用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住鰂魚涌家長請入來討論交流一下
go

住鰂魚涌家長請入來討論交流一下 [複製鏈接]

我想問我個囡囡14-4-2010出世, 咁出年要讀N1, 我想知道鰂魚涌附近有冇好學校, (即係可以比佢學到野, 老師有耐性及愛心, 同埋最好要有學券)我有幾間學校心水不過唔知好唔好, 唔知有冇家長可以比D意見我呢?
寶寶幼兒學校,
聖安娜中英文幼稚園,
北角衛理堂,
基督教康山中英文幼稚園及
保良局慧妍雅集幼稚園
   0    0    0    0

How about 蘇浙? 明我幼稚園? 民生幼稚園?

民生幼稚園没有學券的......我都住这区, 但BB是2010年9月生.....是小B, 不可以报蘇浙......

請問民生幼兒園好嗎? 她剛致電我說2歲班下午班有位可插班要面試. 你們有興趣都可以試下哦.

回復 4# trintrin 的帖子

I don't know if they are good or not. As I only know about this school in this forum....so it is hard for me to tell you it is a good nursery or not. May be you can find more info first....good luck..may be you can share with us later. :) Good luck for the interview!

北角衛理堂做過面試,由入去課室等,等咗超過45分鐘,阿仔由好心情等到眼瞓,表現好差。
保良局慧妍雅集幼稚園講明後補,條後補人龍都成七十幾。

所有N1都冇學券

基督教康山中英文幼稚園好似冇N1班.
足歲半可以入紙排保良局慧妍雅集幼稚園 , 不過這3年都開不到N1班, 排到都讀K1, K2

我排緊保良局慧妍雅集幼稚園 n 班, 入紙時佢話有 3xx 人等緊!!!
n 班仲會揀以下學校, 近屋企多 d:
躍思(柏蕙), 太古城寶寶 及 太古聖安娜

回復 1# ivychaumy 的帖子

n班無學卷, 除非讀全日班+全家收入不超過5萬(跟formula計), 就可以申請資助...請參考下列網址...

http://www.sfaa.gov.hk/tc/public/index.htm

衛理堂都是不錯的學校...我以前都有想過讀...不過, 學費都要千幾蚊再加校車費...貴過我讀全日(資助後)...所以最後我選了筲箕灣的全日幼兒園...不過, 就要自己接送....

躍思(柏蕙)近近地, k1開始有學劵
慧妍雅集係好, 不過真係排唔度

衛理堂very good!  我大女剛剛今年畢業, 個個同學都唔捨得離開.  而細女都升K1了, 都係一樣開心上學.  我鍾意學校活動教學, 冇壓力, 冇默書, 開心學習.

Lovely-Boy, seems you are pretty familiar about schools...For CWB or WanChai, do you have any recommendations?

My boy is 10 months old now and should be apply nursery this sept. He is half Aussie and HKese. I would like him focus on PTH and English with high standards of traditional cultures and moral.

原帖由 Lovely-Boy 於 11-7-13 16:36 發表
成個東區我只揀:

首選蘇浙幼兒園, 次選北角衛理堂

不作他選, 否則只跨區去CWB / Wanchai

Victoria is famous for Phutonghua and english. happy school life with lots of activities. they have pn in kornhill, causeway bay and harbour heights in north point.
‹ 上一主題|下一主題