用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔捨得點算?
go

唔捨得點算? [複製鏈接]

阿囡好鍾意學校的老師,但9月將會讀第2間學校的K1,怕她不捨得,有甚麼方法令她早些適應?大家可否分享一下呢?
   1    0    0    0

我常碰見下學年新校的學生和校車, 次次都叫佢地睇下人地著校服幾好睇, 大個左升K1 就要好似大哥哥大姐姐咁醒目. 佢地都好期待升班.

冇乜特別需要做,小朋友放完暑假已唔係好記得d老師啦…暑假期間,你就同佢洗下腦,話佢大個叻叻,9月就返xx叻叻學校,校服又靚,老師又好…等等…等佢期待下返新學校。順便試試佢有冇因為要返新學校而有焦慮/抗拒,再幫佢去面對。

原帖由 sheffield 於 11-6-24 09:25 發表
冇乜特別需要做,小朋友放完暑假已唔係好記得d老師啦…暑假期間,你就同佢洗下腦,話佢大個叻叻,9月就返xx叻叻學校,校服又靚,老師又好…等等…等佢期待下返新學校。順便試試佢有冇因為要返新學校而有焦慮/抗拒,再幫佢去 ...

其實o甘細個識唔識比較?會唔會話"以前間好d"呢d嘢?

回復 1# Cutemom0808 的帖子

識架, 不過講得呢句都開左學啦.
我覺得你越將呢個問題上心, 小朋友越會緊張. 順其自然.

原帖由 w_y 於 11-6-24 09:22 發表
我常碰見下學年新校的學生和校車, 次次都叫佢地睇下人地著校服幾好睇, 大個左升K1 就要好似大哥哥大姐姐咁醒目. 佢地都好期待升班.

因為新校此終是unknown,期待完不如想像又應怎處理?

我是否將我的疑慮當成小朋友的疑慮?她們是否不會分辦呢?

原帖由 w_y 於 11-6-24 09:32 發表
識架, 不過講得呢句都開左學啦.
我覺得你越將呢個問題上心, 小朋友越會緊張. 順其自然.

o甘係咪唔提新校重好?

係呀!話她讀得好,升級了。所以要去幼稚園。

E!又係事實窩!

原帖由 ok_ko 於 11-6-24 09:40 發表
係呀!話她讀得好,升級了。所以要去幼稚園。

E!又係事實窩!

試吓先,thanks!

其實小朋友同大人一樣,都會因為要面對新環境/事物耐憂慮。你都唔會相比人帶去一個完全陌生的地方而之前又冇知會你,你個小朋友都唔會想架。小朋友大個架啦,去邊度,幾時去,事前都要通知,比個準備佢。佢地會比較,但d比較好vague,"鐘意以前個間多d"。你再問落去,等佢講多d,再同佢數番依加個間點好,就可以幫佢地洗洗腦。除非間幼稚園真係好差,否則一般番K會開心過N好多,因為小朋友大個左,識得玩多左,學習(唱遊同書本上的智識)快上手,理解同表達都進步左好多,能跟老師有多d交流,這些都會讓小朋友學得返K1開心過返N。過多2個月,小朋友真係會開始唔記得個d唔熟嘅N小朋友架啦…

我會提, 佢之前有講 " 我要返XX(原校), 我要X 老師", 咁我果排就唔理佢. 後來慢慢再介紹新學校, 校名, 睇下人地校車, 介紹下套校服, 好似慢性洗腦咁, 幸運係有該校學生住樓下, 放學見面會打招呼(大哥哥仲著住校服), 所以佢而家好期待了.

至少佢對校服, 校車唔陌生, 當然如果唔係你果區就可能難少少, 之前家長會, 買校服書, 可以就一起去, 熟下個環境先.

唔...其實我意思係, 你自己唔好太憂慮, 小朋友會感受到. 心理準備係要做, 不過唔好過多咁解. 否則最壞情況連校服都唔想著上身又係好煩架.

講開....我女升小一, 幼稚園係會有些圖書, 講下小學情況, 佢地有些工作紙, 會叫小朋友試下寫校名, 畫新校. 雖然N1尚小, 但都可以因應程度做些少野. 總之就要氣氛輕鬆.

其實相比之下, 升小一壓力肯定大過N1升K1. 幼稚園一般唔ASSUME 你讀過N1 至入學, 所以開始時都係幫助佢地適應為主, 你唔使太担心的.

我昨天將新學校既圖片整成圖書...以圖等佢望多D新學校既野...呀女好慢熱,上N班時要成3個月先唔喊住返學!!

昨晚同佢介紹新學校,佢個樣似開心同冇反應之間,一講現在既學校就好精,我都幾驚吓,但亦証明佢家下在學校好開心既!

希望不停等佢認識新學校,有新既想法啦,仲有搭校車呢家野我都頭痕!

哈哈,搭車冇自己送咁頭痕架!成朝好趕,一落街就上車,跟住就開車,個時間好短,即"分離"的時間縮短了。如自己送,一路上都開心黐住媽咪/爸爸,差唔多到學校就開始縕釀情緒,連學校都唔想入,咁就仲煩。再者在車上,K1小朋友識到d其他班同K2/3的大哥哥姐姐(好崇拜佢地,覺得佢地好屎利),佢地好開心架!小朋友在車上會傾偈,有時會分享食物,又會交換貼紙,你唔使擔心呀!
原帖由 Snoopywy 於 11-6-24 10:11 發表
我昨天將新學校既圖片整成圖書...以圖等佢望多D新學校既野...呀女好慢熱,上N班時要成3個月先唔喊住返學!!

昨晚同佢介紹新學校,佢個樣似開心同冇反應之間,一講現在既學校就好精,我都幾驚吓,但亦証明佢家下在學校好開 ...

原帖由 sheffield 於 11-6-24 10:23 發表
哈哈,搭車冇自己送咁頭痕架!成朝好趕,一落街就上車,跟住就開車,個時間好短,即"分離"的時間縮短了。如自己送,一路上都開心黐住媽咪/爸爸,差唔多到學校就開始縕釀情緒,連學校都唔想入,咁就仲煩。再者在車上,K1小朋友識到d其他班同 ...

嘩!好EASY WOR, 咔咔咔 !
我都不時講佢自已上校車,車上有好多小朋友架啦...
到時辛苦車上既保母..

坐校車的學生, 真係識好多同校生, 每日仲有咁長時間傾閒計, 學講野都叻D, 社交能力又好D. 我後來至知呢個係意外收穫.

原帖由 sheffield 於 11-6-24 10:23 發表
哈哈,搭車冇自己送咁頭痕架!成朝好趕,一落街就上車,跟住就開車,個時間好短,即"分離"的時間縮短了。如自己送,一路上都開心黐住媽咪/爸爸,差唔多到學校就開始縕釀情緒,連學校都唔想入,咁就仲煩。再者在車上,K1小朋友識到d其他班同 ...

我都係自已帶返學,囡囡就冇唔捨得,唔捨得返而是我

我同佢講細個女讀呢間, 大個女就讀新個間, 新個間佢去親都唔捨得走, 好多嘢玩, 唔知真係轉校會點...

醒目開學勳章

Don't worry too much!  

Often time, these are adults' issues, not the kids.  Of course they will say they will miss the original pre-nursery, they are flesh and blood just like everybody.  But summer holiday is so long, they really don't have that much long-term memory to miss so many things......  

So many parents of same kindergarten, this can be discussed in it's own forum, haha!
‹ 上一主題|下一主題