用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
樓主: yungcom8
go

可立小學家長

回覆 20# yungcom8 的文章

support support

回覆 10# wu_winky 的文章

唔使啦....睇下呢次會唔會又reject 先啦...  ^_^

即是要再去申請,我見出面有啲topic都冇人發言,但又係到,你叫佢地解釋,佢地有冇更新

囝囝入左可立已經一年了, so far 都覺得間小學okay, 教小一d老師幾有愛心, 小班教學,一班祗有2X人,全面照顧到學生.

老實講, 可立不是黃大仙的大熱學校,d 人多選嘉諾X, 而我和先生一致決定自行收生已首選了可立.  原因當然不單祗在上網 search 資料, 我和先生曾經參觀了學校2次, 而且接觸過D老師和校長, 亦和一D家長傾談過, 都覺得OK 最欣賞是學校聘請了2名外籍老師.

多謝資料

回復 2# thatwhy 的帖子

根據我的資料所得,我也不明白可立在那方面比人差!無論學校設施,教師質素,對學生成績的要求,過去幾年的升中派位狀況和對外比賽的成績等,都在區內名列前芧,絕對不比嘉諾撒X差.

不過點解佢咁舊.,都係十年喎,尢其廁所

原帖由 kevin741119 於 11-6-28 21:58 發表
根據我的資料所得,我也不明白可立在那方面比人差!無論學校設施,教師質素,對學生成績的要求,過去幾年的升中派位狀況和對外比賽的成績等,都在區內名列前芧,絕對不比嘉諾撒X差. ...

Agreed!  我當初都心儀嘉諾X,亦都參觀過,校園係好大,不過對D老師既印象麻麻地(無笑容+黑臉), 再看升中派位狀況,都不是太突出,亦參考了教署的視學報告,最終都在自行收生1st choice 選擇可立.

回顧這1年,囝囝都可以融入小一生活,小班教學令老師全面照顧到每位學生, 而囝囝最喜歡上堂時玩串字遊戲,這些都是活動教學的好處,從遊戲中學習.

回復 27# wu_winky 的帖子

校長話在暑假時學校會裝修,希望廁所都會la!

可唔可以油五顏綠色

原帖由 ssassa 於 11-8-10 17:20 發表
HIHI

乜嘢事?

終於有可立小學專區啦!一定要十卜、十卜

請問有冇人知可立小二係咪必要背誦 X 數表?

原帖由 Rainy 於 11-8-17 13:59 發表
請問有冇人知可立小二係咪必要背誦 X 數表?

小二乘數表係教學範圍........應該一定要背啦....
有時間就早d教定啦....因為到教果時都幾快架....))))

原帖由 yungcom8 於 11-6-26 02:47 發表
因為要滿足管理員開設學校專屬討論區之要求。

請各家長入來say 個hi 啦....唔該
來滿足以下要求...

- 該論題須於過去1個月內持續有新回帖
- 每個論題須有不少於5個回帖
- 每個論題之回帖須由不少於3位會員發出 ...

支持!支持!

醒目開學勳章

支持!!