用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神和協恩
樓主: venuscc
go

天神和協恩 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我覺得選校係好講策略的,好多人白白嘥咗15分。
原帖由 天瑜 於 11-7-12 20:47 發表
karen55407,

我囡都冇廿分。  真係好好彩!

醒目開學勳章

成日都話不入虎穴焉得虎子. 如有20分, 又有私小在手, 搏乜都無妨, 衰左都唔會太後悔, 無兩手準備, 到時派到否則喊都無謂! 20分莫講搏天神/st mary/協恩都無100%, 以呢一兩年走勢, 聖羅撒2 間聖家都一樣有風險啦下話.

醒目開學勳章

Hi 天瑜, 冇記錯你個囡以前讀SPCN, 對嗎?  我囡囡晌spcn讀N3, SPCN課程我覺得唔算深, 功課亦唔多, 加上阿女平時上堂一向唔多專心, 有點擔心天神對於佢來講會好吃力.

原帖由 天瑜 於 11-7-12 21:53 發表
抽到天神,我省回每月六仟元私校学费及校车费支出。

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Hi 天瑜,

多謝你回應, 睇完你既回覆, 我都稍為放心, 我係天神舊生, 再加上宗教分, 所以選天神機會應該好大, 雖然我都明白任何一間好既學校, 學生都須要付出才會有好成績, 但始終小朋友資質唔同, 唔想因為太大壓力而令小朋友失去學習興趣.

好同意SPCN係一間著重自理能力愛德教育多於學術, 囡囡好幸運享受了幾年快樂幼兒生活.

原帖由 天瑜 於 11-7-13 08:45 發表
HI lestat,

您囡囡現在N3升N4?  我囡囡現在放暑假想回大埔探EE,老師同校長呀!  

SPCN 之N4課程英文及數學都銜接到外出小學(天神都OK),大部分畢業學生都係要追小一中文,但我在囡囡小一開學前已做好準備,都過得去啦!

我之前在以 ...

原帖由 MW9919 於 11-7-11 02:19 發表
「請詢你的資料有何依據 !!不要隨便誤導他人!!」
自己冇料就客氣D,請教吓人,唔好一開波就話人誤導,一開口就得罪人!知冇?
講得中學梗係要轉台去另一版面(升中派位)啦!成日留係(小一選校)唔得架,冇料到架!
資料由偉大家長(Khmama)用 ...

你所給與的排名是否可靠? 點解排第一至第三十都無男拔, 女拔?????

其實呢個ranking list只係比家長揀學校時有d guideline, 避免錯配. 因為band 1a 跟 band 1c已經有好大分別.  至於男,女拔係唔係 on list都唔重要, 反正係直資/私校, 家長都唔須要知道其ranking而填表.

原帖由 LovelyBB06 於 11-7-15 15:10 發表

你所給與的排名是否可靠? 點解排第一至第三十都無男拔, 女拔?????

原帖由 LovelyBB06 於 11-7-15 07:10 發表

我係升中網見過另一個表,直資同私校比較,女拔係No.1,好似有成93%六科十四分,你自己摷吓啦!

原帖由 overview 於 11-7-15 15:37 發表
其實呢個ranking list只係比家長揀學校時有d guideline, 避免錯配. 因為band 1a 跟 band 1c已經有好大分別.  至於男,女拔係唔係 on list都唔重要, 反正係直資/私校, 家長都唔須要知道其ranking而填表.

...

請問甚麼是Band 1a、Band 1b?是以該年度全校band1取錄生的比例計算出來的嗎?

呢個List只排官津校
原帖由 LovelyBB06 於 11-7-15 15:10 發表

盡量搵咗o的資料, 主要根據2010會考成績, 做咗個非派位直資既表比家長參考. 部份學校太新, 冇會考成績參考, 如果覺得banding唔合理可以提出.
2010排位學校BAND6科14分百份比各科平均優良率人均優良率拔尖人數
1拔萃女書院1A94.50 76.30 6.98 --
2聖保羅男女中學
1A91.60 --6.77 35
3拔萃男書院1A72.50 --5.38 20
4聖保祿學校1A86.10 ------
5德望學校1A85.00 51.62*----
6英華書院1B72.00 45.10 ----
7福建中學
1C58.90 41.90 3.10 --
8保良局羅氏基金中學
1C57.00 35.20*3.16 1
9聖保羅書院
1C49.07 ------
10基書院(東九龍)
1C51.30 ----1
11優才(楊殷有娣)書院1C50.00 38.34 3.00 --
12香港管理專業協會李國寶中學
1C50.00 ------
13保良局顏寶鈴書院
1C48.90 --2.10*--
14香港華人基督教聯會真道書院1C48.84 ------
15中華基督教青年會中學1C44.83 36.04*----
16聖士提反書院2A41.50 ------
17聖瑪加利男女英文中小學
2A40.83 ------
18德信中學
2A31.25 ------
19地利亞修女紀念學校(協和)
2A29.17 ------
20港大同學會書院2A--------
21香港青年協會李兆基書院2A--------

2培僑書院2A--------
23羅定邦中學2B25.50 ------
24香港神託會培基書院
2B25.50 ------
25港青基信書院
2B25.00 ------
26基督教崇真中學
2B23.75 ------
27播道書院2B--------
28香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學2B--------
29啟思中學2C--------
30基督教香港信義會宏信書院2C--------
31林大輝中學
2C17.50 ------
32地利亞修女紀念學校(百老匯)
3B9.38 ------
33基督教中國佈道會聖道迦南書院
3C3.00 ------
34佛教筏可紀念中學3C1.25 ------

資料來源:

紅色 - 以中六第一階段收生餘額推算 (實際應更高)

藍色 - 以中六第一階段收生餘額推算

綠色 - 報紙、雜誌、討論區

粉紅 - 校網

*- 2009年或以前資料

醒目開學勳章

回復 8# lestat 的帖子

各位如果協恩小學都轉直資,大家感覺如何?
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

請問各位,大家知否天神是否普教中?幾年班開始?
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

回覆 2# venuscc 的文章

小學校長13/7家長會話未有計劃轉直資,要等中學部轉定左才作考慮(考慮要時間ga), 如果小一入學時係津貼,就可以津貼至小六

hugub

回復 56# venuscc 的帖子

should be more resources to help students !!

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題