用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 綱琴芭蕾二選一,你會點揀?
go

綱琴芭蕾二選一,你會點揀? [複製鏈接]

如題 .
   0    0    0    0
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

要看下小朋友興趣在那方面, 您不如問下佢啦

我揀鋼琴.因為我兩樣都學過, 覺得芭蕾舞好難好難, 琴我又比較熟悉, 所以揀鋼琴.

如果只可以揀一樣,我會揀ballet (我對piano亦冇任何偏見),因為可以同時訓練小朋友節奏感、手腳協調同記性等,還可學懂禮儀、毅力。

I choose Piano

1) 興趣
    自小已知自己愛琴不愛舞。

2) 學費
    不清楚 BALLET 學費如何,長遠學下去,哪項較划算?

3) 配備
    BALLET 除了一身裝扮,還需要甚麼長遠投資?鋼琴則豐儉由人,可平可貴,可新可舊,不過挺 space-consuming 倒是真的。

或者可以咁講:琴多數獨自練習,高級時獨處時間更長;芭蕾練習多數群體,當然一些post, steps要獨自多練,但跟音樂跳時多朋友仔一齊,高級獨舞我唔清楚了。另外芭蕾受傷機會是否大些?我知舞者常受傷。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆 1# Ivyl 的文章

我的結果是..........
先芭蕾
後鋼琴
最終..................小提琴!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

哈, 哈......
阿囡也是相同的變化, 目前最終小提琴。但唔知會否有能耐走下去, 走多遠......

原帖由 bebebe12345 於 11-6-27 10:26 發表
我的結果是..........
先芭蕾
後鋼琴
最終..................小提琴!

回覆 11# FnDmum 的文章

噢!可愛的巧合!
當她覺得自己比別人強的時候,就會走下去!
最重要的因素.....老 師+運氣!
當然,父母的支持必不可少!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我女都係學緊呢2樣, 仲加埋拉丁, 我想佢CUT一樣, 但佢遲遲下不定主意, 佢話自己3樣都鍾意, 但我知佢鍾意跳舞多D.  因我自己識小小琴, 所以想佢選琴多D, 同埋我覺得佢琴同跳舞比較. 琴係比較有天份DD, 真係好難選擇.

真系要比小朋友自己選,好似我個女咁,最初我想的同佢而家做的完全唔同,佢而家鋼琴、小提琴同芭蕾、JAZZ都有一齊學,我都好想同佢取舍一啲,不過佢唔肯!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

I choose Piano

我自己細個係小學跳BALLET至中一,之後中學就PIANO至F.6.  BALLET係需要體力,同埋去到某LEVEL (PRE-ELEMENTARY以上),老師會要求每星期跳兩日、然後好快要求再跳多D去到三日/四日/五日,所以去到中學其實好難兼顧(好似其他體育活動),放學要去跳舞,返到屋企係好攰,仲點有心機讀書做又功課。不過我認同跳舞係有美感,訓練自信同毅力,如果沒有特別目標,普普通通跳幾年,都可以玩下。

至於PIANO,我覺得好悶,要彈得好/OUTSTANDING/有滿足感其實好難。但係靜態D,又可以日日係屋企彈,考八級都可以兼顧學業好D。

如果二選一,我會選PIANO(因為據聞現在九成小學生多多少少都學過PIANO),打好音樂基礎,然後大個少少再學其他樂器,我見好多學校都有管弦樂團,學其他樂器會可能多D機會,同人合奏多D, PIANO主要自娛同埋訓練耐性。

至於我女兒,本身我係唔打算俾佢跳BALLET同學琴,但係發現身邊個個都去學,搞到我都好動搖!學PIANO係因為學費比較平,要幼兒明白音樂樂理,要好多時間,無心機學/搵錯老師只會浪費金錢,學PIANO比較穩陣,所以我都好頭痛..真的一定要學琴嗎??

piano or ballet

I choose piano.  Now, my daughter is learning piano. I think the advantage is that you can practice piano anytime at home if your home have enough space.

我就貪心D,piano可以從3歲彈到83歲,老荷Horowitz在80多歲高齡時還跟Sony簽下10年合約。相反,Margot Fonteyn在60後有否公開跳過ballet呢?

Agree with yr comment!!!
‹ 上一主題|下一主題