPORT的(如果唔係上INTRANET搵通告我都唔知有咁多款式), 我自己都親眼見過我個仔, 因為上堂發夢無做完堂課, 要LUNCH後小息去搵老師, 老師自己無左個BREAK都會1:1陪佢做完份堂課, 我覺得呢D就係愛心
原帖由 AHO8681 於 11-7-3 10:56 PM 發表
仔仔性格比較慢熱,但老師說他認字不錯,而他亦對自己有要求。我諗他需要有愛心的老師,可以引發他的學習興趣。請問應該哪間小學比較適合?

謝謝大家的意見!

高主教係天主教、有歷史傳统小學。港同就係新學校、新校舍同新課程。

醒目開學勳章 王國長老

其實唔覺唔覺, 港同出年都十週年架喇......

原帖由 Bluegene 於 11-7-7 12:24 AM 發表
高主教係天主教、有歷史傳统小學。港同就係新學校、新校舍同新課程。

借個位請問港同近MTR嗎?
我9/7要去簡介會
THX!

醒目開學勳章 王國長老

回復 9# kitty23205 的帖子

如果你唔識路, 最好搭MTR去柴灣, 出"柴灣公園"個出口, 沿住條橋行去公園, 你一定會見到間學校(3,4分鐘路程啦)

如果你認路都OK, 可以O係銅鑼灣SOGO門口搭8P, 東區走廓後第2個站(HSCB門口, 都好多人落車的), 行2步轉個彎已經係學校, 呢個方法係又快又近的(標準時間SOGO到柴灣12分鐘)

回復 9# kitty23205 的帖子

MTR 指示牌已加了港大同學會小學的名上去了, 好容易找的。

另外, 上星期的簡介會, 我朋友個女做司儀, 佢話坐爆哂禮堂, 有家長要坐入班房睇視像。所以要早d去坐個靚位聽講座。

iwff

兩間學校的教學完全不同,高主教是有歷史傳统小學,港同是學外國教學方式的新派小學,要看看學生和家長喜歡和適合那種模式。

thank you!
原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-8 10:14 發表
如果你唔識路, 最好搭MTR去柴灣, 出"柴灣公園"個出口, 沿住條橋行去公園, 你一定會見到間學校(3,4分鐘路程啦)

如果你認路都OK, 可以O係銅鑼灣SOGO門口搭8P, 東區走廓後第2個站(HSCB門口, 都好多人落車的), 行2步轉 ...

thank you!
原帖由 iwff 於 11-7-8 13:03 發表

MTR 指示牌已加了港大同學會小學的名上去了, 好容易找的。

另外, 上星期的簡介會, 我朋友個女做司儀, 佢話坐爆哂禮堂, 有家長要坐入班房睇視像。所以要早d去坐個靚位聽講座。

iwff ...

醒目開學勳章 王國長老

校長話有千幾人去簡介會, 開左好多個課室
其實學校已經做左網上登記, 有得坐禮堂既一早知, 不過想坐個靚位的確要早DD
如果登記時已經話要坐課室, 就要睇直播了, 無登記的話, 到時都可以等一等, 等已登記既入晒, 就可以上課室睇
原帖由 iwff 於 11-7-8 01:03 PM 發表

iwff ...

有無高主教舊生可以談談高主教呢?

港小的老師流轉快,不太穩定。

May I ask if HKUGA has any support to gifted children?  For example, for children who are advanced in Maths, would the school provide corresponding teaching arrangement?

How strict is the school towards student behaviour / discipline?  Any room they provide to active / energetic students?

For RC, I heard that they have quite much "repetitive copying / writing" type of assigments.  Could any RC parents comment?

Thanks a lot for sharing!

醒目開學勳章 王國長老

港同有提供有限度既gifted programme(我唔講大話, 有就係有, 不過真係唔會好似部分直資咁豐富)
數學去到高年班會分流教, 將4班分5組, 最叻同最唔叻果2班會較少人(10幾個), 等老師可以睇住黎教, 而"高b班"會較多高階思維同增潤課程, 事實上, 由1年級開始, 小朋友已可以自由選擇(老師會鼓勵)小朋友做"挑戰站" (for勁既小朋友), 同"加油站"(for需要多d練習既小朋友), 你可以唔交, 但交左老師會幫手改, 亦有奧數班, 算係課外活動型式, 學校亦有通知小朋友有咩比賽讓家長自由報名
支援方面, 唔怕講, 我仔都有adhd, 我對學校既支援就好滿意(我好放心俾我仔讀hkuga都係呢個原因), 試過我仔唔生性, 上堂唔合作唔做堂課, 結果老師係小息1:1捉佢做, 咁岩我o係學校"目擊", 所以我知道老師對呢類小朋友會俾更多時間, 而平時2個班主任都有好密切同我聯絡我仔情況, 有次上網搵通告, 亦見到原來有安排社交小組/自理小組/親子寫字小組等, 我好欣賞學校肯去放呢d資源幫小朋友, fyi, 我地社工係"租"返黎, 全職都會o係度, 所以可以長時間了解同跟進(呢個係男社工, 出年仲會請多一個女社工, 方便同高年班女仔溝通)
學校係主張positive reinforcement, 又會俾小朋友可以日日著波鞋返學可以跑步, 但亦有一定規矩, 我地有good brother/sister(即風紀), 一樣會捉人周圍跑等, 不過懲罰都係罰坐靜思, 或者要去勤學室靜坐, 嚴重d就要去教員室見老師, 但就唔係續樣扣分續樣記過喇

原帖由 Sunnyland 於 11-7-10 12:58 PM 發表
May I ask if HKUGA has any support to gifted children?  For example, for children who are advanced in Maths, would the school provide corresponding teaching arrangement?

How strict is the school towa ...

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-11 12:10 發表
港同有提供有限度既gifted programme(我唔講大話, 有就係有, 不過真係唔會好似部分直資咁豐富)
數學去到高年班會分流教, 將4班分5組, 最叻同最唔叻果2班會較少人(10幾個), 等老師可以睇住黎教, 而"高b班"會較多高階 ...

Charlotte_mom,

Thank you so much for your sharing!!  It’s really inspiring!!

My son is at K2 now and is going to apply for primary schools later on.  He’s ok in learning, creative, curious but sometimes too active in behaviour.  He learns new things quickly, but easily gets bored with repetitive work (e.g. copying / writing / repeated calculations).  After he gets familiar with given writings / calculations, he would become reluctant to continue the same repetitive job and we need to try a lot of methods to make him proceeds.

I had been interested in RC.  But I got hesitation when I heard RC has a lot of repetitive writing
assignments.  I’m not only concerned if my kid would lose interest in doing assignments, but also afraid he might be labelled by the school as a naughty student in which case his psychological development may be risked.  So I think I have to asceertain carefully which kind of schools and which specific school would match him well.  I always know HKUGA is a very good school.  After reading your sharing, I've learnt much more about HKUGA!!  It seems that the school would allow more room for students' behaviour and has measures to control such behaviour without hurting students' feelings.  Perhaps, this is a measure of 'positive reinforcement'?.  I really like this concept!  For sure, I will help my kid apply for HKUGA!!

It's so nice to learn that there is school which could kindly understand and accept the non-regular behaviour of my kid.  Thanks God and Charlotte_mom!!

May God let all our kids have the best developments.

‹ 上一主題|下一主題