用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理
樓主: 小木偶媽咪
go

五級樂理

我個仔係極唔專心的,有冇班係家長可否旁聽呢?又或者1對1但唔介意家長在場的?謝謝!

原帖由 fcbttkw 於 11-7-2 23:38 發表

4-5人一組囉……
wbmom

回復 21# wbmom 的帖子

原帖由 ilovethiscow 於 11-7-3 11:55 發表
由於樂理 旁聽就等如教埋個家長...

一般都唔可以旁聽

去年有學生家長交2人學費,同個女一齊黎上堂,仲報埋名一齊考試,不過我個人覺得唔係好事,上課時,個女好似旨意哂家長幫佢記咁

原帖由 wbmom 於 11-7-3 07:45 發表
我個仔係極唔專心的,有冇班係家長可否旁聽呢?又或者1對1但唔介意家長在場的?謝謝!

咁對個小朋友都唔係好事, 學野係要佢自己真係學到野, 如果你話佢唔專心就同佢一齊上堂, 咁要陪到佢幾大個 ?  考得G5樂理, 都有番咁上下大個同埋有樂器4-5級啦.

醒目開學勳章

原帖由 wbmom 於 11-7-3 07:45 發表

我都唔贊成有家長旁聽,小朋友會好依賴!

阿仔上樂理,我坐喺外邊等,大概都聽到教緊D乜,
我唔明嘅返屋企問阿仔!

原帖由 fcbttkw 於 11-7-3 15:19 發表

我都唔贊成有家長旁聽,小朋友會好依賴!

阿仔上樂理,我坐喺外邊等,大概都聽到教緊D乜,
我唔明嘅返屋企問阿仔!

仲有一個問題,希望家長唔好介意,就係旁聽時(無論琴/樂理),好多時因為家長唔係學o個個,有時d野一知半解,佢地自己唔明就以為小朋友都唔明,結果堂上花左部份時間去問老師,咁樣反而會阻到小朋友本身個進度,而小朋友本來都已經明白,比個家長講多兩講,就懷疑自己所理解的

回覆 26# marcuscyrus 的文章

其實呢個問題同要幫個小朋友溫書到幾年班一樣,ideal case,當然唔使我跟最好,但我很瞭解我個仔,我唔跟,同倒錢落咸水海一樣。。。。。。。如果佢兩年後先考,我相信我都唔使跟。
wbmom

醒目開學勳章

原帖由 wbmom 於 11-7-3 20:26 發表
其實呢個問題同要幫個小朋友溫書到幾年班一樣,ideal case,當然唔使我跟最好,但我很瞭解我個仔,我唔跟,同倒錢落咸水海一樣。。。。。。。如果佢兩年後先考,我相信我都唔使跟。 ...

你係咪要急住考試 ???

如果唔係 , 咁不如等佢大個 d 先考啦  !!!

醒目開學勳章

原帖由 wbmom 於 11-7-3 20:26 發表
其實呢個問題同要幫個小朋友溫書到幾年班一樣,ideal case,當然唔使我跟最好,但我很瞭解我個仔,我唔跟,同倒錢落咸水海一樣。。。。。。。如果佢兩年後先考,我相信我都唔使跟。 ...

所以我由阿仔讀K1開始,我決心唔會教佢做功課、唔會幫佢溫書!我發覺咁樣教嘅小朋友,會比較識反省自己,當佢做得唔滿意嘅時候,佢自己會搵出原因!

多謝你們的advice,但我想問的是有冇樂理班or 1to 1是allow家長傍聽的,唔係唔贊同你們,但暫時實在唔可行。

老師想阿仔2012年前考到樂理。
wbmom

原帖由 wbmom 於 11-7-3 22:25 發表
多謝你們的advice,但我想問的是有冇樂理班or 1to 1是allow家長傍聽的,唔係唔贊同你們,但暫時實在唔可行。

本身的琴老師呢?

醒目開學勳章

原帖由 wbmom 於 11-7-3 22:25 發表

咁你要問返一對一個老師可唔可以 ,
或者有冇容許家長傍聽既小組 !!!

我介紹唔到比你 !!!

簽名被屏蔽

唔緊要啦,我都係順便上嚟搵多個source,其實手頭上已有個老師係ok的,只係路途太遠而矣,如果冇其他選擇,遠些都殺。

Thanks everyone!
wbmom

回覆 36# wbmom 的文章

非常同意。因為每個人學樂器和理解音樂理論的方法都不會一樣,進度當然會有不同。我就遇過一個中學生,理解能力一向不差,數學科成績亦很好,都說不明白工聯會的老師教甚麼。結果他第一次考試不合格。後來他再報考,我接手教了個多月,83分。始終班制課程大都沒有挑選老師的權利,就算多著名的音樂學院都不例外。

最緊要老師講解易明 , 由淺入深 ,

我女上年 10 月考 ,
同期一個 7 歲、一個 8 歲都考到 merit [/quote]

你起邊間學, 可唔可以pm 資料比我, 我都想亞囝考一次就 pass. Thanks!

回復 1# topkidsmom 的帖子

對呀! 我亦有8、9歲的小朋友,考一次已獲Distinction。
所以,只要準備得好,年幼的要一次合格也不成問題。