用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校 SNOOPY校長
樓主: 生氣
go

名校 SNOOPY校長 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

其實, 好多津校都發生緊呢D事, 講就講到自己有教無類, 實際就拎左舊錢黎做自己野
邊間學校對有需要學生提供咩支援, 我相信只有有份用既家長至會最清楚
有幾多間學校真係願意俾心機資源湊大D"跟唔上/有問題"既小朋友丫!
上左BK咁多年, 身邊又有D朋友, 真係見識唔少錯配既例子, 對小朋友同家長都係一個折磨, 有D例子, 想走都走唔郁, 一年又一年........每次唸起呢個問題都好唔開心
原帖由 生氣 於 11-6-29 03:41 PM 發表
你們說我生氣不對:

1.當校長知道這些小孩有讀寫障礙、過度活躍症、專力注不足……(要有專業人士的評估)學校就可以向教育局拿錢,而每一個有問題的小孩都可以拿個萬元以上的金錢,是幫助他們的。

這是真相。你們不信,可以 ...

Sorry 樓主曾經講過"佢自己都唔緊張小朋友成績, 點解學校仲要迫佢", 其實學校係咪已經作出協助而樓主唔領情呢.  書本知識可以學校教, 操行就有賴家長了.

想問問:
你話教育局既人話你知既野,究竟係1. 每個有問題既小孩可以拿到萬元以上的金錢?
定係2. 學校用左你個仔由教局攞到既錢,用響直資學生既身上呀?

如果係1既,我諗好多人都知呢個事實啦,但係係2既話,咁就點解教局冇人跟進呀?只係講俾你知,又唔去跟進?

原帖由 生氣 於 11-6-29 15:41 發表
你們說我生氣不對:

1.當校長知道這些小孩有讀寫障礙、過度活躍症、專力注不足……(要有專業人士的評估)學校就可以向教育局拿錢,而每一個有問題的小孩都可以拿個萬元以上的金錢,是幫助他們的。

這是真相。你們不信,可以 ...
http://era-central.blogspot.com/

原來阿松係英華仔,但係佢個仔去男拔.....

其實我都想問問林校長,佢地收生標準係咩?每一間直資學校用納稅人的錢去搞世襲,如果收生標準係讀書叻、德行好,同父同母是否一定讀書都咁叻?是否一樣德行都咁好?如果學校認為唔想要RHINO,Really heard in name only......so sorry, 我曾經好傾慕林校長的教育理念,所以不經意套咗佢講既野,咁樣係咪會細心觀察每個男仔?點解世襲可以?........

係咪幼稚園時訓練好游水、乒乓波、早點出世做大仔,就一定會讀書好、德行好?.....咁下次陀仔前要望清楚個日曆。要做大仔!

我小朋友成績係好既,考咗3間直資,1間收咗,2間無sencond int;考咗3間私校2間收咗1間waiting,相信質料都唔差,學校的全優成績當是老師鬆手方便佢考小學....我想問問,點解英華2nd 的機會都無??

不過,當我見到一個百厭的同學仔,成績普通,成日比老師點名,但係.......佢入英華,因為世襲,我即刻醒哂....感謝主!

記住,生仔要大仔,如果唔係佢唔可以趕在幼稚園階段學好游泳 (要可以參賽果種)、學好ping pong (要可以參賽果種)、學好樂器 (要特別果種,唔好學piano,唔計的。).......

我想問問即將進入英華小一的朋友仔,有多少是九月十月或之後出世?咁你游水叻唔叻?ping-pong 叻唔叻?

Ying Wa is one of the most popular school for boys in HK. 2400 applicants, around 340 shortlisted for 2nd in, including sibling and old boys' son. Maybe your son placed in 341 after interviews, but this is how the game plays.
My son studied in unknown kinder in NT, only one cert from school, no pingpong, no swimming competition award, no relation.....
According to YingWa, 1 class or 20% is allocated for sibling and old boys' kid.

原帖由 thomasha 於 11-6-29 13:46 發表
我想重點是,我們可以振振有詞說報警是合理的處理手法,但對小朋友來說是否最好的方法?是不是只有報警才可以解決問題?

我不太認同報警是唯一公了的辦法,亦不一定是最好的辦法;如果情節較輕者,其他的懲罰也可以,最重要是公平公正,犯錯者要受罰和接受輔導,讓他能改過自新。

我們提出 "如是自己的兒子" 的例子,目的只是要說明,"針唔gut到肉唔知痛",一旦報警,孩子將是最受影響的一個,所以我認為應就較嚴重的事件才使用。

我相信"公平公正"這把尺是因人而異,而且會隨着人所扮演的角色而改變,所以文明的社會必須有公平公正的司法制度.   當我們扮演網民的角色,我們大可指指點點,甚至天馬行空.   "針唔拮到肉唔知痛"正正就是這個標題的重點. 我對英華這學校是中性,亦不會偏幫任何一方面.

我只是想講,假設Charlotte_mom引述那故事中的其中一位當事人學生是該校長的兒子,該校長會選擇play role做一個持平的校長,還是做一個普通的家長,往後該校長會怎樣處理這不幸的事件,大家又可以想像可能會是另一個新版本,這又是否令每一個人都接受呢?   又再假設(只是假設,請勿介意),現在由你扮演樓主"生氣"的角色,套用你那句"針唔拮到肉唔知痛",你會否像他一樣做法,又或者理性地明白Snoopy校長只是為她扮演的角色做到稱職,又或者像Charlotte_mom引述那故事中當事人的父母,埋怨校長只懂按本子辦事等等.   我覺得這是人生的體驗,凡事可以從不同角去看,而且觀點都是相對,沒有絕對.

Please don't take it personal !

原帖由 ahbu 於 11-6-29 17:29 發表
我想問問即將進入英華小一的朋友仔,有多少是九月十月或之後出世?咁你游水叻唔叻?ping-pong 叻唔叻?

真係憑依d而取錄?講笑?

很高興你把Charlotte_mom說的例子放回樓主的事件討論,我本來還覺得開始有點離題。

首先,樓主所說的事請,有些細節我仍然未能搞清楚,經過多番提問仍未有具體答案,所以我不能完全掌握事件始末,只能將事件用為參考,亦不能下判斷,所以不能代入角色。至於Charlotte_mom所提的事件,因為不知到嚴重程度和犯事動機,很難說如果我是家長會想怎樣處理。

很同意你所說,我們看事情應從不同角度去看,無論是設身處地還是以旁觀者的角度,都應該同樣思考。
原帖由 redkoni 於 11-6-29 18:41 發表

我相信"公平公正"這把尺是因人而異,而且會隨着人所扮演的角色而改變,所以文明的社會必須有公平公正的司法制度.   當我們扮演網民的角色,我們大可指指點點,甚至天馬行空.   "針唔拮到肉唔知痛"正正就是這個標題的重 ...

原帖由 thomasha 於 11-6-29 19:51 發表
很同意你所說,我們看事情應從不同角度去看,無論是設身處地還是以旁觀者的角度,都應該同樣思考。

世襲的好與壞,以前已有很多高人發表過評論,所以我就不說了。

我不認同有世襲生就等同這間學校傾向收世襲生。英華有一班是收世襲生和有哥哥就讀的小孩,並不是完全是世襲生的,而且只是佔一班,亦要經過面試,去年據校長說是四選一。決定世襲安排的,相信是校董會而不是校長本人。

如果你有看過校長的分享,你會知道,每個男孩子都有潛能,問題是我們能不能看出來。你看到那位 "世襲生" 的百厭和普通的成績,但他是否有些潛能是學校看得出但你看不出的呢?我相信學校不會純粹因為他的父親是舊生便完全不顧他的面試表現。
原帖由 ahbu 於 11-6-29 17:29 發表
原來阿松係英華仔,但係佢個仔去男拔.....

其實我都想問問林校長,佢地收生標準係咩?每一間直資學校用納稅人的錢去搞世襲,如果收生標準係讀書叻、德行好,同父同母是否一定讀書都咁叻?是否一樣德行都咁好?如果學校認為唔想要R ...

在這裡說一套,後面做一套?不太知道你指的是甚麼。唉,你每事只說一半,又不拿出證據來,我快吃不消了。

本來我收到你的PM滿心歡喜,豈料...唉
原帖由 生氣 於 11-6-29 14:16 發表
祝你好運,但是你千萬不要在這裡說一套,後面做一套。

Is there still any value to continue the discussion for this topic?

I don't mind - after all, I have not received most answers yet.  

I was really hoping to get some objective info.

For the originator, this is just a place to let off steam and I think he/she has been heard.
原帖由 huba 於 11-6-29 20:55 發表
Is there still any value to continue the discussion for this topic?

不如由得lee 個 thread 沉左去啦!個樓主吞吞吐吐,d evidence 又唔夠 strong,叫d 人點judge?

最後我想同 ahbu講,你個仔唔係唔叻但世上真係一山還有一山高。何必人云亦云去踩人地間學校?有咩証明一定要有cert 先收?小兒當年考小學,考兩間私校(sfx n ktx) 都收左,考兩間直資男校,yw 收左,另一間 向旺角既入左final 300(waitlisted)。但我個仔一張cert 都冇,個 profile 入面有張見得吓人既成績表至喎。Also佢當未學游水 n until now 都冇學 ping pong。 我想講 interview 都好睇臨場表現。I do not believe that certs play a very important role in p1 interview。小兒亦在 lee 兩年得到老師的悉心教導下攞過品學兼優獎、全班第一 和全級數學第四。

最後,香港唔係得一間學校,唔讀東校可以讀西校。只要學生努力讀書向邊間學校都有出頭天。

多謝Mommummum的安慰,我明白有得揀先係老闆既道理,有2間好既私校揀已經好好,雖然最後2間都無選,只係見著咁多小學要揀好既幼稚園生,幫學校攞獎既幼稚園生,搞到個個小BB好似奧運選手咁要十項全能,點解呢?!好彩到現在都算第一回合完結,可以呼吸吓新鮮既空氣!

大家努力啦,踏入小學又係一個新開始,好好幫書院努力,為小學爭完光要諗如何為書院爭光。

愉快學習

我曾是十分支持英華的一員,直到決定為孩子轉校前1個多月,我都與孩子不間斷參與學校活動,沒有學習問題,但還是走了。
始終要孩子正式入學後,才知與自己的期望是否相乎。即使自己認為可以,用家是孩子,他自然會讓你知道是否適合。
不要高估一人之力,但我也相信在上位者對部份老師的教學和對孩子的身教不會全不知情,當大家對學校了解愈深,便會多點明白'生氣',我不是說完全認同'生氣',只是想表明不同孩子在同一個環境下可以有完全不同的結果,既然我的孩子不適合,離開便好,對我而言,學習是終生的,不能讓學習的熱情因其他人和事而熄滅。
有些孩子在英華真的快樂,當然有部份十分不滿,只是因仍在英華就讀,不會公開說什麼,高年級的家長友人曾跟我說,三年級後的家長都不會參與學校活動,究竟一般都是如此?
直到現在,我還是十分喜愛參加孩子學校的各項活動。

我知佢之前係對d學生好好, 可惜的是我仔是未代津校生, 而且我知道因為是書院那邊比壓力校長(因為有老師曾暗示過比我聽, 我從來冇覺得校長咁做係唔啱, 而且我都無話佢咁做係錯, 我只係話英華唔適合我仔) , 所以我哋呢班未代津校既讀障學生才會這麼慘.

原帖由 mayc 於 11-6-29 10:58 發表
小兒是復辦英華小學的第一屆津貼學生,今年中二,我也有朋友囝是學障,但他在學校有7年非常愉快的小學生活(小五留班),他的父母同校長有很多的溝通去適合孩子的學習,她告訴我學校為他兒子安排一些較差的科目,到小四上課, ...

倒數還有一天,今天是謝師宴。

生氣, 離開便放鬆吧, 我明白你既感受, 當日我也是這麼不開心, 但當發現囝囝離開後會有開心既轉變, 你會發現過往不值一顧也不值發怒.
‹ 上一主題|下一主題