用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友在琴行學琴好,定找老師回家教好呢? ...
樓主: 靚靚C9
go

小朋友在琴行學琴好,定找老師回家教好呢? [複製鏈接]

原帖由 hk2012 於 11-7-16 16:04 發表
唔好意思!請問$400/半小時貴唔貴?小女是初學的,問了一個到老師家中學的私人教琴收費是400,我也問了附近琴行,一般200-250/半小時,但我聽朋友講他兒子6歲在琴行初學一年才教一本書,好像很慢....請問有經驗的媽咪可以俾 ...

如果間琴行開喺銅鑼灣區,我會話算合理,呢區商業租金貴絶全港,成本重收費一定貴,方便嚟難免要使多啲錢。

原帖由 hk2012 於 11-7-16 16:04 發表
唔好意思!請問$400/半小時貴唔貴?小女是初學的,問了一個到老師家中學的私人教琴收費是400,我也問了附近琴行,一般200-250/半小時,但我聽朋友講他兒子6歲在琴行初學一年才教一本書,好像很慢....請問有經驗的媽咪可以俾 ...

你小朋友宜家幾多歲? send 左 pm俾你呀.

回覆 37# hk2012 的文章

琴行定私人都唔係問題.. 最緊要係老師好.. ! 琴行同私人都有好有壞.. 真係睇你好唔好彩 !

回復 39# marcuscyrus 的帖子

是指$200-250/半小時 x 4堂, 定是$200-250/半小時 x 1堂??

原帖由 四隻貓 於 11-7-17 23:53 發表
是指$200-250/半小時 x 4堂, 定是$200-250/半小時 x 1堂??

就係囉..

回復 46# marcuscyrus 的帖子

原帖由 ilovethiscow 於 11-7-18 11:29 發表
唔係嘛.... 唔係 爛到咁嘛...~~~ $250/4堂???@@

天下之大無奇不有xddddd

咁就真係好似平得過分wor .. 你最好問下可唔可以係旁邊睇一兩堂.. 睇下有冇咩特別問題..

唔係,我問過琴行係200-250/半小時...係一堂價錢......
而收400/半小時(一堂),那位老師係碩士,主修鋼琴演奏...還有好多表演經驗......

小女係初學,由零開始,係唔係應該搵個收費平D的老師呢?
到考到高級先搵個勁D的,唔知我咁想法0岩唔0岩??

回復 50# hk2012 的帖子

回復 50# hk2012 的帖子

絕不可取的想法!
還是那一句說話,找能找到最理想的老 師給孩子,如果負擔得起!
說實在,孩子五歲至七歲是最重要的時間。
相信幾個月後已要上一小時課了,學費亦不會逐級計。
題外話,將來老 師還是可以轉的,
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

附近的確有細琴行掛出......
$50/30分鐘
而且包括小提和中樂!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

沒有市價加了那回事,
許多時是更高未必收得更貴!
雙方願意接受而矣!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

原帖由 bebebe12345 於 11-7-18 21:46 發表
附近的確有細琴行掛出......
$50/30分鐘
而且包括小提和中樂!

有個學生媽咪同我講,有個同學仔個媽咪話佢個小朋友琴老師是上佢地屋企上堂,8級,$400/4堂,還說很抵..結果考試前才發覺scales 教錯了及教少了

To bebebe12345:
吾好意思, 可否再分享多些? 為何5-7歲很重要呢? 這一年我常掙扎該不該找一個鋼琴系畢業的老師(碩士), 但又想, 小兒五歲半只是三級程度(雖然我已很滿意, 因他很努力練琴), 是否等他五級時才換老師呢? 很煩惱, 請指教!

其實好想知道鋼琴係唔係要講天資呢?小女喜歡彈琴,但佢應該冇乜天資......
我又聽人講,鋼琴係練返黎,只要肯練習,係人都可以去到8級(小孩).....
所以我先會想搵個平D的老師.....完全對鋼琴冇認識.....請賜教!

回復 56# Mayle 的帖子

這個年紀的孩子最沒有壓力,吸收能力和天份的表現最強,許多時都是孩子自己表現,如果沒有更理想的開導,進步的空間必然受到限制,幾級幾級並不重要,不同層次教導自然有不同的所得。
孩子肯練琴而且成習慣最難得,明白孩子是從錯誤中學習,能夠令他少走歪路才是最大的難題。
始終是表演藝術!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

其實好想知道鋼琴係唔係要講天資呢?....係
小女喜歡彈琴,但佢應該冇乜天資......你能看得出嗎?
我又聽人講,鋼琴係練返黎,只要肯練習,係人都可以去到8級(小孩).....8級只是開始而己。
所以我先會想搵個平D的老 師.....完全對鋼琴冇認識.....請賜教! ... 還是那一句。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

其實小朋友的時間很寶貴,如果求其搵一個唔專業老師教錯/教少左野,到時你轉過第二個老師,老師話之前幾年學錯哂,要你由頭學起,你肯唔肯? 所以如果負擔得起,應搵一個專業老師教。專業指係大學音樂系/音樂學院修鋼琴老師。

有人問琴行好唔好,我覺得係琴行的老師大部份都唔係專業出身,所以呢個Pool入面難搵到好的,唔排除有好老師係入面教,但老實講句,專業的有幾多個會長教琴行?有很多都係私教或者有自己琴室。
‹ 上一主題|下一主題