用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中小狀元面試班 及 小博士面試班, 不知那一間較好? ...
樓主: 芯朗
go

升中小狀元面試班 及 小博士面試班, 不知那一間較好?

我囡囡都上過面試班(唔係這兩間),共八堂,阿女話無咩幫助,在學校學的還有用,今年見過兩間中學,她說面試班學的全無用,事實上,我也不知她學咗咩,學校都話有印些model問題和答案,補習社就咩都無,得張學費收據,我d錢又白白咁比咗人....

Mymaggie 發表於 12-4-21 22:13
我囡囡都上過面試班(唔係這兩間),共八堂,阿女話無咩幫助,在學校學的還有用,今年見過兩間中學,她說面試班學的全無用,事實上,我也不知她學咗咩,學校都話有印些model問題和答案,補習社就咩都無,得張學費收據,我d錢又白白咁比咗人.... ...

一早說了,這些面試班只為謀利,沒有用,只會浪費金錢和時間。

Mymaggie  早些話我知咪好囉,成張金牛飛走了,好似係兩張tim~~~  發表於 12-4-23 22:27

如果家長肯俾d心機的,跟本不用俾里d人錢賺.
一小時十几個同學,試問用在你家小朋友身上的時間有几多?
自己訓練的話,那可是一對一的全天候訓練呢,
不過香港人就是捨得使錢,而唔捨得俾心.

Mymaggie  我地一對二的。我都唔識點幫囡囡一對一,總之無奈,鬼叫自己唔夠叻咩!  發表於 12-4-23 22:29

My son is studying at 小X元 now, he has expressed it is quite bored. But I still believe it is helpful to teach him the interview skill e.g. communication skill, confident presentation....  I will let him to finish the course.

回覆:升中小狀元面試班 及 小博士面試班, 不知那一間較好?

真係冇咩用講真。不如留返d時間睇下書好過,我相信吾會問d 好行既題目,例如介紹自己果d 囉。直資兩間英中津校都in 過,反而直資係直係好睇英語能力,而津校比較是旦,我相信佢地睇全港ranking 多d.