用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 各位家長,請幫幫手,謝謝!
go

各位家長,請幫幫手,謝謝!

我小女將會入讀小一,深知課程不淺,非常擔心她跟不上(這点是我最擔憂的),而且我知識有限。請各位家長可否介紹一些課程或補習社,來適應九龍塘小學嘅程度呢? 再一次謝謝各位!

之前有Topic話要學普通話同數學,普通話揾D從拼音開始教會好D架,將來會講得好標準。數學就種類太多,要自己去衡量邊種最適合自己小朋。我個仔學緊E.nopi,我鍾意佢係英文數而且內容如果同公文式比會有趣D。

我個女補開數研, 好處係我可以俾本教科書或考試範圍老師教, 好有彈性, 我試過補公文, 但他們的進度及教材, 絕對幫唔倒學校考試.  我比較現實, 我只想小朋友考試高分, 又唔駛自己點教.

原帖由 specialapple 於 11-6-24 14:02 發表
我個女補開數研, 好處係我可以俾本教科書或考試範圍老師教, 好有彈性, 我試過補公文, 但他們的進度及教材, 絕對幫唔倒學校考試.  我比較現實, 我只想小朋友考試高分, 又唔駛自己點教. ...

specialapple,

可否告之哪一間數研? 謝謝

好多謝你回覆!想問學校教是否英文數?另外想問普通話中文,需要學埋寫作?
原帖由 kellylau79 於 11-6-24 02:18 發表
之前有Topic話要學普通話同數學,普通話揾D從拼音開始教會好D架,將來會講得好標準。數學就種類太多,要自己去衡量邊種最適合自己小朋。我個仔學緊E.nopi,我鍾意佢係英文數而且內容如果同公文式比會有趣D。 ...

數研是否得補數學?可否介紹在那?謝謝你們的回覆。
原帖由 specialapple 於 11-6-24 14:02 發表
我個女補開數研, 好處係我可以俾本教科書或考試範圍老師教, 好有彈性, 我試過補公文, 但他們的進度及教材, 絕對幫唔倒學校考試.  我比較現實, 我只想小朋友考試高分, 又唔駛自己點教. ...

回復 1# maggiechu 的帖子

Yau Mei Tei.  That is OK.

回覆 2# maggiechu 的文章

你個女幾年班呀?

今年上小一。:loveliness:
原帖由 specialapple 於 11-6-24 23:51 發表
你個女幾年班呀?

你小朋友幾多年級?請多多指教!好多謝你分享,等我去油麻地分店了解吓先。
原帖由 specialapple 於 11-6-24 23:51 發表
你個女幾年班呀?

回覆 1# maggiechu 的文章

P.6 尚有一星期便畢業

嘩.....原來大大師姐,你將會去那一間中學讀?有你推介,咁油麻地边位老師你覺得好?同埋它是否類似補習社,補各種科目?唔好意思問你咁多問題,真的請你原諒。皆因自己甚麼都不識,盼望你們能以過來人來提点,令我更清楚如何什樣去幫小朋友。哀心感謝!
原帖由 specialapple 於 11-6-25 00:03 發表
P.6 尚有一星期便畢業