用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友在琴行學琴好,定找老師回家教好呢? ...
go

小朋友在琴行學琴好,定找老師回家教好呢?

阿囡6歲,在琴行學了大半年,要搭車去來回約半小時多D,阿囡都學得幾開心。每年琴行都有攪D表演會俾學生表演吓。

但找老師上門教長遠除了慳時間外,會唔會進步快D呢? 定學到某個級數揾老師上門教好D呢?

我沒有渠道找到好的上門老師(我指沒有熟人用過可介紹,網上自薦那些又信不過),又想在琴行學會否較專心呢?

大家可否分享吓! THANKS

回復 1# 靚靚C9 的帖子

簽名被屏蔽

我寧願你係琴行 / 老師琴室學都好過上門喎,上門小朋友好唔尊心,因為係自己地方呀。半小時來回只係好短時間,如果連出去學琴都懶,好難搵到好老師教 。

係琴行

進度快慢同琴行或私人老師當然無直接關係,初中級階段來說,基本上視乎學生勤唔勤力。

簽名被屏蔽

原帖由 msemily 於 11-6-26 16:45 發表
我小朋友之前係上門學, 但係屋企學太多引誘, 唔專心, 之後轉左琴行好好多, 我小朋友學緊個間CENTER D老師唔錯架, 如果你須要, 我可以PM給你

多謝妳的回覆! 但我住粉嶺,地區未必啱!

原帖由 miss321 於 11-6-26 14:01 發表
我寧願你係琴行 / 老師琴室學都好過上門喎,上門小朋友好唔尊心,因為係自己地方呀。半小時來回只係好短時間,如果連出去學琴都懶,好難搵到好老師教 。 ...

其實問題唔係在於懶唔懶,而係

1) 工人帶住大囡去搭巴士,又要帶埋阿妺(3歲)一齊去,始終有D擔心。

2) 阿囡好鍾意學琴,亦好勤力自發練習 (每天最少1個鐘)。但唔覺佢有好大進步 (佢識彈D歌,但唔係好流暢),老師亦話覺得佢進步唔够快,我唔知問題出响邊到,係天份唔够或其他,所以想會唔會上門的老師和家長可多些溝通,可了解多些小朋友的學習程况,對小朋友有幫助呢? (我自己是不懂彈琴的)

醒目開學勳章

明白你的concern,原來你仲有個3歲小朋友,咁又係麻煩d既。其實你可叫琴行老師打電話俾你,傾傾你大囡情況。
原帖由 靚靚C9 於 11-6-26 20:25 發表

1) 工人帶住大囡去搭巴士,又要帶埋阿妺(3歲)一齊去,始終有D擔心。

2) 阿囡好鍾意學琴,亦好勤力自發練習 (每天最少1個鐘)。但唔覺佢有好大進步 (佢識彈D歌,但唔係好流暢),老師亦話覺得佢進 ...

琴行老師會由琴行監管質素. 上門老師也不一定, 你在家看著教, 一樣唔知質素.
~easybring~

回復 2# ming2 的帖子

Hi ming2,
             我拜讀你的Post一段時間,覺得你對音樂充滿熱誠,亦肯無私教導和幫助他人,不論認識或不認識,實在難得!據我了解你在鋼琴和小提琴有一定造詣及認識。
                 我現有些疑難懇請幫忙;我囝將近8歲己考獲5級鋼琴,對上一個老師因生產無教已8個月,本一心等她生完再開始,但她在香港開琴行,不在九龍區教,我家住彩雲區附近,現不恥下問ming2老師有否上門教琴或有無老師介紹?男女均可演奏級程度能引領學生揣摩每首曲意境,希望有愛心能培養我兒學琴興趣為大前題 ,現暫希望主要彈一些現代流行曲及跟住嘅Scale,希望我兒重拾彈琴興趣,等他要求才再考級 。
第二個請求是我兒在校亦有習小提琴,很想幫他買一部好少少的,我知道ming2你有門路。
就以上兩個請求可否 幫一幫我,十分感激!請PM我或電郵給我?謝謝:-
[email protected]  

我個女之前有在琴行學, 但學得唔好, 試過轉私人上門, 佢又好以好悶咁, 始終唔多鍾意, 點樣先令佢增加學琴興趣?

請問上門教(從未學過五歲仔)一般要幾錢同一堂學幾耐,多謝指教

原帖由 miss321 於 11-6-26 14:01 發表
我寧願你係琴行 / 老師琴室學都好過上門喎,上門小朋友好唔尊心,因為係自己地方呀。半小時來回只係好短時間,如果連出去學琴都懶,好難搵到好老師教 。 ...

我啲經驗同你一樣, 最後都係帶亞囝去番琴行學囉!

回覆 14# jollyma 的文章

小朋友有興趣,家長有心培育的話,邊度學都唔會好大問題,因佢自己就會專注。
琴行都有好老師,私人都有害群之馬,不能一概而論。
前文有家長提及,私人老師彈性大一點,琴行請假好難補堂,遲到冇得補之類,其實私人老師都唔代表呢方面會放鬆,更重要是想小朋友學得好,最好不要常請假遲到,這樣小朋友會覺得學琴不是正經事
對不起,離題了

原帖由 靚靚C9 於 11-6-26 20:25 發表

2) 阿囡好鍾意學琴,亦好勤力自發練習 (每天最少1個鐘)。但唔覺佢有好大進步 (佢識彈D歌,但唔係好流暢),老師亦話覺得佢進 ...

1. 如果工人信得過,2小女孩又乖乖,車程是點到點(不用過馬路),應該都可以,我兒(5.5歲)學野,有時姐姐都帶埋細佬(快3歲)一齊去,叮囑2兒要拖實姐姐

2. 進度快慢,我覺得視乎一. 老師能否給予清楚及正確的練習指引,如有甚麼要求,如何練習可達至這要求. 二. 學生回家是否有跟老師要求去做,有些學生,練習時間花上不少,但就將老師堂上寫給他的秘笈合上不看,結果只是不停無意識的反覆練習,時間花上了,效果卻不理想。三. 練習時是否有對自己作出評批,不少學生,認為自己彈得已很好,就不再作出更多的改善功夫。不過進度的快慢,其實好難衡量,我自己唔會定下一個進度比學生(例如幾年要考幾級咁),因為我覺得唔係個個學生的發展都係線性,可能有d學生再開頭的階段需花多些時間建立基本功,去到後期行得好快都唔定,相反亦然

其實唔淨止上門或琴行的,仲有 d 老師響佢自己屋企度教。