用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 2011-2012 播道小一生分享站
樓主: Sueita
go

2011-2012 播道小一生分享站

我個女有2次話TOILET好多時有POOH POOH未沖,您們有無聽過AR?

原帖由 largedeedee 於 11-9-6 11:49 發表
我個女有2次話TOILET好多時有POOH POOH未沖,您們有無聽過AR?

嘩! 冇聽過wor.  等我問吓個女先.

原帖由 sanvy-du 於 11-9-6 01:58 發表
你女女好厲害啊,不單隻被選到普通話比賽,還把一大盒螺絲粉食嗮啊!!
唉!我真是煩煩煩,第一餐也是選的是螺絲粉,他只吃了兩三粒,今天選的是
香草汁魚柳意粉,他說吃了三口,我相信他是真的,因為他很偏食,我才狠心讓他吃學校的午餐,希望 ...

我個女話, 要起碼食一半先有得玩架.  其實佢會唔會已經食咗一半已上?

原帖由 midcochow 於 11-9-2 18:32 發表
等我又update 吓d 資料先!

midcochow   -- 1A -- 女
sueita           -- 1A -- 女
beetle           -- 1A -- 女
marcowcl      -- 1A -- 女
joyfulma       -- 1A -- 女
littlejim2004  -- 1A -- 仔
sea ...

我個女叫viann呀, 你個女呢?  唔知佢地做咗朋友未呢?

今日個書包好重呀.  好唔忍心比個女自己"咩"

他是吃了那么少,因為昨天放學Miss Lo (他班主任)打了電話給我了,說叫我考慮帶飯給他吃,老師很好,她叫我慢慢來,一下子不容易改變。
今天餐飯還好,因為合他口味,吃了有一半!他能吃一半我也心滿意足啦!!

今天的書包很重,他個子那麼小,很可憐一樣,又不吃飯,哪有力氣咩書包!

今天阿仔應該把英文書弄不見了,唉,手冊又不知寫了什麽,話要帶4個藍色File 回校,不知哪種File呢,還有不知有沒有公課,很亂呢!!

有沒有1B 班同學的家長呀?不知你們仔女有什麽要帶回校的呢?
:-D :-D :-D

有沒有功課可在學校網頁查看http://www.evangel.edu.hk/admission_p1.php

原帖由 sanvy-du 於 11-9-6 18:38 發表
他是吃了那么少,因為昨天放學Miss Lo (他班主任)打了電話給我了,說叫我考慮帶飯給他吃,老師很好,她叫我慢慢來,一下子不容易改變。
今天餐飯還好,因為合他口味,吃了有一半!他能吃一半我也心滿意足啦!!

今天的書包很重,他個子那麼 ...

回覆 1# MomoDady 的文章

回覆 46# sanvy-du 的文章

要四個藍色中間有兩個窿的a4 file,另外她說可以把英文書和數學書放在學校,因為每天都要用,書包就唔駛咁重!

回覆 41# largedeedee 的文章

我囡囡話厠所板有尿,攪到佢忍到返屋企。小一的學生自理的能力是比較差,希望學校會多d清潔.

Hi, viann 媽咪,我囡囡叫makiyo, 不過佢話老師通常叫佢蔚嵐,唔知你囡囡知唔知邊個呢! (佢係坐第二组)其實我每曰都會問佢返學有冇識到同學仔啦?小息有冇同學仔同你玩呀?佢都話上堂老師唔比傾計,小息去完洗手間出嚟,d小朋友都巳經去晒操場,佢又唔認得邊d小朋友係自己嗰班。所以識唔到, 但佢又識得d小朋友嘅名. 其實我囡囡比較怕羞,所以我都好擔心無同學仔同佢玩!

原帖由 marcowcl 於 11-9-6 16:09 發表

我個女叫viann呀, 你個女呢?  唔知佢地做咗朋友未呢?

原帖由 midcochow 於 11-9-6 23:18 發表
Hi, viann 媽咪,我囡囡叫makiyo, 不過佢話老師通常叫佢蔚嵐,唔知你囡囡知唔知邊個呢! (佢係坐第二组)其實我每曰都會問佢返學有冇識到同學仔啦?小息有冇同學仔同你玩呀?佢都話上堂老師唔比傾計,小息去完洗手間出嚟,d小朋友 ...

其實我係爸爸. :p

我個女個中文名叫睿怡, 坐喺第一組. 佢話識蔚嵐. 之前仲一齊學過爵士舞.

我叫佢今日搵蔚嵐做朋友.  唔知我個女記唔記得呢.

回覆 1# marcowcl 的文章

viann papa, 唔好意思呀, 我冇留意個名就直接打左媽媽tim,

睿怡依個中文名我好似有印象makiyo返學頭一兩日有講過呀, 但因為佢日日返o黎都不停同我講d 小朋友個名, 仲要大多數係英文名, 所以我都唔知邊個打邊個, 好似依一兩日, 佢提得最多嘅就係一個叫"天藍"嘅同學!

原來你囡囡有學跳舞呀, 係咪o向米雪x 度學呀, 因為我囡囡o向依間學芭蕾舞, 唔知係咪o甘之前識得呢? 等我今晚返去又問吓佢先!:)

原帖由 marcowcl 於 11-9-8 09:18 發表

其實我係爸爸. :p

我個女個中文名叫睿怡, 坐喺第一組. 佢話識蔚嵐. 之前仲一齊學過爵士舞.

我叫佢今日搵蔚嵐做朋友.  唔知我個女記唔記得呢.

我個女叫KARY...佢都係同天藍/蔚嵐/一組ga~

呢個提意很好...因為呢到太公開喇~

原帖由 seanbaba 於 11-9-8 11:32 發表
大家有冇興趣成立一個私人forum?這樣可以private 小小。
不如自己set個facebook互add?

有興趣請pm我,而我就add大家啦

回覆 1# Sueita 的文章

太好啦!我又知道多一個蔚嵐同學仔個名啦!仲要係同一組tim! 真開心!

/
原帖由 [i']Sueita 於 11-9-8 19:36 發表
我個女叫KARY...佢都係同天藍/蔚嵐/一組ga~

你們就好啦,識到同學仔,我也找不到b班的同學,我兒子不太會主動去和小朋友交流,可能他怕被拒絕吧。
他也不是太會說學校的事給我聽,連坐隔離的叫什麽名字也不知道。他只是說上小學的時間太長了。要等很久放學。
他還不是太適應上這麼長的時間。
:-D :-D :-D