用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊油天 vs 瑪利諾神父
樓主: sandylala
go

舊油天 vs 瑪利諾神父 [複製鏈接]

原帖由 miffy 於 11-6-30 12:16 發表
ic, 咁你小朋友派咗去邊間??

其實新油天都唔谷, 功課又唔多, 係d人講到咁跨張, 話補習都補一皮野。

We attended YCPS(new) Parents's Day just days ago and noted quite a lot of material about teaching concepts and evolutionary stuff this year.

Putonghua as teaching media has advanced from P2 to P1 2nd semester.  It seems the school aims for tougher program for students.

原帖由 sandylala 於 11-6-30 16:46 發表
不過..我都想請教下各位..知唔知道油天係唔係真係好多功課做? 我聽朋友講..佢朋友既小朋友都係考全級10名內..不過因為太多功課做,,媽咪同小朋友都頂唔順..最後要轉校...
究竟係唔係功課真係多得咁得人驚呢..?其他較 ...

我家有小朋友係舊油天今年升六年級, 佢係五年級時, 每一日只係用十五至三十分鐘做功課, 好得閒架, 唔好只係聽傳言, 有時可能係d家長比壓力小朋友, 而唔係間學校比小朋友.

回復 42# hidingdong 的帖子

15-30分鐘咁快?? 咁你小朋友一定o係班主任課果陣好勤力做功課喇, 我成日聽人地講平日都係6,7樣功課, 仲估起碼要2,3個鐘先做得晒

原帖由 蘇樂B 於 11-7-4 17:18 發表
15-30分鐘咁快?? 咁你小朋友一定o係班主任課果陣好勤力做功課喇, 我成日聽人地講平日都係6,7樣功課, 仲估起碼要2,3個鐘先做得晒

係呀, 佢話每日係班主任課果陣做, 但我每日睇佢的功課真係唔算多, 就算佢係學校唔做, 自己返來做, 一定不多於一小時, 而個女二年級也是學校唔做, 自己返來做, 都不多於一小時喎, 如果你話要2,3個鐘先做得晒 , 我估個小朋友唔算好集中, 同埋個家長可能要求好高.

原帖由 hidingdong 於 11-7-5 10:40 發表

係呀, 佢話每日係班主任課果陣做, 但我每日睇佢的功課真係唔算多, 就算佢係學校唔做, 自己返來做, 一定不多於一小時, 而個女二年級也是學校唔做, 自己返來做, 都不多於一小時喎, 如果你話要2,3個鐘先做得晒 , 我估 ...

我囡囡未讀呀, 今年9月升小一, 只係我自己預計要咁長時間做功課o者, 唔聽你講都唔知原來都ok喎, 並唔係想像中咁恐怖, 希望我囡囡會主動o係班主任課果陣做功課啦

原帖由 miffy 於 11-6-30 15:13 發表
我見你連皇仁點收生都咁清楚 (可能仲清楚過皇仁校長同主任), 唔請教你仲可以請教邊個??

至於男女拔和spc等, 無你個表, 我都唔知真係派得咁少, 多謝你個表。

...

新油天今年2011升中有7個SPCC,1個DGS,4個SPCS,0個男拔.係叻仔叻女就唔使一定要讀佢哋嘅小學!

唔好意思各位油天家長,小囡今年九月入讀小一,見到你地話功課唔多都安心D,因為出面真係講到好恐怖。另外我想問油天用普通話教中文,你地當年小朋友入油天時跟得上嗎?我需要暑假先學普通話嗎?many THX!

大家好, 我女兒今年9月要選小一了, 現在都很煩惱.  她只有基本15分, 所以一定係參加大抽獎那群.  而我心目中正是大家所講的油天及瑪小.  

論名氣必定是油天, 現住深水埗區但出年讀小一後可能會搬屋(基本上會搬往荃灣方向的), 現正擔心就算油天收了, 每日可能要用較多時間返放學.  另外油天競爭好大, 我預咗要叩門但未必成功.  因過來人既comment話要在2次揀學校時揀同一間, 不幸要去叩門先有機會面試.

而瑪小在深水埗區算是有名氣, 諗住會近d荃灣區,但不知道學生的質素如何.

其實如茘天同瑪小比較, 那間會好些.

另外, sandylala, 你兩間都收咗, 請問是否你囡囡派了一間, 而另一間是自己叩門的呢, 請賜教!

原帖由 靚媽唔易做 於 11-7-5 15:32 發表
大家好, 我女兒今年9月要選小一了, 現在都很煩惱.  她只有基本15分, 所以一定係參加大抽獎那群.  而我心目中正是大家所講的油天及瑪小.  

論名氣必定是油天, 現住深水埗區但出年讀小一後可能會搬屋(基本上會搬往荃 ...

油天都有校車去荃灣區, 大約七時半上車,
瑪小同荔天都唔差,功課應該係瑪小多.

原帖由 lokchingbaby 於 11-7-5 15:19 發表
唔好意思各位油天家長,小囡今年九月入讀小一,見到你地話功課唔多都安心D,因為出面真係講到好恐怖。另外我想問油天用普通話教中文,你地當年小朋友入油天時跟得上嗎?我需要暑假先學普通話嗎?many THX! ...

我的小朋友幼稚園已經有普通話堂, 所以佢大部份都明白上堂的內容, 老師係一年級時都會小小用廣東話補充的, 佢地好快pick up 到, 不用擔心

如果你真係擔心, 你自己可以係屋企同佢預備課文先啦, 咁可以明白多d

舊油天 vs 瑪利諾神父

其實我囡囡係大抽獎抽到第八志願...跟住不停去叩門的....
我都經歷左一個月慘痛既日子...
不過...最後我都選擇左油天...因為希望第日即使要再叩門..競爭力大d..加上囡囡都比較喜歡油天..所以就咁決定...

多謝你們.

哦, 咁係咪即係大抽獎派完學校無論係咪你心儀, 你都可以自己去其它津校叩門而又無限話只可叩一間同跨區呢?  咁sandylala, 過來人話兩次填表都要揀o個間, 當你揀咗油天, 咁你點樣可以令瑪小比機會你interview呢, 可否分享一下.

知唔知小朋友所讀既幼稚園會否有幫助爭取面試機會呢?

原帖由 miffy 於 11-7-5 14:39 發表
今年派得好好呀, 尤其在縮班下。

唔一定要讀呢幾間才係叻仔叻女, 讀津校都可以好叻架。

please check pm.

呵呵,我表達得唔好,不如話兩間油天都有好多叻仔叻女喇.我很認同讀津校也有好叻嘅,正如我之前盛讚師兄皇仁仔一樣.

舊油天2011也有3位SPCC,1位DGS,1位SPCS,3位DBS.我只是延續早前的數據,並不是崇尚直資名校.

今年華仁派得1x,往年有2x,係米中學cut 班影響?

回覆 31# sandylala 的文章

i also want to share my experience with you. My daughter is studying at old YMTCPS . She will be P.6 on next year.

She is on top 5 of both whole P.4 & P.5, and she is 1st on P.2 . But for past five year study, the homework was really not so much. Usually, everyday, she just spend 30 min to 1 hour to finish the homework at home, most of the homework she has finished at School.
When she were P.1 , I will help her to check the homework to sure the answer was correct. But from P.3, I didn't check her homework anymore. Sometime, she don't know how to do the homework, I will tell her how to do, but not often.

And frankly speaking, I don't let her to have any 補習 class or have any 補習 teacher. I only help her to revise before the examination.

So pls don't worry too much on the amount of homework.

My girl has not picked both schools at 統一 cos of different net, both offered interview.  Finally, 新油天收咗n無去int瑪神.
‹ 上一主題|下一主題