用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 終於比我搵到呢個識得教細仔既乒乓球教練. ...
樓主: ERICBB
go

終於比我搵到呢個識得教細仔既乒乓球教練.

黃巴士,

之前我個仔上o向九龍公園上緊新一代既時候都見過有個教練都好好呀, 教緊兩個小朋友, 好有心機, 兩個小朋友好細個咋, 但真係打得好勁呀~ 好多家長都有睇, 但又怕好似好奇怪咁走入去問人~ 但最近已經冇再見到了

原帖由 Miumiu_bb 於 11-7-2 22:49 發表
黃巴士,

之前我個仔上o向九龍公園上緊新一代既時候都見過有個教練都好好呀, 教緊兩個小朋友, 好有心機, 兩個小朋友好細個咋, 但真係打得好勁呀~ 好多家長都有睇, 但又怕好似好奇怪咁走入去問人~ 但最近已經冇再見到 ...

有時家長為左小朋友, 可推動到好多嘢.

原帖由 mingmingba 於 11-7-4 17:06 發表
以我個人經驗,小朋友在3-6歲時對好多運動都會有興趣(本身個性內向除外),你針對1-2樣佢特別有興趣的同佢玩多d,佢自然會有"potential",我自己打左2x年羽毛球,個仔3歲時已經開始同佢玩,到5歲已經可以開波過網(正規球場),每球猜 ...

我以前是先以"大班"學, 看小朋友是否有興趣? 再大大吓再跟正規教練.  小朋友如有POTENTIAL, 大班教學的教練會看到及羅至的.

sorry咁遲先回覆.已pm了資料.

ERICBB

Please PM the contact of 乒乓球教練.

Thank you!

原帖由 mingmingba 於 11-7-7 02:14 發表

其實想睇小朋友對某樣運動係咪有興趣好簡單,唔一定要報咩班的,放假book場一家大細一齊玩已經可以,既可以睇佢興趣,又可以親子,唔需要洗錢報班的,小朋友係有興趣的話,玩到夠鐘自然會嚷住下星期再玩,你就知道啦

講到有potent ...

以SPORT計, TABLE TENNIS報"大班"真是很較其他便宜(數十買/堂).
當小朋友有POTENTIAL, 你會發現佢要嘅係目標&認同感, 唔會再係玩玩吓果種.

黃巴士