用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神和協恩
go

天神和協恩

如果兩者大家有乜意見?
女女升K3,有妹妹。
新學期9月自行選校不知如何?兩間都系心儀學校,住廣播道,讀STC。
媽媽系天神舊生,但又是聖公會教友(女女已洗禮),兩間都有20分,機會一般,所以好難決定!
感覺協恩活動少少,但天神又一條龍直上ST MARY ,如果好彩過妹妹都唔使煩,中學都可以直上。
請各位比啲意見!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

愛讀書->天神
愛讀書,運動,音樂->協恩

兩間係同一個校網咩?我記得唔係喎…

天神和協恩都難入, 而家好多人20分

如果有妹妹跟尾就天神, 一條龍St.Mary 唔洗學費
協恩中學可能會轉直資, 學費3千幾 x 2 = $7xxx

天神有叩門而協恩叩門位只比協幼

回復 3# sheffield 的帖子

兩間唔系同一校綱,一間35,一間34,不過我而家考慮緊嘅系第一輪自行計分,兩間都同分,只能取其一!所以有啲。。。。

其實協恩都系一間幾全面嘅學校,不過,天神又有條龍唔會變嘅優勢,只要阿女聽聽話話,咁就唔使煩中學。
大家知唔知教學和老師、資源方面兩間又系點呢?

20分入天神機會大過協恩好多,仲有妹妹跟尾,我會保守啲揀天神,如果入到兩姊妹都唔使煩中學。

我會揀天神,又係龍校(重要係好好嘅龍校),又唔使錢…協恩中學已轉直資,唔知小學幾時都會轉…就算6年內唔轉,如上協恩都要比錢…

醒目開學勳章

原帖由 venuscc 於 11-6-29 15:01 發表
如果兩者大家有乜意見?
女女升K3,有妹妹。
新學期9月自行選校不知如何?兩間都系心儀學校,住廣播道,讀STC。
媽媽系天神舊生,但又是聖公會教友(女女已洗禮),兩間都有20分,機會一般,所以好難決定!
感覺協恩活動少少,但天神又一條龍直 ...

天神 ,媽媽系天神舊生一定入倒 !

醒目開學勳章

原帖由 rebeccalo 於 11-6-29 16:53 發表

old boy 都要計分!

個人認為 ,  如果計分, 通常舊生都會優先  .

因為今年囡囡的同學自行選校時, 好幾位15分(聖家) 或 20分 (天神,循道,csk )   要抽籤 , 但因家長是舊生通通都入到的 .

20分真係唔敢包,一年比一年多20分入唔到。我20分都贏咗我朋友St. Mary old girl 啦!佢知道自己抽唔到嗰刻簡直係晴天霹靂。
原帖由 rebeccalo 於 11-6-29 16:53 發表

我想問父母畢業生+10分, 即30分?點會5收?

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作

(20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

三.父/母為該小學的校董

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚

(5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 #

(5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員

(5分)

八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚

(10分)

自行同分抽籤好均眞架
1)交晒俾教育局抽
2)教育局派員到校監票
樓主特別在舊生但冇宗教分,20分兩間都有得抽但唔係實得。
女兒係聖公會教友想入天主教學校,全面黎講亦要考慮宗教問題。

回覆 13# unfair123 的文章

樓主真係得20分,冇計錯。

父母畢業生+10分,只得20分,你攪錯了!因為有父母畢業分是不會享有首名子女的5分的。如果小朋友有埋宗教分,就再加5分,25分就穩入。unfair123,你啱啱玩過這個計分遊戲,都仲攪錯嘅。
原帖由 unfair123 於 11-6-29 17:45 發表
我想問父母畢業生+10分, 即30分?點會5收?

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作                                         (20分)                                                                 ...

題外話:乜兄姊係畢業生都有10分咩?呢個我無研究。

乙.

根據「計分辦法準則」分配的學位

-
-
佔學校小一學額不少於20%
若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作

(20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

三.父/母為該小學的校董

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚

(5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 #

(5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員

(5分)

八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚

(10分)

#
在遞交申請表前,家長宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教」的定義。
申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。

*** 所以樓主囡囡,應該是25分.
1. 適齡 - 10分
2. 父母是畢業生 - 10分
3. 宗教分  - 5分

回覆 14# MW9919 的文章

1-5 只能選其一.
天神
四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生   10分
八.適齡的兒童        10分

得20分,冇計錯。

協恩
Or 5, 6, 8. 都係得20分。

咁如果搏甲部跨區抽係咪同級難度?