用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 綱琴芭蕾二選一,你會點揀?
樓主: Ivyl
go

綱琴芭蕾二選一,你會點揀? [複製鏈接]

兩樣都學,提供機會,之後由當事人自己選擇。

囡囡升五年班, 也面對同樣的問題, 是否要放棄一樣 ? 學琴可以鍛鍊耐性....., 跳舞可train 下 群體的合作性....., 各有好處. 但真係要花好多好多的時間. 如果問當事人, 睇怕十有九都說喜歡跳舞. 跳舞已經去到 grade five, 怎可以停, 琴更加不能停..., 呵呵,誰叫在開始的時候沒有想清楚.

囡囡 學琴, 跳舞同學業 還算 handle 得 ok, 所以若她能繼續保持, 我還是由她同時兼顧的. 這個假期, 她還要準備敲擊樂考試呢. 昨天她還說, 等佢學完 8 級琴, 要學 古箏.

原帖由 bebebe12345 於 11-6-27 10:26 發表
我的結果是..........
先芭蕾
後鋼琴
最終..................小提琴!

why? 你覺得鋼琴很難keep 住熱誠繼續學習嗎?

如果兩樣的能應付, 就俾佢學.  
我喜歡ballet舞, 因為可以讓身體活動和群體性; 而學彈琴要坐定定和個體享受.  
兩樣都好, 好難揀.

回復 23# yiu_mimi 的帖子

這只是我大囡囡的歷程!
其他的只有鋼琴+小提琴.....最終鋼琴。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題