用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 九龍城區 香港兆基創意書院 (直資) ...
go

請問 九龍城區 香港兆基創意書院 (直資) [複製鏈接]

有人知道 這校 成績 , 校風 如何嗎 ?
看到 直資的資料 都沒有這學校
   0    0    0    0

醒目開學勳章

呢間無中一至中三課程, 由中四起。

請問這閒學校的質素如何?是否似IVE的課程,可否銜接到本地大學

我都曾考慮過這校
曾做過大量資料搜集
以下是我個人心路歷程的分享:
如果你孩子在藝術上有極濃厚的興趣,而你們又不介意學科成績的話....
如果你孩子有定力,屬於不容易被影響的話....
如果你不介意不進入主流大學升學的話....
如果你將會給孩子到外國升讀大專藝術課程的話...
如果你只想孩子快快樂樂,沒壓力下叫做完成個中學學歷的話...
你可考慮
(以上乃純粹個人意見)

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

Agree with peaceandlove.  食lunch時段見過d學生食煙, 粗口(包括女仔).....感覺不良好.

我喺 lunch 都見過啲學生, 給我印象頗差

引用:有人知道+這校+成績+,+校風+如何嗎+?看到+

原帖由 lucia6119 於 11-06-30 發表
有人知道 這校 成績 , 校風 如何嗎 ?
看到 直資的資料 都沒有這學校
唔好視佢為一間主流文法中學看待!主要for 一d 冇讀書興趣,但有其他天份學生,亦可以話d 學生係另類學生!

引用:Quote:原帖由+lucia6119+於+11-06-30+發表

原帖由 nc2000 於 12-05-02 發表
唔好視佢為一間主流文法中學看待!主要for 一d 冇讀書興趣,但有其他天份學生,亦可以話d 學生係另類學生! ...
家庭環境較好及思想較開明的會較適合。因接小朋友放學時,見到大部份學生既打辦較前衛。我就接受吾到囉!當然會有例外,但中學朋輩影響力很大,有比較,也有跟風。費事到時爲左D打辦爭咬。

‹ 上一主題|下一主題