用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教2012年辦幼稚園
樓主: Deepblue
go

高主教2012年辦幼稚園 [複製鏈接]

sorry, post deleted

打左去區教育事務處問,佢地話為左配合小學,佢地會以加強兩文三語呢個方向去行,會另增聘老師。

至於接龍方面,佢話會要求學生達標先會收番。

回復 2# 小雞組 的帖子

唔駛客氣,大家都想了解多一點。
不過,真係有點失望,因為俾我感覺好混亂,我決定小一再戰,起碼試下大抽獎。
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

小學應該唔難考????

高主教唔俾大抽獎, 你去抽佢地會取消你個位.

原本仲諗住港島區男仔有間 "one-dragon"..依家又落空了...唉...究竟男仔揀咩好呢....真係頭都大埋...

Both their new KG and the existing primary school are co-edu,boys & girls.Only Secondary school is boys only.

History of Raimondi College:

Extension of the Secondary Section premises admission of girls in Primary 1 and Secondary 1

高主教以前曾經有幼稚園的,不過唔知幾時停辦了。我老公是由幼稚園讀到去中學的!

請問高主教有咩吸引到你呢??

原帖由 小雞組 於 11-6-28 17:31 發表
Sumyeema1你好勁揾到咁可靠咖資料

連麻校長得4個,同麻無一個係有學位!

如果原用番呢個班底點教呀!我係小學部都要考慮吓收唔收番幼稚園班學生啦!

其實我個人都幾鐘意高主教㗎!希望第日掛咗高主教個名,連幼稚園都要提升好 ...

Any update news on this KG? Any mami plan to apply?

我個女今年入讀聖猶達K1,早兩個月知道下年會轉高主教之後都有唔開心,感覺好似比人滾左咁,因為咁大件事冇理由臨時先知,所以我都有去話佢地點解面試時唔講,等比晒留位費之後先講,果時以經放棄晒其他收我個女既學校.
本來諗住一路讀一路搵學校轉,但而家返左幾日之後,發覺個新校長(由香港仔聖伯多祿轉過黎做)同D老師好有愛心,我個女讀全日班,呢兩日都喊,訓晏覺時又喊唔肯訓,個校長就抱住我個女直到佢訓着(個女同我講既).全班14個小朋友,部份係度喊,佢地就除左兩個班主任之外,校長,兩個姐姐,校務處個秘書姐姐,再加個老師總共7個人入晒班房,一個對兩個小朋友咁攬住佢地黎安撫.我個女就算喊完,到第二日都照樣話要返學,完全冇驚到話唔返,小朋友唔會講大話,所以我覺得就算我地走左之後,D老師校長都真係比心機去照顧佢地既,難得我個女咁細膽咁怕生保都唔驚呢間學校,所以我而家都諗住出年比佢繼續係度讀,當然會一咯睇住佢地教成點,同埋佢地出年既安排.

另外,開家長會果日,校長已經講到明同高主教小學達成共識,小學會預留學位比呢度既小朋友,但亦講到明唔係100%收,會睇返個小朋友達唔達到程度,咁呢樣野我又認同喎,話晒間小學係英文小學,唔通個小朋友真係英文好差,或者學習有問題,佢都收咩,就算收左跟唔到進度咪仲衰,你地話岩唔岩?就算其他私校,例如蘇淅,玫瑰崗,嶺南,真光,聖保祿果D咪一樣只係話優先取錄,冇話一定收啦.

而教師方面,唔只四個,實際人數幾多個我就唔記得喇,開完家長會我只係記住K1果兩個班主任(一個係全日班,一個半日班),咁仲有K2同K3呢,都唔止4個啦,校長介召果時話其中有一個老師係跟佢由聖伯多祿轉過黎既,另外,校長亦長都講左,己經請左一個外籍老師教英文,同一個老師教普通話,未來會注重兩文三語,所以我覺得佢地真係有心攪既.

需然以我所知因為佢地出年會轉既原因,所以有部份小朋友放棄左冇黎讀,但亦知有幾個男仔係臨開學前先至報名插入黎讀K1,所以我諗果幾個家長都係因為睇住會轉高主教先咁遲先報入黎讀.

小朋友讀書一來要睇學校質素,二來要睇個小朋友讀得開唔開心,加上我個女性格,我唔想佢岩岩熟左小小又轉黎轉去,所以我都會密切留意個女今年讀成點同埋佢地未來既方向.但暫時都會係決定比佢係度讀埋個K3,所以琴日玫瑰崗打黎話有一個位,叫我個女去面試我都決定唔去喇

the website still not yet update the news.
Thus, really not sure if we should apply it or not

回覆 25# Sumyeema1 的文章

offical website :
http://www.stjudeskg.edu.hk/home.php

回覆 52# muikatb 的文章

多謝 muikatb 分享你的親身經歷,等我地對此校多些了解。

看來,學校已經換了校長, 師資也加強了,是好事。

但它最大的賣點, 始終是同高主教接龍,不是 100% 直上我也明白,但也應該有些 tips 給想申請的家長。 當年 GH 重開幼稚園部,小學也收了 70-80% 的畢業生。 可能收生權在小學校長手中,幼稚園個新校長也不太清楚。

如果你有 update, 請上來爆料。 Thanks.

1. 今日學校派通告,今個星期六高主教小學校長會黎同k3家長開小一入學座談會,k1k2既家長都可以出席
複製代碼

回覆 55# Sumyeema1 的文章

出年校名會叫「高主教書院幼稚園部」其實睇個名都知道幾有多成係咪接龍直升啦,唔通真係要講到明?加上現時k1-k3各級都只有十數人,所以我覺得如果小朋友程度跟到唔太差既話一定升到。調返轉講,如果佢地係又收唔係又收,咁你仲比唔比你小朋友去讀呢?

回覆 57# muikatb 的文章

please update us after you attend the school meeting this saturday, it's better to get the wording from principal of primary section rather to do the guessing by ourselves.

回覆 58# Sumyeema1 的文章

Ok~~~~~~~~~

醒目開學勳章

原帖由 muikatb 於 11-9-5 23:38 發表
Ok~~~~~~~~~

muikatb ,

請問學校環境如何?
‹ 上一主題|下一主題