用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校 SNOOPY校長
樓主: 生氣
go

名校 SNOOPY校長 [複製鏈接]

多謝所有人的意見及關心,我沒事的,我現開始倒數,還有三天,我和囝囝再不用回這間學校。我以選了一間以愛心行先的中學給我囝囝,因為有愛心可以帶動小孩的身心發展。

原帖由 生氣 於 11-6-28 08:24 發表
多謝所有人的意見及關心,我沒事的,我現開始倒數,還有三天,我和囝囝再不用回這間學校。我以選了一間以愛心行先的中學給我囝囝,因為有愛心可以帶動小孩的身心發展。 ...

你說你愛了不該愛的人 你的心中滿是傷痕
你說你犯了不該犯的錯 心中滿是悔恨

你說你嚐盡了生活的苦 找不到可以相信的人
你說你感到萬分沮喪    甚至開始懷疑人生

早知道傷心總是難免的 你又何苦一往情深
因為愛情總是難捨難分 何必在意那一點點溫存
要知道傷心總是難免的 在每一個夢醒時分
有些事情你現在不必問 有些人你永遠不必等

回復 1# 生氣 的帖子

生氣: 你好丫!

我並非"自己友", 只是路過的, 但睇到你係E3年裡面, 真係應該唔太開心; 只想同你講: 希望你日後同仔仔一齊加油丫, 要開開心心, 努力丫!

醒目開學勳章

回復 3# 生氣 的帖子

講真樓主不是第一批"白老鼠", 我認識的小朋友有的都是由轉直資前入讀, 現已升上書院, 雖然成績一般, 但熱愛學校生活. 既然將要離校, 就不要把憤怒留下, 否則苦了自己, 苦了小朋友.

我都領教過這校長講一套做一套的事情,但鬧完就算啦,太執著對任何人都冇好處。
wbmom

原帖由 ok_ko 於 11-6-27 22:55 發表
這是聖經裡的話,看來她真的是基督徒!

請恕我孤陃寡聞,我未曾聽過有非基督徒,能夠當上基督教團體營辦學校的校長.

生氣, 我明白你對校長既說話感到不開心.
老實說, 我小朋友之前在英華也是這樣, 當發現佢有讀障時, 個心理學家叫我走, 最離譜我記得校長曾對我說佢未到英華時不知什麼叫學習障礙, 在英華才知.
但不論怎樣, 我記得因小兒不能上小三, 而決策於要留在第一批直資生好還是走, 當時小兒的一位好老師叫我不要再留在這浪費了他, 朋友叫我想清楚要小朋友將來還是要校名好聽, 結果, 我選擇了前者, 可喜的是, 事實證明此處不留人, 只有留人處, 我仔現在不但自信好咗, 開朗咗(佢就讀嗰2年可能在學校有壓力, 所以好唔開心同失去原有既開朗), 讀書能力強咗, (因為而家佢讀緊既學校老師用鼓勵方式教學生, 比我感到何謂有教無類), 所以我沒後悔2年前離開呢間咁既學校.
我明白每個小朋友及家長要求唔同, 所以我唔會話英華唔好, 只不過唔適合我兒而已.

原帖由 smallmama 於 11-6-28 12:31 發表
老實說, 我小朋友之前在英華也是這樣, 當發現佢有讀障時, 個心理學家叫我走, 最離譜我記得校長曾對我說佢未到英華時不知什麼叫學習障礙, 在英華才知.
但不論怎樣, 我記得因小兒不能上小三, 而決策於要留在第一批直資生好還是走, 當時小兒的一位好老師叫我不要再留在這浪費了他, 朋友叫我想清楚要小朋友將來還是要校名好聽, 結果, 我選擇了前者, 可喜的是, 事實證明此處不留人, 只有留人處, 我仔現在不但自信好咗, 開朗咗(佢就讀嗰2年可能在學校有壓力, 所以好唔開心同失去原有既開朗), 讀書能力強咗, (因為而家佢讀緊既學校老師用鼓勵方式教學生, 比我感到何謂有教無類), 所以我沒後悔2年前離開呢間咁既學校.
我明白每個小朋友及家長要求唔同, 所以我唔會話英華唔好, 只不過唔適合我兒而已.

明理的家長:  真是為你開心令郎能夠找到第二個溫暖的家.

真實版大塘小魚的故事.

原帖由 smallmama 於 11-6-28 12:31 發表
但不論怎樣, 我記得因小 ...

如果校長唔知咩係讀障, 真是不知所謂, 讀障不是現在才有的問題.

你可否pm我轉了那間小學? 因有朋友仔仔評估是學讀障, 但學校幾谷,跟唔上課程.

原帖由 MonMumMum 於 11-6-28 13:19 發表
真實版大塘小魚的故事.

其實甚麽"大塘小魚"vs"小塘大魚",我覺得魚唔係單睇大同小,更要睇係邊個種類吖嘛,食人鯧piranha夠小啦,佢哋幾惡.我驚啲大魚在小塘咪遲早脫氧反肚.
說說笑輕鬆一下

樓主恭喜你及你兒子終於可以走出陰霾. 找到合適的中學.

你說的那些"待遇", 一個小孩子根本更不應要體驗的. 希望你及你兒子能走向美好的未來. 能開心生活.

細心想其實真的要多謝你說了出來. 因為門面工, 很多人會做. 說就天下無敵, 但當真的要有教無類時. 又做不到. 大家可以反省曾有沒有比一些漂亮的說話去吸引, 而忽略了其他.

這是placement 問題,千其不要對子女放棄,只是生命一角,何足掛齒。

想在此類學校享受到學習樂趣,是要比一般人吾性高,如溫默書用15分鐘便記好,與一個要用上60 分鐘便看見分別。讀快一點才可有時間玩。小兒便是例子。

如果小朋友不能跟上大隊,對成長及信心會有懷影響。

回復 57# silvia_ng 的帖子

same here

回覆 57# silvia_ng 的文章

Agreed

If no self-reflection, repeat the same mistake, face the same problem again in another school.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實而家香港好多學校, 特別 "受歡迎" 嘅學校 (不論直資、私小或官津) 都係睇業績、睇figure,家長要求亦如是。大家都係睇學校升band 1 中學數字, 會考表現。我相信大部分家長為小朋友入此類學校亦應有心理準備,要同學校 "一起努力" 。就算曾經幾有抱負嘅校長受到壓力又或一路嘅業績沖昏了頭腦, 亦可能為了學校嘅目標而變質,佢始終係學校嘅總舵手,佢當然有佢嘅立場。
但係始終作為一個教育家, 以佢教育界嘅名聲, 如果講d咁刻薄嘅說話真係令人難以接受。

係呀, 所以當時我聽到都係心裡面呆咗, 佢話未聽過, 不過後來我上完學障堂之後, 發現男比女多 (約4:1), 所以佢未面對過都唔出奇 (佢以前係女校做嘛 ), 不過原來我仔而家間學校都出過名人, 因學校今年50週年, 以前畢業生好多到有去到敬師晚宴(由第一屆開始), 我先知林超榮也是這所學校畢業, 以前好多學生畢業後都去咗聖方濟讀中學, 嗰晚起碼有成3~4圍校友舉手呀。連亞洲電視星光大道勝出既女仔都係呢間學校畢業架.
註:這所學校係荔景, 基督教學校.

原帖由 AAma 於 11-6-28 13:31 發表

如果校長唔知咩係讀障, 真是不知所謂, 讀障不是現在才有的問題.

你可否pm我轉了那間小學? 因有朋友仔仔評估是學讀障, 但學校幾谷,跟唔上課程.

‹ 上一主題|下一主題